“Zero-waste” svilenke

3421
silkie chicken and chihuahua in front of white background

Na kaj ste najprej pomislili ob napisanem naslovu? Morda na sviloprejke, svilo, svilene nogavice, svilene obleke, svilno pot, Kitajsko, Marca Pola …? No, vse to in še kaj se je »zabliskalo« v mojih mislih ob izrazu svilenke. Zato sem bila toliko bolj presenečena že naslednji trenutek, ko sem prebrala, da se pod tem izrazom skrivajo kokoši (a so tudi moje prve asociacije kmalu dobile smisel, o čemer boste brali v nadaljevanju).

Kot je v zadnjem času večkrat na družbenem omrežju objavila Irena Rotar (neutrudna aktivistka in gonilna sila Ekoci – Eko civilne iniciative Slovenije), so svilenke najlepše kokoši (na svetu op. a.). Ireni je glede tega zagotovo verjeti, saj so različne »pernate pomočnice« (račke, goske, indijske tekačice, več pasem kokoši) v njenem kokošnjaku že vrsto let. Prav posebno mesto med temi pa imajo japonske svilnate kokoši – petelinčka Silver in Čopko ter več kokošk Čopk.

Kaj je na teh kokoših tako posebnega, se morda sprašujete … Pa poglejmo.

Svilenke veljajo za eno najstarejših vrst kokoši na svetu in izvirajo iz Mongolije (mongolske svilenke so se selile skupaj z nomadi, zaradi česar naj bi bile tako prilagojene sobivanju s človekom) oziroma s Kitajske (o kitajskih svilenkah je v 13. stoletju Marco Polo zapisal, da imajo volno med perjem), torej iz daljne Azije. Japonska svilena kokoš, kot jo poznamo danes, je nastala s križanjem več azijskih pritlikavih vrst v začetku 20. stoletja.

So zelo majhne kokoši (teža petelinčka je okoli 600 gramov, kokoške pa 500 gramov), a toliko bolj nenavadne in prikupne. Njihovo dlaki podobo svilnato mehko in puhasto perje spominja na saten ali svilo; barvna paleta perja se giblje od bele, krem, do srebrno sive in črne. Ne le zaradi videza in mehkobe perja, morda celo bolj zaradi svojega čudovitega značaja postaja pasma vedno bolj priljubljena tudi kot hišni ljubljenček. Da, prav ste prebrali! Svilenke so vedno bolj priljubljeni domači hišni ljubljenčki, kar glede na napisano sploh ni tako nenavadno. In če dodamo še njihovo »koristno« plat, vas bo zagotovo zamikalo, da bi si jo omislili tudi v svojem domačem dvorišču. Zamislite si: da vam taka majhna kokoška pomaga »pospraviti« ostanke hrane in zelenjave iz kuhinje (seveda jih bo večje število »pospravilo« še več tega, kar ste prej zavrgli – od tod poimenovanje »zero-waste« kokoške), da vam »pokosi(jo)« zelenico in med tlakovci »populi(jo)« mah in travo, da poje(do) nadležni mrčes in vam ob vsem tem znese(jo) še več kot 100 jajc na leto – vsaka! In nikar se ne bojte, da bodo delale škodo na zelenici, pravi Irena. Zaradi petih krempeljčkov ne morejo razkopavati tal kot ostale kokoši (ki imajo štiri kremplje) – svilenke vse »delo« opravijo izključno s kljunčkom.

Morda pa je res že (primeren, če ne že skrajni) čas, da se našim štirinožnim hišnim ljubljenčkom, ki nas razveseljujejo z mačjimi in/ali pasjimi vragolijami, pridruži še kakšna dvonoga pernata lepotica. Toliko bolj je čas, da o kakem pernatem hišnem ljubljenčku razmislimo, če doslej nismo imeli še nobenega, ne štiri- ne dvonožnega. Nenazadnje, številne študije govorijo o pozitivnih učinkih hišnih ljubljenčkov na počutje in zdravje, če vse prej povedano zanemarimo.

Prelistajte tudi novi priročnik Samooskrba v praksi – več pridelka, manj površine.

Prejšnji članekSamooskrbno bivanje v prihodnosti – sobivanje
Naslednji članekKako antibiotiki vplivajo na otrokovo energijo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj