Ste vedeli, da ima vaše srce spomin?

heart, intestine

Srce – organ, ki nas ohranja pri življenju, ima izgleda še eno zanimivo vlogo. Poleg svoje funkcije črpanja krvi in oskrbe telesa s kisikom in hranili, se je izkazalo, da ima srce tudi svoj spomin!

Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da so možgani edini organ, ki ima sposobnost shranjevanja spominov. Vendar so nove raziskave pokazale, da srce ni samo pasiven organ, temveč ima tudi svoj notranji inteligentni sistem, ki mu omogoča shranjevanje informacij.
Strokovnjaki so ugotovili, da ima srce svoj neodvisni živčni sistem, ki omogoča komunikacijo med srcem in možgani. Ta komunikacija poteka preko električnih in kemičnih signalov, ki jih pošiljata oba organa.

Kot kaže, srce proizvaja in izloča tudi nevropeptidne snovi (kot so hormoni), ki imajo vpliv na naše razpoloženje in čustveno stanje. Te snov se sproščajo v krvni obtok in se lahko prenašajo celotnem po telesu, vključno z možgani, kjer vplivajo na naše misli, občutke in vedenje. Z njimi negujemo srčno povezanost z drugimi in ustvarjamo ljubeče odnose – torej ni čudno, da je srce mednarodni znak za ljubezen!

Srce ima čisto zares svoj spomin! Dober dokaz za to so spremembe osebnosti pri osebah s presajenim srcem. Prejemniki srca pogosto vzljubijo vrsto hrane, ki jo je imel rad darovalec srca, spremeni se njihov temperament in podobno.

Vsekakor pa si srce zapomni tudi, kako skrbimo zanj. Če lepo skrbimo za njegovo zdravje, nam srce hvaležno vrača s polnostjo življenja in vitalnostjo. Strokovnjaki tako priporočajo, da:

 • skrbimo za primerno telesno težo,
 • omejimo stres,
 • smo telesno aktivni,
 • se izogibamo kajenju in uživanju alkohola,
 • hodimo na redne zdravniške preglede (na odvzem in kontrolo krvi ter krvnega pritiska),
 • telesu omogočimo dovolj počitka in kakovostnega spanca,
 • se zdravo prehranjujemo.

Živila, ki so še posebej blagodejna za zdravje srca

Nekatera živila so še posebej koristna za zdravje srca:

 • Mastne ribe: bogate so z maščobnimi kislinami omega-3, ki lahko zmanjšajo vnetje in tveganje za srčne bolezni.
 • Česen: ima protivnetne lastnosti ter lahko znižuje krvni tlak in holesterol.
 • Špinača: vsebuje antioksidante, vlaknine in kalij, ki so pomembni za zdravje srca.
 • Orehi, mandlji, lešniki in drugi oreščki so polni zdravih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov, ki so koristni za srce.
 • Lanena semena: bogata so z maščobnimi kislinami omega-3, vlakninami in fitosteroli, ki lahko zmanjšajo tveganje za srčne bolezni.

Maščobne kisline omega-3 dokazano vplivajo na zdravje srca:

 • prispevajo k vzdrževanju normalnih ravni krvnega tlaka,
 • prispevajo k vzdrževanju normalnih vrednosti trigliceridov v krvi,
 • prispevajo k normalnemu delovanju srca.

Ker je njihov pomen za srce tako velik, jih je priporočljivo uživati tudi v obliki prehranskega dopolnila. Z ribami je namreč težko zadostiti dnevnim potrebam, poleg tega pa so ribe žal vedno bolj obremenjene s težkimi kovinami, ki so za naše telo toksične.

Pri izbiri prehranskega dopolnila z omega-3 preverite, ali je v obliki trigliceridov (ne etil estrov), saj jih le tako vaše telo lahko absorbira v celoti. Pomembno je tudi, da imajo čim nižjo stopnjo oksidacije (TOTOX<5), sicer v telesu povzročijo vnetja.

Kaj pa temelj zdravja – črevesje?

Že dolgo je znano, da stanje črevesnega mikrobioma vpliva na zdravje celotnega telesa, strokovnjaki pa so potrdili, da je tesno povezano tudi z zdravjem srčno-žilnega sistema.

Porušeno stanje v črevesnem mikrobiomu je razlog za nastanek tihih vnetij. To so zahrbtna vnetja, katerih simptomi leta in leta ostajajo skriti, a počasi povzročajo nastanek bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, debelost, zamaščenost jeter ter bolezni srca in ožilja (kot je ateroskleroza).

Neuravnoteženo stanje mikrobioma je tudi dejavnik tveganja za pojav bolezni srca in ožilja.

Bolniki s srčno-žilnimi težavami imajo porušeno stanje črevesnega mikrobioma

Raziskave kažejo, da ima kar 90 % bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi neuravnovešen črevesni mikrobiom. To pomeni, da je razmerje bakterij, ki prebivajo v njem, nagnjeno v smer škodljivih bakterij. Te izločajo drugačne snovi kot koristne bakterije – izločajo na primer toksin, ki povzroča nastanek holesterolnih oblog in s tem napredovanje ateroskleroze.

Porušeno stanje v mikrobiomu predstavlja tudi nevarnost za prepustnost črevesja – stanje, zaradi katerega je škodljivim snovem omogočen prehod iz črevesja v kri. Toksinom je tako omogočeno potovanje po celotnem telesu, povzročajo lahko vnetja po vseh organih, tudi srcu in ožilju.

Kako vzpostaviti harmonijo v črevesju

Kot pri vsakem zdravstvenem vprašanju je tudi tukaj glavni odgovor: z zdravo prehrano. Priporoča se mediteranska dieta, uživanje protivnetnih živil in izključitev predelane hrane, rafiniranega skladkorja in trans maščob.

Za hitrejše doseganje rezultatov pa se priporoča tudi uživanje prehranskih dopolnil s prebiotiki, probiotiki in postbiotiki! Ta učinkoviti trojček bo poskrbel za zdravje črevesne sluznice. Če je poškodovana tudi črevesna stena, pa se priporoča prehransko dopolnilo, bogato z visokimi odmerki antioksidantov in polifenolov, ki se bodo vnetju postavili po robu in okrepili črevesno steno.

Vaše srce si zasluži, da zanj lepo skrbite! S kvalitetnimi maščobnimi kislinami omega-3 in uravnovešenim črevesnim mikrobiomom boste vsekakor naredili korak bližje k njegovemu zdravju.


Preberite tudi:
Zakaj srce poleti »pregori«?
Kako pogasiti vnetja v ožilju?
CBD podpira srce ob kapi

Če imate raje video posnetke, pa vam toplo priporočamo ogled spletne delavnice Naravne rešitve za močno srce, ožilje in kri.

Prejšnji članekOrada z bučkami in šampinjoni, zelenjavna priloga in pisana solata z vrta
Naslednji članekSe prebujamo?
Mjuša Krevs je magistrica inženirka prehrane in avtorica mnogih strokovnih člankov s področja zdrave prehrane. Ker verjame, da je zdrava prehrana temelj dobrega splošnega počutja in zdravja, si prizadeva stalno nadgrajevati svoje znanje, spremljati nova dognanja in jih deliti z bralci. Ker se prehranske navade najbolj oblikujejo že v času otroštva in mladostništva, se je Mjuša Krevs področje prehrane potrudila čimbolj približati tudi srednješolcem, ki jih je predmet »Prehrana« poučevala na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj