Vrt kot bližnjica do boljšega življenja

602
Woman gardening

Tokrat ne bomo govorili o tem, da sadje in zelenjava, ki smo ju pridelali, vsebujeta več vitaminov in rudnin, da nista obremenjena s kemikalijami in da nista bila izpostavljena dolgemu transportu in posledično izgubi hranilnih snovi. Vrtnarjenje ima tudi druge, nemalokrat spregledane prednosti.

Najbolj razgibana telovadba

Ste kdaj opazovali, s kakšnimi gibi opravljate delo na vrtu? Seveda ne, in prav v tem je skrivnost. Ko se skušate dokopati do slastne maline na koncu veje, še pomislite ne, da s tem razgibavate hrbtenico. Med skoraj enournim čepenjem zagotovo ne pomislite, da s tem blagodejno raztezate vezi na nogah ter spodbujate meridianske kanale. Če vas motivira veselje, telo sledi in se krepi med najbolj smiselno vadbo, kakršne ne more ponuditi prav nobena telovadna naprava.

Ozemljitev premaga smog

V času, ko vse večje količine elektromagnetnega smoga motijo normalno delovanje naših celic, vsak stik s prstjo omogoči dragoceno ozemljitev. Če delate z rokami, sicer trpijo nohti in tudi koža na dlaneh je bolj izsušena, vendar vam bo vse telo hvaležno, saj poskrbite za njegovo razelektritev in omogočite, da blagodejna negativna ionizacija tal napolni vaše baterije in okrepi imunski sistem.

Hitra krepitev možganov

Pri reševanju križank uporabljamo en sam segment možganov, na vrtu pa z vsemi čutili zaznavamo vse, kar nas obdaja. Tipamo, vohamo, okušamo, gledamo, poslušamo … Zato že po petnajstih minutah dela na vrtu možgani začnejo vzpostavljati več nevronskih povezav kot med osemurnim rutinskim delom.

Zemlja kot antidepresiv

Mikrobi v zemlji in naše zdravje so zelo povezani, kar so vedeli že od nekdaj, zdaj pa so to potrdile različne študije. V zemlji je doma bakterija Mycobacterium vaccae, ki ima enak učinek na nevrone kot zdravila proti depresiji. Stimulira proizvodnjo hormona serotonina v telesu, ki nas dela sproščene in srečnejše. Pomanjkanje serotonina je povezano z depresijo anksioznostjo, kompulzivno in bipolarno motnjo. Mikobakterijski antidepresiv je trenutno v raziskavah, saj znanstveniki menijo, da bi lahko izboljšal tudi kognitivne funkcije, Crohnovo bolezen in revmatoidni artritis. (Več v prispevku Z vrtnarjenjem do sreče.)

Tukaj in zdaj

Če ste kdaj pikirali paradižnik, papriko, zeleno … zelo dobro veste, da boste uspešni le, če ste popolnoma posvečeni temu opravilu. Že ena sama misel, ki se usmeri na nekaj drugega, je dovolj, da uboga rastlinica utrpi poškodbo. Delo z rastlinami in živalmi nas nežno, vendar učinkovito nauči biti navzoči tukaj in zdaj. Ko dosežemo to stanje in se nam čas ustavi, energija preprosto priteka – takrat smo eno z vsem, kar nas obdaja. Ni vam treba hoditi na svete gore, v ašrame in k velikim učiteljem. Le na vrt stopite.
Menih Pachonimus je izjavil: »Na vrtu človek sreča boga prej kot v cerkvi!« Mnogi med vami že veste, da to drži.
Prejšnji članekPoskrbite za prijatelje v sadovnjaku
Naslednji članekKdo nadzira vaš krožnik?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj