Kako antibiotiki vplivajo na otrokovo energijo?

Confused mature father and happy little son holding hands on head and making school homework

Sezona prehladov in gripe običajno ne prizanese niti našim otrokom. Ti lahko še dolgo čutijo posledice virusnih obolenj in njihovih bakterijskih zapletov – tudi v obliki pomanjkanja energije. Zakaj pride do tega in kako jim lahko pomagamo?

Antibiotiki zaradi zapletov prehlada ali gripe

Če gre verjeti statističnim podatkom, otroci v Evropi vsako leto v sezoni prehladov in gripe v povprečju kar osemkrat obolijo na dihalih! Pet- do šestkrat so na delu virusi, dva- do trikrat pa otrok zboli zaradi zapletov okužbe z virusi, ko se virusom pridružijo še bakterije. Navadno gre za vnetje sinusov (sinuzitis), vnetje ušes, angino, bronhitis, pljučnico … Zaradi tovrstnih zapletov otroci običajno prejmejo po eno do dve antibiotični terapiji. Če jim ne pomagamo pravočasno in ustrezno, lahko prav to pomeni začetek začaranega kroga upada energije!

Da imajo otroci vse manj energije, se ne kaže le v obliki nenehne utrujenosti, zaspanosti in brezvoljnosti, ampak tudi padca odpornosti, zaradi česar utegnejo vedno znova obolevati. Poleg tega se to, da imajo izpraznjene baterije, kaže tudi kot vse slabša zbranost, koncentracija in spomin ter posledično poslabšanje učnega uspeha. Otroci so lahko zaradi energijske iztrošenosti celo nerazložljivo jezljivi, vzkipljivi ali razdražljivi. Pomanjkanje energije in s tem tudi to, da ne zmorejo funkcionirati tako kot prej, otrokom dodatno kvari razpoloženje, zaradi česar se razdražljivost ali brezvoljnost le še povečuje.

Zakaj antibiotiki telesu »kradejo« energijo?

Antibiotiki so brez dvoma veliko odkritje, rešili so prenekatero življenje, vendar smo se k njim zatekali prepogosto, tudi takrat, ko to ni bilo potrebno ali upravičeno. Po poročilih CDC zdravniki kar 30 odstotkov antibiotikov predpišejo po nepotrebnem – in to se pogosto zgodi prav pri otrocih. Posledica zlorabe antibiotikov ni le povečanje števila bakterij, ki so odporne nanje, zaradi česar resno ogrožajo naše življenje, ampak tudi vse zgoraj naštete težave. Antibiotiki so za tovrstne težave »zaslužni« zaradi najmanj dveh ključnih razlogov.

Prvič, antibiotiki vodijo v disbiozo – telesu ovirajo dostop do vitalnih snovi, potrebnih za proizvodnjo celične energije. Čeprav otroci uživajo dovolj kakovostne hrane, je zaradi porušene črevesne flore (kaže se lahko v obliki diareje, napihovanja, vetrov …) ne morejo optimalno prebaviti. Prav tako ne morejo iz prebavil vsrkavati vseh telesu potrebnih hranilnih snovi. Ko telesu začne primanjkovati ključnih »vhodnih surovin« za delovanje celičnih elektrarn, kot so magnezij, železo, mangan, vitamini B1, B2, B3 …, je proizvodnja energije vse slabša.

Drugič, antibiotiki lahko neposredno poškodujejo celične elektrarne – mitohondrije, ki predstavljajo kar desetino naše telesne teže. V njih iz hranilnih snovi nastaja glavna energija (ATP), ki je potrebna za delovanje celic, tkiv, organov in telesa kot celote. Po poročanju dr. Josepha Pizzorna naj bi zdrav človek med mirovanjem vsak dan proizvedel za svojo telesno težo energije ATP, med opravljanjem dejavnosti pa še veliko več. To obilno proizvodnjo energije pa žal lahko zmotijo prav antibiotiki. Razlog za to se skriva v tem, da so celične elektrarne po izvoru sorodne bakterijam, zaradi česar so občutljive na antibiotike. Največjo škodo naj bi pri tem povzročali baktericidni antibiotiki. Po izsledkih raziskave iz leta 2013 lahko že po štirih dneh jemanja pomembno poškodujejo celične elektrarne, zaradi česar se proizvodnja energije zmanjša. Ugašanje celičnih elektrarn najprej občutimo kot upad delovanja delov telesa, ki jih sestavljajo celice z veliko celičnimi elektrarnami (mišice, srce, možgani, jetra, prebavila …).

Kako otrokom pomagati do več energije?

Ustrezna hidracija, uživanje kakovostne (vitaminsko in mineralno bogate) ekološke hrane, ki med drugim tudi krepi črevesno floro, jemanje klinično testiranih probiotikov za hitro obnovo črevesne flore, dovolj počitka in spanja – to so najosnovnejši ukrepi za popravilo škode, ki so jo povzročili antibiotiki.

Ker telo po jemanju antibiotikov iz kakovostne hrane le stežka dobi vse, kar potrebuje (disbioza), mu bomo zelo pomagali, če mu hranilne snovi dostavimo v biorazpoložljivi obliki, torej v obliki, ki ne zahteva dodatne prebave. Tako se lahko te snovi takoj po zaužitju vsrkajo v telo in so na voljo celicam. Med tovrstne pripravke za otroke spada eliksir RegulatproKids – Regulatius. Gre za pripravek, ki nastane v patentiranem procesu kaskadne fermentacije podjetja Dr. Niedermaier Pharma iz Münchna. Posebnost kaskadne fermentacije je, da posnema prebavo v človeškem telesu. Tako med več zaporednimi mlečnokislinskimi fermentacijami iz ekološkega sadja, zelenjave, oreščkov in začimb nastane koncentrat telesu biorazpoložljivih vitalnih snovi, ki bi jih otroci zaradi porušene črevesne flore le stežka pridelali iz zaužite hrane. Ker vsebuje desnosučno mlečno kislino in osnovne gradnike za izgradnjo probiotičnih bakterij, podpira tudi obnovo porušene črevesne flore in tako prispeva k boljšemu izkoristku zaužite hrane. Za izboljšanje delovanja celičnih elektrarn navadno priporočajo uživanje antioksidantov in druge ukrepe, ki podpirajo proizvodnjo lastnih antioksidantov. Ker omenjeni pripravek vsebuje številne antioksidante (polifenoli, flavonoidi …), naše celice in mitohondrije ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Raziskave potrjujejo, da pripravek poveča tudi proizvodnjo telesnega antioksidanta – glutationa.

Naše telo potrebuje tudi več kot deset tisoč encimov, tako za prebavo kot tudi za delovanje celičnih elektrarn. Ker osnovne gradnike encimov najdemo v omenjenem eliksirju, med njegovim uživanjem veliko lažje poteka tudi izgradnja telesnih encimov. Rezultat tega je vse večja proizvodnja celične energije, ki se lahko v treh mesecih poveča celo za 187 odstotkov.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj