Okrepimo imunski sistem otrok na naraven način

child girl drinking hot tea to recover from flu. Healing kids and protect immunity from seasonal virus, health concept

Smo v obdobju, ki je najbolj obremenilno za imunski sistem otrok in odraslih, saj nas obdajajo ljudje s prehladom, gripo, različnimi virozami ali angino.

Obstajajo številni izdelki, s katerimi lahko podpremo imunski sistem odraslih, ko gre za otroke, pa je izbira omejena, zato tokrat z vami delim šest ključnih korakov, s katerimi lahko pomagate svojim otrokom, da bo njihov imunski sistem močnejši in se bo uspešneje branil pred vdorom patogenih mikroorganizmov.

Zdrava prehrana

Do napada na imunski sistem otrok (enako velja za odrasle) najlažje pride, če ga ne podpiramo z uživanjem zdrave hrane. Za dober telesni biološki teren in za to, da nahranimo dobre bakterije v črevesju, je ključno poskrbeti z večjim vnosom zelenjave in sadja ter z manjšim vnosom sladkorjev, procesirane hrane in morebitnih alergenov. Presežek sladkorjev in alergenov povzroča vnetja, zato uživajte raznoliko polnovredno rastlinsko hrano, kajti delovanje imunskega sistema je odvisno tudi – in predvsem – od zdravja črevesne flore. To pa nas pripelje do naslednjega koraka.

Probiotiki

Mikrobiom je skupek bakterij v črevesju, ki nam pomaga zaščititi prebavila, pripomore k boljši prebavi in nas varuje pred vdorom patogenih mikroorganizmov. Ker je sedež imunskega sistema v črevesju, je ključno poskrbeti, da je v njem dovolj dobrih bakterij, ki nas bodo uspešno ščitile pred patogenimi mikroorganizmi, ki napadajo naš imunski sistem.

Mikrobiom deloma zaščitimo z uživanjem zdrave, predvsem polnovredne rastlinske hrane, ki nahrani dobre bakterije. Zelo smiselno in priporočljivo je tudi, da v črevesje naselimo dobre bakterije, ki bodo pomagale ohranjati zdravje črevesne flore in ščitile delovanje imunskega sistema.

Ključno pa je, da vedno izberete probiotične pripravke, ki vsebujejo humane seve klinično testiranih probiotikov, saj imajo samo ti merljive učinke na delovanje imunskega sistema.

Če je otrok večkrat izpostavljen zdravljenju s farmakološkimi zdravili/antibiotiki ali pa je njegov imunski sistem nasploh šibek (ponavljajoče se bolezni, dolgotrajno okrevanje po boleznih …), naj bodo probiotične terapije dolgotrajnejše, naj torej ne trajajo samo dva meseca, kar je minimalno obdobje za vse.

Spanje

Dandanes večina otrok ne spi dovolj. Odvisno od starosti otroci potrebujejo od deset do štirinajst ur spanja na dan. Spanec je pomemben zaradi številnih razlogov, še posebno pa za dobro delovanje imunskega sistema. V raziskavi, objavljeni v Physiological Reviews, so navedli, da sta imunski sistem in spanje neposredno povezana, saj neposredno vplivata drug na drugega. Tudi količina spanja je zelo pomembna. Za primerno izločanje spalnega hormona melatonina morajo otroci spati v temi, brez nočne svetilke ali svetlih zaslonov, zato poskrbite, da bodo med spanjem vaših otrok izključeni.

Vitamin D3

Poleg probiotikov je vitamin D3 eno od ključnih prehranskih dopolnil, ki jih je, zlasti jeseni in pozimi, zelo smiselno pridružiti v vsakdan otrok in odraslih. Tudi uradne smernice pravijo, da je treba vitamin D3 otrokom dajati vse do osemnajstega leta starosti. Kaj se spremeni po osemnajstem letu? Nič, takrat samo začnemo odgovarjati sami zase. To pomeni, da moramo vitamin D3 uživati tudi vsi odrasli, saj nam ga bo brez dodajanja začelo kronično primanjkovati. Ker je vitamin D3 eden od glavnih regulatorjev imunskega sistema, je ključno poskrbeti, da ga je v telesu vedno dovolj. Njegovo pomanjkanje med drugim vpliva na večjo dovzetnost za nalezljive bolezni, utegne pa pripeljati tudi do resnejših zdravstvenih stanj. Pozimi ga lahko nadomestimo samo z dodajanjem v obliki kakovostnega prehranskega dopolnila, saj ga v našem geografskem pasu ne s soncem ne s hrano ne moremo dobiti dovolj.

Multivitamini in minerali

Kakovostni multivitaminsko-mineralni pripravki so ključni za oskrbo telesa z mikrohranili, saj poskrbijo za dovoljšen vnos pomembnih vitaminov in mineralov, zapolnijo mikroprimanjkljaje ter s tem krepijo imunski sistem, če pa do bolezni že pride, prispevajo k hitrejšemu okrevanju. Naš imunski sistem za dobro delovanje potrebuje esencialne vitamine in minerale. Še posebno pomembno je, da pri otrocih, ki ne uživajo veliko sadja in zelenjave, poskrbimo za dovoljšen vnos vitaminov in mineralov.

Črni bezeg

Črni bezeg je ena od mojih najljubših zdravilnih rastlin tako za otroke kot odrasle. Še posebno priporočljiv je za vse, ki se spoprijemajo s ponavljajočimi se okužbami dihal, obenem pa ima tudi izredno močno protivirusno delovanje. Z metaanalizo raziskave, v katero je bilo vključenih 180 udeležencev, objavljena pa je bila v reviji Complementary Theories in Medicine, so ugotovili, da uživanje pripravkov iz črnega bezga omili simptome obolenj zgornjih dihalnih pot. Črni bezeg je tudi dobro znan po antibakterijskem in antivirusnem delovanju.

Zdrava prehrana, dovolj spanja, uspešno uravnavanje stresa in kakovostna prehranska dopolnila, omenjena v tem članku – to so koraki, ki zagotovo dosežejo, da je imunski sistem otrok močnejši, zaradi česar se uspešnejše brani pred boleznimi, če pa do njih že pride, je okrevanje hitrejše in s tem krajše.

Za več informacij lahko prelistate tudi knjigo Zdravilna moč začimb za otroke.


Preberite tudi:
Kaj storiti, ko zaškriplje zdravje otrok?
Otrokov imunski sistem se uči tudi od materinega mikrobioma
Kako okrepiti imunski sistem otrok z zelišči in začimbami?

Za še več znanja in praktičnih napotkov za krepitev odpornosti pa priporočamo knjigo Naravne rešitve za težave z virusi in spletno delavnico pod vodstvom Sanje Lončar Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekZdravo sladkanje za otroke
Naslednji članekEterična olja je treba znati uporabljati!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj