Je vseeno, kakšen liposomski pripravek izberemo?

Woman taking nutritional supplements in the form of pills while sitting with smart phone at home. Concept of individual online selection of food supplements. Preventive medicine

Dobro je vedeti, da razlika med ponudniki liposomskega vitamina C ali glutationa ali katerega drugega nutrienta ni le v ceni, ampak tudi v kakovosti in posledično učinku izdelka!

Pri proizvodnji liposomskih prehranskih dopolnil na žalost še ni razvitega standarda, na osnovi katerega bi lahko potrošniki (in inšpektorji) ločili med tem, kaj je kakovosten liposomski prehranski dodatek in kaj ne oz. kaj sploh ni liposomski pripravek, pa ga kot takšnega oglašujejo. Kako v tej zmedi izbirati modro, da bo vrednost za denar upravičena?

Kaj je liposomski pripravek?

Je produkt tehnologije liposomske enkapsulacije različnih substanc (zdravila, vitamini …) v mikroskopsko majhne »maščobne« mehurčke, katerih membrana je zelo podobna membrani naših celic in sestoji iz dvojnega sloja fosfolipidov. Sam naziv liposom pomeni »maščobno telo«: lipos = maščoba, soma = telo.

Pomembno je, da liposomov ne zamenjujemo za micele, ki jih pogosto oglašujejo kot liposome. Ti sestoje le iz enega sloja fosfolipidov in ne dvojnega in so zato pripravki iz njih manj kakovostni, o čemer bo več razloženo v nadaljevanju.

V čem je prednost liposomskih pripravkov?

Mnogi se za nakup tovrstnih prehranskih dodatkov odločamo zaradi večje blagodejne učinkovitosti, ki naj bi jo ti ponujali, seveda če so kakovostni. Tako nam v primerjavi z navadnimi prehranskimi dodatki kakovostni liposomski ponujajo naslednje prednosti:

  • Zaščita enkapsulirane snovi (nutrienta) pred prebavo v želodcu in črevesju ter zaščita med potovanjem po krvi. Takšna zaščita pred pH, oksidacijo, temperaturo … poveča obstojnost enkapsulirane snovi in s tem učinek.
  • Zmanjšanje morebitnega draženja sluznice prebavil. To je med drugim pomembno v primeru vitamina C, saj zaužitje večje količine navadnega vitamina C lahko draži prebavila, zato ga ob povečanih potrebah težko pojemo več, kot to dovoljuje naš želodec ali črevo.
  • Bistveno večja absorpcija oz. vsrkavanja enkapsulirane snovi iz prebavil v kri. Navadni vitamini se v primerjavi z liposomskimi v prebavilih slabše vsrkavajo. Liposomski lažje prehajajo iz črevesja v kri prav zaradi svoje dvoslojne membrane, ki je podobna membrani naših celic.
  • Hitra dostava enkapsulirane snovi po krvi do vseh telesnih celic. Kakovosten liposom tudi po vsrkavanju iz prebavil v kri ostane stabilen, kar omogoči hiter in varen transport nutrientov do telesnih celic. Nutrient se prek celične membrane v telesne celice vsrka tako, da se membrani liposoma in celice spojita, snov pa se sprosti v notranjost celice, kjer se uporabi. Do tega lahko pride, ker je zunanja membrana liposoma zelo podobna membrani celice.

Prednost liposomskih pripravkov pa ni le v odlični absorpciji nutrientov in vsem naštetem, temveč (kot opažajo holistični terapevti) tudi v krepitvi celičnih membran.

Z uživanjem liposomskih prehranskih dodatkov se tako lahko močno izboljša preskrba telesa s potrebnimi nutrienti (npr. glutationom, vitamini B, vitaminom C …).

Vendar pozor, zgoraj navedeno ne velja za vse na trgu prisotne liposomske pripravke, temveč le za peščico kakovostnih. Kupimo lahko namreč tudi takšne liposomske dodatke, ki to sploh niso!

Zlorabe na liposomskem trgu

Kot potrošniki bi pričakovali, da je trg liposomskih prehranskih dodatkov ustrezno urejen, vendar na žalost ni tako. Ker do danes še ni postavljenih standardov za kakovosten liposomski pripravek, se tudi inšpekcije oz. kontrolne organizacije ne ukvarjajo s testiranji, za kakšen liposomski pripravek v resnici gre in če sploh vsebuje tisto, kar oglašuje.

Na to problematiko je nedavno opozorila tudi angleška javna organizacija ASA (Advertising Standard Agency) in tako storila pomemben korak k razčiščevanju kaosa na trgu liposomov. Distributer Abundance & Health in trgovec izdelkov Altrient je pridobil pregled pri neodvisnem laboratoriju za 4 različne blagovne znamke, ki oglašujejo liposomski vitamin C. Analiza je pokazala, da dva izdelka sploh nista vsebovala liposomov, dva pa sta imela zelo nizko vsebnost le-teh.

Obrnili so se na ASA, ta pa je nadalje raziskala primer enega od testiranih liposomskih pripravkov, ki sploh ni vseboval liposomov, bil pa je oglaševan kot liposomski. Ker proizvajalec ni uspel dokazati, da izdelek vsebuje liposome, je moral posledično iz oglaševanja umakniti vse navedbe, da gre za liposomski izdelek, saj je s tem dejansko zavajal potrošnike. ASA je tako postavila pravilo, da se pripravek ne sme oglaševati kot liposomskega, če za to ni dokazov.

Vsi liposomski pripravki niso enaki – kaj je bistveno za njihovo kakovost?

Ali je pred nami kakovosten liposomski pripravek ali ne, bomo torej zagotovo vedeli le, če ga pregleda ustrezen neodvisen laboratorij, ki razpolaga s potrebno opremo (elektronski mikroskop, aparature za kromatografijo itd.), in preveri predvsem dvoje:

  • Ali pripravek sploh vsebuje liposome (njihova membrana je iz dveh slojev fosfolipidov) ali vsebuje le micele (njihova membrana je iz enega sloja fosfolipidov) ter kako veliki so ti in v kakšnem odstotku so v pripravku prisotni.
  • V kakšnem odstotku je nutrient v prehranskem dodatku dejansko enkapsuliran oz. zapakiran znotraj liposoma in v kakšnem odstotku je nutrient v prosti, nevezani obliki oz. zunaj maščobnih teles.

Na ta način v laboratoriju med drugim ugotovijo, kako dobro je nutrient zapakiran v liposomu, saj le dobra enkapsulacija znotraj liposoma omogoča vse prej našteto – torej med drugim zaščito nutrienta pred propadom, dobro vsrkavanje v prebavilih in hiter transprot po krvi do vseh celic telesa.

Laboratorijski kazalci kakovostnega liposomskega pripravka

Kakovosten liposomski pripravek vsebuje le prave – dvoslojne liposome, ki sestoje iz dveh membran. Le tako je omogočena visoka stabilnost pripravka bodisi v embalaži do uporabe, med prebavo v prebavilih ali pa na poti po krvi do telesnih celic.

Poleg tega kakovosten liposomski prehranski dodatek vsebuje tudi visok odstotek deklariranega nutrienta, enkapsuliranega – zaščitenega v liposomih. Ta naj bi znašal vsaj 40 do 65 odstotkov. Kako visok odstotek bo, je odvisno tudi od vrste nutrienta (pri glutationu, na primer, je ta višji kot pri vitaminu C). Če so liposomi večinoma prazni oz. slabo napolnjeni z nutrientom, ne bo koristi od uživanja takega pripravka! 100-odstotna enkapsulacija (nič prostega nutrienta izven liposomov, ves je znotraj njih) pa je praktično nemogoča, ker zahteva predrage postopke izdelave.

Laboratorijski kazalci nekakovostnega liposomskega pripravka

Nekakovosten liposomski pripravek bodisi ne vsebuje liposomov ali pa vsebuje malo liposomov in večinoma micele ali pa vsebuje le slednje. To pa za nas pomeni slabo stabilnost nutrientov v pripravku in seveda slabo učinkovitost ob uživanju.

Slab liposomski pripravek ima tudi nizek odstotek (pod 40 %) nutrientov vezanih v liposomih oz. se nutrienti nahajajo večinoma prosto izven liposomov ali micelov. Uživanje takšnih pripravkov ni prav nič boljše od navadnih neliposomskih, čeprav ste zanje odšteli bistveno več denarja.

7 znakov, da je pred nami kakovosten liposomski pripravek

Glede na to, da trg liposmov še ni pod drobnogledom javnega neodvisnega nadzora (tržne in zdravstvene inšpekcije), sami pa tudi ne bomo pred nakupom pošiljali pripravka na drago testiranje, navajam v nadaljevanju nekaj napotkov kako laično prepoznati kakovosten liposomski pripravek.

Preverite proizvajalca. Prednost dajte tistim proizvajalcem, ki so že dolgo poznani po proizvodnji kakovostnih liposomskih pripravkov in uporabljajo le vrhunske sestavine tako enkapsuliranih nutrientov kot sestavnih delov za izgradnjo liposomov (pri teh je med drugim pomembno, da so iz gensko nemodificiranih surovin, saj se za izdelavo lipidnega dvosloja liposomov uporablja tudi soja, ter da se uporabi kakovostne maščobe z visokim odstotkom fosfatidil holina).

Čiste formulacije. V liposomskem pripravku naj bo raje manj kot več različnih nutrientov – torej naj bodo čiste formulacije, idealno le z enim osnovnim nutrientom.

Brez nepotrebnih dodatkov. Kakovosten liposomski pripravek ne potrebuje arome, barvil, dodatkov za izboljšanje okusa ali ostalih aditivov. Varnost pred razvojem mikrobov pri kakovostnem liposomskem pripravku zagotavlja nizka vsebnost žitnega alkohola (ki je ekvivalent čajni žlički šibkega vina na dnevni odmerek).

Način uporabe pripravka. Stabilnost liposomov se zmanjša z mešanjem le-teh z vročimi napitki, z miksanjem v blenderju ali s kakšno drugo obdelavo. Če proizvajalec navaja, da se to lahko stori, je kakovost liposomskega pripravka vprašljiva.

Topnost pripravka v vodi. Fosfatidil holin je maščoba, zato ni topna v tekočinah. Svoj liposomski pripravek zato lahko preizkusite tudi tako, da ga stresete v vodo, in če se ne raztaplja, je sestavljen iz pravih liposomov, saj ti niso topni v vodi.
Za uživanje je najbolje iztisniti vsebino v manjšo količino vode ali svežega naravnega soka in pogoltniti, brez zadrževanja vsebine v ustih, idealno na prazen želodec.

V kakšni obliki je pripravek. Če je konsistenca liposomskega pripravka bolj gosta (gel struktura) je to znak, da vsebuje več liposomov, kakor če je konsistenca bolj redka. Če je pripravek v obliki goste tekočine v steklenički, je to slabše, kakor če je pakiran v vrečicah za dnevno odmerjanje. Liposomi namreč izgubljajo kakovost (manjša se stabilnost) ob izpostavljenosti zraku. Prav tako se je izkazalo, da liposomski pripravki v suhem stanju večinoma ne vsebujejo liposomov ampak micele, zato je njihova kakovost slabša.

Navedena količina fosfatidil holina v razmerju do količine nutrienta. Če želimo, da je nutrient »skrit« oz. enkapsuliran v dvojni maščobni mehurček, mora izdelek vsebovati zadostno količino fosfolipidov. Ta je v primeru kakovostnega liposomskega izdelka zapisana na deklaraciji (primer: 1000 mg fosfolipida na 1000 mg vitamina C).

Kakšne raziskave so v ozadju liposomskih pripravkov. Tudi tu je potrebna previdnost, ni vsaka raziskava dokaz dobrega liposoma. Raziskave, ki dokazujejo dvig nutrientov v krvi po zaužitju liposomskega pripravka, niso to, kar iščemo. Kakovosten liposomski pripravek svojo stabilno liposomsko strukturo vzdržuje tudi med potovanjem po krvi do celic. Svoj tovor zato ob vsrkavanju iz črevesja v telo ne sprošča v kri, temveč ga hitro odpelje do cilja – telesnih celic. Znak kakovostnega liposoma zato ni porast nutrienta v krvi, temveč beleženje blagodejnega učinka.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Bo delovalo? 8 kriterijev za izbiro učinkovitih prehranskih dodatkov in naravnih zdravil
Glutation – naš najboljši varnostnik

Prejšnji članekZdravilni pleveli za krepitev ledvic
Naslednji članekGlutation je nujen za učinkovito razstrupljanje
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj