Zakaj hudo obolevajo že majhni otroci?

Življenjski slog pomembno vpliva na to, kako zdravi oziroma bolni bomo. Ali lahko hudo obolevajo že majhni otroci? »Saj se je komaj rodila, in že ima kronične težave s kožo (prebavili, dihali, avtizmom …).

Le kako bi lahko v tako kratkem času življenjski slog tako slabo vplival nanjo?« V nadaljevanju je opisanih nekaj dejavnikov, ki to omogočijo.

Prenos toksinov z matere na otroka med nosečnostjo

Nosečnica približno trideset do štirideset odstotkov toksinov prenese na plod. Če je materino telo zaradi nekakovostnega življenjskega sloga prepolno toksinov, je otrokova obremenjenost, če se sploh rodi, že na samem začetku velika. Pri toksično zelo obremenjenih ženskah in moških do spočetja pogosto sploh ne pride, saj so reproduktivni organi okvarjeni, blokirani ali nezmožni opravljati svojo funkcijo. Če do spočetje kljub vsemu pride, mu lahko že kmalu sledi splav. Preden pride do uspešne zanositve, nosečnosti in rojstva otroka, utegne priti do več takih neljubih in stresnih dogodkov.

Čeprav zveni grozno, raziskovalci ugotavljajo, da ženska z vsakim splavom čisti svoje telo, tako da je ob naslednjem poskusu možnost za uspešno spočetje večja. Kakšno pa bo zdravje takega otroka, pa je veliko vprašanje, saj je zelo verjetno tudi v njem precej toksinov, ki jih je prevzel od matere. To pomeni: bolj ko je materino telo pred spočetjem prečiščeno, manjši bo prenos toksinov na otroka med nosečnostjo in manj bo zdravstvenih težav po rojstvu. In nasprotno. Hud primer toksične obremenjenosti telesa nosečnic (z insekticidom proti komarjem in drugim žuželkam) je rojstvo otroka z močno deformacijo glave – mikrocefalijo. Enako velja za pojav levkemije, avtizma, epilepsije … v prvih letih življenja. V takih primerih pogosto ugotovijo, da je mati leta delala v toksičnem okolju (intenzivno kmetijstvo, tovarna kemikalij, farmacevtsko podjetje …) ali pa je bilo toksično okolje, v katerem je živela.

Pred časom je v javnosti odmevala afera, povezana z zdravilom Talidomid, ki so ga nosečnice na osnovi priporočil stroke uživale kot neškodljivo pomoč za umirjanje jutranje slabosti. Pozneje se je izkazalo, da lahko že en odmerek pri plodu povzroči hude razvojne nepravilnosti ali celo splav. Tudi amalgamske zobne zalivke in njihovo nestrokovno odstranjevanje pred ali med nosečnostjo so botrovali marsikateri težavi pri novorojencih. Otroci torej na svet ne pridejo čisti kot list papirja, ampak že na samem začetku prinesejo s sabo breme ali blagoslov našega življenjskega sloga.

Slabo stanje materinega mikrobioma v času poroda odpre vrata novim toksinom

Ni več skrivnost, da se je zlasti z nepreudarnim predpisovanjem antibiotikov (ter drugih sinteznih zdravil in umetnih krepilcev odpornosti) ter s slabšanjem kakovosti hrane (pesticidi, konzervansi, aditivi, sladkor, predelana živila …) poslabšalo tudi stanje človekovega mikrobioma. V resnici je ta iz generacije v generacijo v slabšem stanju.

Nutricionistka in nevrologinja dr. N. C. McBride kot razlog za tolikšen upad koristnih mikrobov v črevesju navaja dejstvo, da »startna« mikroflora v novorojenčkovem črevesju nastane iz materine vaginalne mikroflore v času poroda. Če je ta v slabem stanju, bo v slabem stanju tudi otrokova začetna flora v črevesju. Ker otrok običajno odrašča po enakih življenjskih vzorcih kot njegovi starši, pogosto ne razvije ravnovesja mikrobioma, ki je potrebno za krepko zdravje. Ko bo npr. takšna deklica odrasla in bo nastopil čas za spočenjanje potomcev, bodo ti od nje prejeli še manj koristnih mikrobov, kot jih je ona od svoje matere, Seveda če ne bo v prevzete življenjske vzorce vnesla potrebne spremembe.

Zakaj slabo ravnovesje mikrobioma ob rojstvu in takoj po njem odpira vrata novim toksinom? Stroka vse bolj priznava pomembno vlogo, ki jo ima črevesna flora za zdravje sluznice prebavil. Je namreč prva linija v obrambi sluznice pred patogenimi mikrobi in nujna za preskrbo celic sluznice s hranili potrebnimi za njeno čvrsto zdravje in obnovo. Če se torej črevesna flora poruši ali pa je taka že vse od rojstva, je zaščita in prehranska oskrba sluznice prebavil slaba. Posledica je lahko nastanek prepustnega črevesa, skozi katero lahko vdrejo v telo neprebavljeni delčki hrane, toksini iz vode in hrane, toksini bakterij in glivic ter celo patogeni mikrobi.

Zaradi posledic vsega naštetega se lahko otrokovo telo že kmalu po rojstvu otepa z raznovrstnimi težavami s kožo, prebavo, dihali, alergijami … V hudih primerih se utegnejo sprožiti celo ADHD, avtizem, epilepsija in podobne težave. Naravni pristop k odpravljanju teh težav z metodo dr. N. C. McBride ni zaman tako učinkovit, saj je njen glavni fokus povrnitev mikrobioma v ravnovesje.

Mlečni nadomestki namesto dojenja, poslabšajo stanje

K sreči dandanes opustitev dojenja ni več modna, vsaj pri mamicah, ki se vračajo k naravi, ne. Vse, ki otroku zaradi različnih razlogov ponujajo mlečne nadomestke, pa se morajo zavedati, da je otrok posledično prikrajšan na več področjih. Z dojenjem krepimo otrokovo črevesno floro, s hranjenjem z mlečnimi nadomestki pa k temu ne prispevamo. Poleg tega mlečni nadomestki otroka pogosto zakisajo, kar dodatno oslabi njegovo zdravje. Če ne dojite, poskrbite vsaj za ustrezno hidracijo otroka in za krepitev njegove črevesne flore z ustreznimi naravnimi pripravki.

Nefiltrirana voda in otroška hrana

Začetni doti toksinov, ki jo otrok prejme od matere, nevede nalagamo nove tudi z vodo in celo otroško hrano. Voda je v primerjavi s sokovi, čaji, obarvanimi pijačami še vedno najboljša izbira. Toda pozor, ni vseeno, kakšna je njena kakovost.

Vsakdo, ki je kdaj destiliral vodo in po destiliranju pral destilator, se je srečal z neljubo resnico o tem, kaj vse plava v vodi, ki priteče iz pipe. Če doma nimate vsaj osnovnega filtra za vodovodno vodo, pozabite, da vi in vaši otroci pijete dobro, čisto vodo. V številnih slovenskih krajih je voda po večkrat na leto okužena z bakterijami, paraziti, toksini iz kmetijstva ali celo z naftnimi derivati. Preden vas oblasti o tem obvestijo, ste v svoje telo spustili že na desetine litrov take vode – seveda ne brez posledic.

Ko otrok začne uživati trdo hrano, številni starši posežejo po pripravljeni otroški hrani (kašice, kosmiči …). Prepričani so, da je varna, saj gre vendar za izdelke, namenjene otrokom. Žal se pogosto izkaže, da niti otroška hrana ni brez spornih kemikalij ali toksinov.

Če je le mogoče, je otroško hrano bolje pripravljati sproti, svežo in iz nadzorovano kakovostnih ekoloških surovin. Če nič drugega, vsaj redno sledite obvestilom o tem, katero hrano so zaradi vsebnosti te ali one toksične snovi umaknili s prodajnih polic. Starejšim otrokom in odraslim bo v pomoč tudi aplikacija Semafor za živila. Ta sicer ne pove ničesar o kakovosti osnovnih surovin (vsebnost pesticidov …), poleg tega ne razlikuje med dobrimi in slabimi maščobami (te so skupaj z »nevarnim holesterolom« še ena od zablod stroke), vendar vsaj poda nekatere vrednosti, denimo vsebnost sladkorja, ki je v prevelikih količinah enako nevaren, saj ne povzroča le debelosti in hiperaktivnosti, temveč tudi sladkorno bolezen in srčno-žilna obolenja.

Našteti razlogi za toksično obremenjenost otrok od spočetja naprej in za krhanje njihovega zdravja so le vrh ledene gore, saj se na tem mestu številnih nisem niti dotaknila. Za več informacij in brezplačen posvet o tem, kako se izogniti toksinom v otrokovem telesu ali jih vsaj naravno in varno odplakniti, se lahko obrnete na Združenje za obuditev celostnega človeka (zaobuditevcloveka@gmail.com oz. https://www.zazdravje.net/author/adriana/).


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Ehinaceja ščiti otroke pred prekomerno uporabo antibiotikov
Katera naravna zdravila so primerna za otroka?
Otrokov imunski sistem se uči tudi od materinega mikrobioma

Prejšnji članekCenzura v koronskih časih
Naslednji članekLovor – rastlina, ki zasluži lovorjev venec!
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj