Kako zdravo čistočo želite?

Zaradi vseh kemikalij, ki jih uporabljamo v želji, da bo naše perilo bleščeče, avtomobili kot novi, posoda pa oprana, ne da bi se je dotaknili, svet še nikoli ni bil tako čist – in hkrati tako umazan.

Sodobna čistila sledijo našim vse bolj skrajnim zahtevam in čedalje večji neučakanosti. Ni dovolj, da nekaj topi vodni kamen – želimo, da ga raztopi takoj. Ni dovolj, da je perilo belo, takšno mora biti, četudi ga operemo s kratkim programom in mrzlo vodo. Celo sredstva za čiščenje straniščne školjke, o katerih so še včeraj razglašali, da hkrati očistijo, razkužijo in odišavijo, naj bi zdaj opravljala kar deset funkcij. Bo moralo naslednje leto opravljati dvajset funkcij?

Bolj ko pretiravamo s svojimi pričakovanji, bolj industrija pretirava z uporabo kemikalij. Ker so pred temi zahtevami nemočne celo najmočnejše kemikalije, zdaj čistila vsebujejo še nanodelce, gensko spremenjene encime (ki hitro požrejo ostanke hrane), optične belilce in še marsikaj.

Samo delček čistila opravi nalogo, zaradi katere smo ga kupili. Največji del ga konča v odtoku, od koder po krajši ali daljši poti pride v naravo. Od tam seveda tako ali drugače pride v vodo, ki jo pijemo, ali v živila, ki jih uživamo. Ostanki čistil na kozarcih, krožnikih in oblačilih tudi vstopajo v naše telo – bodisi skozi usta bodisi skozi kožo. Zato bi bilo zagotovo smotrno izmeriti, kaj v tem prizadevanju po čistoči dajemo in kaj dobivamo.

Zdravo za vsako ceno?

Pred leti so nam obljubljali, da so pralni praški preteklost. Da odslej vse lahko opravimo s pralnimi oreščki in čarobnimi kroglicami. Navdušenje ni bilo dolgotrajno. »Je to sploh oprano?« so se zmrdovale gospodinje, vajene bleščeče belega in dišečega perila.

Pretirana pričakovanja so ustvarila pretirano razočaranje. Perilo je zagotovo mogoče oprati brez nevarnih kemikalij, vendar je treba hkrati spremeniti svojo opredelitev čistoče.
Slišali smo številne zgodbice o tem, da si celo ekološko zaprisežene mamice, ki so oblačila za dojenčka dobile od prijateljic in jih ves čas prale le s povsem naravnimi sredstvi, teh ne upajo vrniti, preden jih večkrat ne operejo s »ta pravimi« praški. Bi lahko bilo naravi prijazno in hkrati učinkovito?

Kaj je zares EKO IN naravno …

Ko gre za področje ekologije, je Evropska unija doslej vpeljala en sam certifikat: evropski certifikat za okolje (Ecolabel). Ta od proizvajalca sicer ne zahteva, da so uporabljene sestavine pridobljene ekološko, morajo pa biti varne za okolje in biorazgradljive, embalaža mora biti izdelana iz recikliranih materialov ali vsaj povratna, vse surovine morejo imeti kontrolirano poreklo, izdelek pa mora biti dokazano učinkovit.

Organizacije, ki jih poznamo predvsem po certificiranju živil, so samostojno postavile tudi kriterije za področje čistil. Zato na čistilih najdemo tudi oznake »Demeter«, »Soil asociation« in podobne »bio« certifikate, ki jih poznamo predvsem z živil.

EU ni uradno opredelila pojma »ekološko čistilo«, zato ga včasih uporabljajo tudi proizvajalci, ki nimajo nobenega dokaza za svoje trditve.

Minimalni standard je skupen …

Tako Ecolabel kot eko/bio/organic certifikati zagotavljajo, da v izdelkih ni nevarnih ftalatov, konzervansov, optičnih belil, nanosrebra, mikroplastike, triklosana, aromatskih ogljikovodikov … Uporabljena barvila morajo biti iz nabora barvil, ki so dovoljena za uporabo v živilih.

… obstajajo pa tudi razlike

Ecolabel ne zahteva, da so uporabljene surovine pridobljene iz ekološko pridelanih rastlin, na drugi strani pa zahteva testiranje učinkovitosti, ki pri strogo ekoloških čistilih ni nujni kriterij.

Urška Jerman, vodja razvoja in raziskav v TKI Hrastnik, je s svojo ekipo razvila izdelke NANA, ki ustrezajo merilom Ecolabel. Kot pravi, je bila v ospredju želja ustvariti visokoučinkovita, vendar naravi in uporabnikom prijazna čistila. »Nove izboljšane in inovativne naravne surovine so temelj razvoja učinkovitih ekoloških izdelkov NANA, s katerimi dosežemo odlične rezultate čiščenja, pri čemer ne škodujemo okolju. Vse površinsko aktivne snovi v izdelkih NANA so na osnovi rastlinskih olj s kontroliranim poreklom in zlahka biorazgradljive, uporabljamo pa jih lahko, četudi imamo biološke čistilne naprave. Embalaža je izdelana iz recikliranih materialov. Izdelki niso testirani na živalih in ne vsebujejo sestavin živalskega izvora.«

Kaj izbrati?

To ni ideološko, ampak praktično vprašanje. Morda ga boste najlažje rešili, če boste v svoje zahteve vpeljali odtenke. Nežni praški nemara ne odpravijo vseh madežev, vendar ni nujno, da zaradi enega samega zelo umazanega oblačila vse perilo operete z močnim detergentom. Že zgolj ob pomoči ločevanja lahko večino perila perete bolj zdravo, za tisto najbolj umazano pa občasno posežete po močnejšem sredstvu. Enako velja za kopalnico. Nekateri želijo sredstvo s hipnim delovanjem, drugi premorejo nekaj minut potrpljenja, da enako čistočo dosežejo z veliko blažjimi sredstvi. Tretjim se zdi sprejemljivo, da naravno sredstvo nanesejo zvečer in ga pustijo delovati čez noč.

Ljudje smo različni, čistila tudi. Ko boste našli optimalno kombinacijo med ceno, učinkom in varnostjo, boste zagotovo našli tudi ustrezno čistilno sredstvo, ki bo manj obremenjevalo tako vas kot okolje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj