Ali jedi iz mikrovalovne pečice povzročajo raka?

779

Redna uporaba mikrovalovne pečice povečuje tveganje za nastanek rakavih obolenj, trdijo nekateri raziskovalci. Poleg tega pa naj bi pogosto uživanje v mikrovalovni pečici pripravljene hrane zviševalo tudi holesterol v krvi ter povzročalo motnje v limfnem sistemu in prebavnem traktu.

Šokantno, vendar resnično

V Angliji so opravili zelo zanimivo raziskavo z mačkami. Poskusne živali so lahko izbirale med različnimi vrstami hrane in vodo. Vendar so raziskovalci vso hrano in vodo pred hranjenjem na kratko, za deset sekund, pogreli v mikrovalovni pečici. Rezultati raziskave so bili šokantni, saj so vse živali po treh tednih poginile zaradi podhranjenosti, čeprav so se ves čas prenajedale.

Naslednji primer katastrofalnega učinka mikrovalovnega sevanja je jabolko. Čeprav je jabolko pogosto kiselkastega okusa, v naši presnovi deluje bazično. Vsebuje organske in mineralne sestavine ter vitamine, ki so zelo ugodni za naš organizem, saj jih lahko v celoti izkoristi. Če pa ga postavimo za 10 sekund v mikrovalovno pečico, je sicer še vedno podobno jabolku v kemičnem in fizikalnem smislu, vendar je s segrevanjem postalo nekaj povsem drugega. Že po desetih sekundah v mikrovalovni pečici od jabolka ne preostane nič. Biofizikalno je jabolko mrtvo, ker ne vsebuje nobene žive strukture več. Postane mrtva snov. In ne samo to. Obremenjuje nas tudi biokemično, saj na našo presnovo ne deluje več bazično, temveč zelo kislo, saj so organski minerali v desetih sekundah postali anorganski.

Leta 1991 so v Oklahomi v bolnišnici s pomočjo mikrovalovne pečice segreli kri za pacientko. Ta je zaradi deformirane krvi umrla.

Kuhanje hrane s pomočjo mikrovalov je izumil Percy Spencer. Prva mikrovalovna pečica je bila patentirana leta 1945, dve leti pozneje pa tudi prvič izdelana. Imenovala se je Radarange in je bila visoka kar en meter in 80 centimetrov ter težka 340 kilogramov. Porabila je 3000 W in ustvarila trikrat manj žarčenja kot današnje. Šele leta 1954 je bila nared za prodajo, in sicer po ceni nekje od 2000 do 3000 dolarjev.

Obtožbe zoper znanstvenika

Študije švicarskega znanstvenika dr. Hansa U. Hertela so pokazale, da hrana, ki je bila segreta ali skuhana v mikrovalovni pečici, v krvi povzroča bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka. Ko je njegove raziskave nadaljeval profesor Bernard Blanc, je le še potrdil Hertelove sume. Dokazal je, da je hrana, pogreta ali pripravljena v mikrovalovni pečici, povzročila, da so se krvne celice začele oblikovati v strdke. Ko sta znanstvenika svoje ugotovitve objavila, je švicarska zveza trgovcev z električnimi aparati izsilila obsodbo dr. Hertela, ki je dobil prepoved objavljanja rezultatov svojih raziskav. Obsodbo je pred kratkim Evropsko sodišče za človekove pravice razglasilo za kršenje pravice do svobode govora, zaradi česar je Švica dr. Hertelu dolžna izplačati odškodnino.

Mrtva in kancerogena hrana

Morda je videti popolnoma nedolžno in priročno, a mikrovalovne pečice so eden najhujših izumov sodobnega časa, pravijo raziskovalci. Hrana v mikrovalovni pečici se namreč segreva s pomočjo mikrovalovnih žarkov, ki ob pretoku skozi živilo povzročajo trenje vodnih molekul, ki se nahajajo v živilu, zaradi česar se to segreje. Ob tem pa se uničijo občutljive molekule vitaminov in podobnih sestavin. Ena od študij je pokazala, da z uporabo mikrovalovke v zelenjavi uničimo kar 97 odstotkov njene prehranske vrednosti. Tako je hrana, segreta v mikrovalovni pečici, pravzaprav mrtva. Namesto da bi prinašala energijo, jo telo celo porablja za razgradnjo mrtve hrane. Tudi dr. Lita Lee, ki je o svojih ugotovitvah napisala celo knjigo, je s preizkusi v mikrovalovni pečici prišla do šokantnih ugotovitev. Med njimi sta tudi dejstvi, da segrevanje mleka in kosmičev nekatere aminokisline pretvori v kancerogene, odtajanje zamrznjenega sadja glukozoide in galaktozide pretvori v kancerogene substance, isto pa se zgodi z rastlinskimi alkaloidi v zelenjavi. Poleg raka naj bi hrana iz mikrovalovne pečice zviševala tudi holesterol v krvi, in sicer tudi ob uživanju nemastnih zelenjavnih jedi, povečevala število belih krvnih telesc ter povzročala motnje v limfnem sistemu in prebavnem traktu.

Le sami lahko preprečite najhujše

Klasične oblike priprave hrane na pečeh na trda goriva ali na plin imajo neprimerljive prednosti pred vsemi „hitrimi oblikami”, ki jih je človek izumil v zadnjih desetletjih. Že dolgo je znano, da so pice iz krušne peči okusnejše kot iz pečice in da ima fižol, ki je počasi kuhan na štedilniku na trda goriva boljši okus kot tisti, ki je skuhan v ekspresnem loncu pod tlakom.

Precejšnjo vlogo igrajo seveda tudi naše posode. Najboljše so emajlirane, glinene in litoželezne. Zato naslednjič, preden v mikrovalovno pečico postavite svoj slasten in hranilen obrok, dvakrat razmislite. Namesto mikrovalov raje uporabite dobri stari ogenj, ki hrano veliko počasneje in manj invazivno segreva. Namesto mikrovalovne pečice lahko uporabite tudi zdravju veliko prijaznejše konvekcijske pečice, ki hrano segrevajo s pomočjo kroženja toplega zraka. Priprava hrane na tradicionalen način je sicer daljša, zagotovo pa vam bo vaše telo bolj hvaležno, kot če si boste hrano kuhali ali segrevali v mikrovalovni pečici.


Prejšnji članekPreteklost nas prehiteva
Naslednji članekKuhate z ljubeznijo ali s strupi?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj