Cenzura v koronskih časih

  Na RTV Slovenija se je v času koronakrize uveljavila nova oblika cenzure: spletni izbris že predvajanih kontroverznih oddaj. Gre za neutemeljen in nedopusten napad na svobodo izražanja in informacij, pravi Matic Kocijančič, avtor članka Nevarne oddaje nevarno gorijo.

  Sedmega aprila 2020, približno tri tedne po razglasitvi epidemije covida-19 v Sloveniji, je Cirila Štuber, novinarka Prvega programa Radia Slovenija, v oddaji Intervju, objavljeni 8. aprila, gostila Karin Rižner, magistrico biologije, ki kot terapevtka in raziskovalka deluje na področju alternativne medicine. Gostja, ki je pred tem že večkrat nastopila v oddajah Radia Slovenija, je v pogovoru med drugim izrazila nekaj kritičnih pomislekov glede prevladujočih pogledov in odzivov na epidemijo. Dan zatem je bil intervju izbrisan iz spletnih platform RTV.

  Enajstega julija 2021 je novinar Damjan Zorc v oddaji Nedeljski gost na Valu 202 gostil dr. Tomaža Makovca, diplomiranega farmacevta in doktorja biokemije, zaposlenega na Inštitutu za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Makovec je v pogovoru predstavil osrednje teze svoje knjige Medicina je padla na glavo, v kateri problematizira vlogo farmacevtske industrije v sodobni psihiatriji. Na koncu intervjuja je poslušalce opozoril še na izid zbornika Koronska kriza pod drobnogledom empirične znanosti, ki ga je uredil pravnik dr. Andraž Teršek in ki vsebuje tudi Makovčev prispevek. Ob tem je Makovec na hitro orisal svoje videnje aktualne epidemije in jo označil za »spektakel«, močno pretirano javnozdravstveno reakcijo, ki naj bi jo med drugim spodbujale finančne motivacije globalne farmacevtske in medicinske industrije. Posnetek je bil še isti dan izbrisan iz arhiva.

  In ta dva primera seveda nista osamljena v medijski cenzuri vsega, kar v zvezi s covid-19 ni v skladu z zapovedmi odločevalcev. Kaj se torej dogaja?

  Preberite celoten članek Nevarne oddaje nevarno gorijo.

  Prejšnji članekKatera naravna zdravila so primerna za otroka?
  Naslednji članekZakaj hudo obolevajo že majhni otroci?

  2 KOMENTARJI

   • To ne bo držalo. Če pobrskate po straneh rtvslo.si boste našli vse oddaje za nazaj. Res pa po 7 dneh odstranijo tuje dokumentarne filme, ki so bili predvajani na TV Slovenija.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj