Štiri rastline za blažitev revmatičnih bolečin: vražji krempelj, arnika, bosvelija in mačji krempelj

Arnika; Arnica, montana, Heilpflanze

Pomladnih dni se veselijo vsi – razen tistih, ki jim prinaša alergije, utrujenost ali revmatične težave. Prav zadnje številnim povzročajo trpljenje in zahtevajo nenehno jemanje protibolečinskih zdravil. Bi jim lahko pomagali naravni pripravki?

Revma je kronično vnetno obolenje sklepnih ovojnic po vsem telesu. Zaradi močnih deformacij sklepov, ki sledi takšnemu vnetju, zaradi bolečin in posledične nefunkcionalnosti sodi med najhujše oblike težav s sklepi. Bolečine pomagajo obvladovati tudi protivnetno delujoče zdravilne rastline, kot so vražji krempelj, arnika, bosvelija in mačji krempelj.

Vražji krempelj

Vražji krempelj domuje v puščavskih predelih južne Afrike; njegova najboljša rastišča so v severnih predelih Južnoafriške republike in v Namibiji. V ljudski medicini je korenika vražjega kremplja v rabi pri številnih težavah jeter in ledvic. V novejšem času se je njegova uporaba po zaslugi protivnetnih učinkov usmerila tudi na blaženje težav, kot so artritis (osteoartritis, revma), vnetje tetiv in mišic ter druga vnetja. Zaradi vsebnosti grenčin korenika vražjega kremplja blaži tudi težave s prebavili (napihnjenost, vetrovi), zato je pripravek iz te zdravilne rastline prebavilom prijazen, česar o sinteznih protivnetnih pripravkih ne moremo trditi. Pripravki iz vražjega kremplja so na voljo v različnih oblikah, kot so mazila, kapljice, kapsule in tablete. V prid varnosti in učinkovitosti je bolje izbirati med registriranimi pripravki.

V Sloveniji je že nekaj let na voljo registrirano rastlinsko zdravilo iz te rastline, ki ga najdete med izdelki blagovne znamke Alfreda Vogla. Pripravljeno je iz suhega izvlečka korenike vražjega kremplja, na voljo pa je v obliki tablet. Namenjeno je blaženju kroničnih bolečin v sklepih in mišicah. Učinkovito bo torej pomagalo pri bolečinah v kolenih, komolcih, kolkih, ramenih, prstih, vratu, križu, ne bo pa zaleglo v primeru sklepnih ali splošnih bolečin. Če vas pesti glavobol, torej ne bo prineslo želenega olajšanja bolečine. Zaradi protivnetnega in protibolečinskega delovanja lahko ob jemanju tega zdravila pričakujete omilitev kroničnih bolečin in oteklin ter izboljšanje presnove v mišicah in sklepih, ki utegne biti v primeru bolečin okrnjena. Da boste dosegli najboljše rezultate, je pomembno, da zdravilo uživate skladno s priporočili (2-krat na dan po 1–2 tableti), in sicer vsaj tri mesece. Popoln protivnetni in protibolečinski učinek tega zdravila namreč nastopi šele po dveh do štirih tednih jemanja. Na začetku zdravljenja in v primeru hujših bolečin uživajte po 2 tableti 2-krat na dan, sicer pa zadostuje po 1 tableta 2-krat na dan.

Arnika

Protivnetno delujoče zdravilne rastline ne uspevajo samo v daljnih deželah, najdemo jih tudi pri nas. Ena od teh je arnika. Iz njenih cvetov pripravljajo protivnetna ter protibolečinska mazila in gele. Največ blagodejnega učinka si lahko obetamo, če uporabljamo pripravke, izdelane iz svežih rastlin z visoko koncentracijo zdravilnih učinkovin (helenalin). Tudi kakovosten gel iz arnike, ki je obenem registrirano tradicionalno zdravilo, lahko najdete v naboru pripravkov Alfreda Vogla.

Arnika v tem zdravilu je po učinku celo enakovredna sinteznim protivnetnim zdravilom, kot je Ibuprofen. Ta zdravilna rastlina pomaga tako pri kroničnih kot akutnih bolečinah. Ublažitev bolečin navadno zaznamo zelo hitro, lahko že uro po nanosu, pri kroničnih težavah pa po dveh, treh dneh uporabe. Pri kroničnih bolečinah, kot so bolečine v hrbtu, revma in obraba sklepov, je arnika dobra podpora drugim naravnim pripravkom (denimo iz vražjega kremplja), še posebno če ti svoj protivnetni in protibolečinski učinek razvijejo šele po dolgotrajnejši uporabi.

V primeru kroničnih težav je arniko koristno uporabljati vsaj tri do štiri tedne. Če so težave akutne narave (kadar je bolečina in oteklina v sklepih ali mišicah nastala zaradi zvina, izpaha, udarca, vnetja mišic, operacije ali kake druge poškodbe tkiv), jo je priporočljivo uporabljati najmanj teden dni. Prizadeti del namažemo z gelom od 2- do 4-krat na dan. Številni športniki in rekreativci gel arnike uporabljajo tudi preventivno, denimo pred naporno športno dejavnostjo, saj pospeši čiščenje mlečne kisline iz mišic, zaradi česar so bolečine po dejavnosti manjše.

Bosvelija

Bosvelija je drevo, ki je doma v tropskih predelih Azije in Afrike. V ljudski medicini je znano po dišeči smoli s številnimi blagodejnimi učinki. Najbolj znan učinek izvlečka te zdravilne rastline je protivnetni, zato jo v ajurvedski medicini že od nekdaj uporabljajo pri številnih vnetnih boleznih, torej tudi v primeru revmatoidnega artritisa. Delovala naj bi na encim 5-lipooksigenazo in tako zavirala vnetni proces. Posledica je omilitev vnetja v sklepih, pa tudi morebitnih vnetij drugje v telesu. Zmanjša se tudi bolečina v sklepih, njihova gibljivost in elastičnost pa se povečata. Prednost uporabe bosvelije pred sinteznimi pripravki je v tem, da ne draži želodca, česar o nesteroidnih antirevmatikih ne moremo trditi. Priporočajo uživanje od 200 do 400 mg pripravka po 3-krat na dan. Pripravek naj bo standardiziran na 65 odstotkov bosvelne kisline v odmerku.

Mačji krempelj

Ta zdravilna rastlina, natančneje, vzpenjavka, ki uspeva v tropskih deževnih gozdovih Peruja in Brazilije, je znana v ljudski medicini. Poleg številnih zdravilnih učinkov ima tudi protivnetno in antioksidativno delovanje. V pomoč je tako pri osteoartritisu kot pri revmatoidnem artritisu. Ker mačji krempelj uporabljajo tudi za odpravljanje težav s prebavili, jim ne škoduje – podobno kot bosvelija in vražji krempelj.

Pripravke iz lubja mačjega kremplja, ki jih prodajajo pod imenom Samento, najdete v različnih oblikah, kot so prah, kapsule, tinktura, kapljice in čaj. Medicinsko dokazano delovanje imajo pripravki, ki so standardizirani na vsebnost najmanj 1,3 odstotka pentacikličnih oksinodol alkaloidov in ki vsebujejo manj kot 0,06 odstotka tetracikličnih oksinodol alkaloidov na odmerek. Priporočljivo je uživanje 250–1000 mg tako standardiziranega ekstrakta, in sicer 3-krat na dan.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Več let ≠ manj vitalni sklepi
Naravno nad revmatične težave

Prejšnji članekPravi pelin – eden od stebrov zdravilstva
Naslednji članekDružba med naravo in tehnologijo – Intervju s Sanjo Lončar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj