Kako pogasiti vnetja v ožilju?

fire gasilec

Čeprav je notranjost našega ožilja »mokra«, v njem pogosto prihaja do vnetij, ki bi jih lahko primerjali z gozdnimi požari – sproži jih lahko že iskrica, poleg tega so težko dostopni za gašenje, ko pa se razvnamejo, lahko povzročijo veliko škodo. Kako pogasiti vnetja v ožilju?

Kako pride do požarov v ožilju?

V naravi je požarna ogroženost največja v času suše – in tudi vnetja v ožilju povzroča dehidracija. Zaradi dehidracije utegne naša kri vsebovati tudi do osem odstotkov manj vode, to pa pomeni, da se po našem ožilju namesto tekoče krvi preteka nekakšna »omaka«. Takšna kri je pretirano lepljiva in gosta, zato celicam težko prenaša kisik in hranila. Hkrati iz njih stežka odnaša odpadne snovi. Posledično smo vse bolj zakisani, odpadne snovi se kopičijo v telesu – in sčasoma na tej deponiji začne prihajati do samovžigov. Na drugi strani je gosta kri abrazivna in dobesedno praska stene žil. Telo ravna modro, ko ožilje zamaši s povečano količino holesterola, saj s tem na eni strani prepreči nadaljnje izgube vode, na drugi pa ima holesterol vlogo obliža, ki preprečuje nove poškodbe ožilja. Torej je treba odpraviti dehidracijo in zagotoviti optimalno gostoto krvi, pa bo tudi vnetij manj.

Gorljive in manj gorljive maščobe

Nekatere maščobe spodbujajo razvoj vnetij, druge jih zavirajo, kar je odvisno od njihove sestave. Naša prehrana je (pre)bogata z omega 6 maščobami, ki so netivo za vnetja. Prav te maščobe prevladujejo v vseh industrijsko predelanih živilih, zato ne preseneča, da ima toliko ljudi težave s kroničnimi vnetnimi procesi. Eden od ukrepov za zajezitev nenehnih požarov v ožilju je sprememba razmerja med omega 3 in omega 6 maščobami. Če povečamo vnos omega 3 maščob, bomo po naravni poti zmanjšali dovzetnost za vnetja. To lahko vidimo na številnih področjih. Če imamo premalo omega 3 maščob, bo že komarjev pik povzročil večdnevno in nesorazmerno veliko vnetje na mestu pika. Če jih ima telo dovolj, bodo posledice pika izzvenele že v nekaj urah.

Če je vaša črevesna flora v dobri kondiciji in vam je skleda solate na dan nekaj samoumevnega, boste tudi iz rastlinskih olj (orehovo, laneno, konopljino …) pridelali dovolj omega 3 maščob. Če pa ste se prisiljeni zatekati k urbani hitri prehrani, bodo imele rastlinske maščobe z omega 3 maščobnimi kislinami precej slabši izkoristek. V tem primeru je bolje posegati po omega 3 maščobah živalskega izvora, ki so v obliki EPA in DPA, ki sta za telo veliko bolj biološko razpoložljiva. Seveda v poplavi prehranskih dopolnil ni lahko najti takšnih, ki bodo res učinkovala. Omega 3 maščobne kisline so namreč zelo občutljive in nagnjene k oksidaciji, zato je eno od najpomembnejših meril pri njihovi izbiri dokaz o neoksidiranosti. O tem govori stopnja totox, ki naj bi bila čim nižja, vsekakor pa nižja od 10. Žal imajo številni izdelki na našem trgu stopnjo totox večjo od 30.

Tudi sladkorji dobro gorijo!

Pa ne le v mišicah. Vsak presežek sladkorja v ožilju sproži glikacijo. Ta proces bi najlažje opisali kot »rjavenje ožilja«. Po mnenju številnih strokovnjakov za ožilje je glikacija nevarnejša od povišane ravni holesterola v krvi. V resnici povišana raven holesterola tudi v tem primeru nastopi kot posledica – ko je glikirano ožilje že utrpelo poškodbe, ga telo oblaga s holesterolom, da bi tako preprečilo širitev težave.

Ker telo skuša dvig ravni sladkorja v krvi reševati z več inzulina, se v ožilju kaj hitro znajde tudi preveč inzulina, ki je zanj enako strupen kot sladkor. Ne glede na to, v kakšni kondiciji je vaša trebušna slinavka, je najbolje uravnavati raven sladkorja v krvi in se tako izogniti prehitrim dvigom.

Prvi pogoj za to je uživanje živil z nižjim glikemičnih indeksom, tista, ki imajo že po naravi visokega, pa uravnavati z začimbami. Od petdesetih začimbnic, opisanih v knjigah Ščepec rešitve in Ščepecdenja, jih je več kot štirideset takih, ki odlično onemogočajo prehiter dvig sladkorja. Med začimbnice z največjim učinkom na ožilje uvrščamo baziliko, cimet, čebulo, česen, čili, črno kumino, kurkumo, rožmarin, vrtnice …

Drugi gasilci požarov

Če je telo v stanju nenehnega vnetja, umiritev situacije zahteva nekaj več napora. Tako kot gasilci postavljajo straže in poteptajo vsak najmanjši plamenček, ki ga obudi veter, lahko tudi mi z nekaterimi snovmi sistematično gasimo vnetja v telesu.

Nekatere rastline, o katerih pogosto pišemo, imajo veliko protivnetno moč. Največ jih je prav med aromatičnimi zelišči oziroma začimbnicami, za katere je značilna velika koncentracija antioksidantov. Ingver in kurkuma sta denimo izredno močna zaviralca vnetnih procesov.

Moči začimbnic so resnično velike, vendar praviloma dobro zapakirane in težje dostopne. Tako kurkuma vsebuje samo nekaj odstotkov kurkumina z izredno močnim protivnetnim delovanjem, ki ga moramo za boljši učinek najprej aktivirati. Pri pripravi nekaterih prehranskih dopolnil kurkumin aktivirajo s posebnimi postopki emulgiranja, s čimer pomnožijo njegovo učinkovitost.

Ker je naša presnova čedalje slabša, standardne oblike vitaminov, rudnin in antioksidantov pri številnih ljudeh preprosto ne dajo želenega učinka. Če nam primanjkuje želodčne kisline ali če imamo vnete sluznice, bo večina – sicer dobrih – dodatkov končala v straniščni školjki, telo pa bo ostalo brez potrebne pomoči. Da ne bomo metali denarja v zrak, je najbolje vsako sanacijo zdravstvenih težav začeti z urejanjem mikrobioma. V prvi fazi vse dodatke izbiramo tako, da so za telo čim bolj razpoložljivi. Takšni so probiotiki v obliki večstopenjsko fermentiranih pripravkov (denimo Multi EM ferment), metilizirani kompleks vitaminov B, liposomske oblike vitaminov, raztopljeni pripravki v kombinaciji z mlečnokislinsko fermentiranimi osnovami, emulzificirani antioksidanti (denimo Neotosil) …

Tudi če želimo uživati živila, ki so načeloma zelo dobra za ožilje, je njihovo biološko razpoložljivost koristno povečati s procesom fermentacije, z maceriranjem v medu, emulgiranjem … Dodajati je treba tudi magnezij, saj lahko njegovo pomanjkanje tudi za 50 do 80 odstotkov poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zadostna raven magnezija takoj zmanjša tudi raven CRP, ki je sicer dober indikator vnetja v telesu.

Nove tehnologije gašenja vnetij

Gašenje kroničnega vnetja ni preprost proces. Potem ko so naša tkiva že dalj časa v fazi vnetja, razvijejo slabo navado, da vzdržujejo ogenj – celo takrat, ko zanj ni razloga. Zato tudi proces gašenja vnetij zahteva vztrajnost. Treba je odpraviti vzroke za vnetje in hkrati gasiti njegove posledice. Govorimo o naporih, ki trajajo vsaj mesec dni, pogosto tudi nekaj mesecev – šele tedaj se situacija trajno umiri.

Učinek dosežemo najhitreje, če omogočimo sinergijsko delovanje naravnih antioksidantov, varovalnih vitaminov, ki spodbudijo regeneracijo, in protivnetnih učinkov omega 3 maščobnih kislin.

Kako izbrati kakovostne vire omega 3?

Visoka vrednost EPK in DHK

EPK in DHK sta najpomembnejši omega 3 maščobni kislini, vendar ju večina prehranskih dopolnil ne vsebuje prav veliko. To pomeni, da bi morali za terapevtski učinek zaužiti nekaj žlic omega 3 olja. Terapevtski odmerek znaša 2000 mg EPK in DHK na dan, številni izdelki pa ju v dnevnem odmerku vsebujejo celo manj kot 400 mg.

Stopnja oksidacije totox

Gre za stopnjo oksidacije maščob: oksidacija je proces kemijske razgradnje nenasičenih maščobnih kislin, v katerem nastajajo prosti radikali in aldehidi. Novejša znanstvena dognanja pravijo, da aldehidi delujejo vnetno in lahko izničijo dobrodejnost vpliva EPK in DHK. Z eno od raziskav so preverjali oksidacijske ravni omega 3 izdelkov na norveškem trgu. Testirana olja so imela povprečno vrednost totox kar 36,5. Kot rečeno, nižja ko je stopnja totox, kakovostnejši je izdelek.

Oblika trigliceridov

Za izdelek je pomembno, da je olje v naravni obliki trigliceridov, saj imajo ti številne prednosti pred koncentrati v obliki etil-estrov. Trigliceridi so namreč oblika, ki jo je najti v ribah in ki jo telo zlahka in hitro uporabi, kar za etil-estre ne velja.

Kakovost izkušnje

Vsekakor je pomemben tudi okus olja, prav tako to, ali se nam po njegovem zaužitju spahuje ali ne. Spahovanje je navadno posledica uživanja preveč oksidiranih olj, ki nimajo razpoložljivih omega 3 maščobnih kislin v obliki, ki bi nam koristila. Če se nam torej po zaužitju olja spahuje, izdelek ni optimalen – ne prinaša nam vseh zdravstvenih koristi. Za otroke in starejše, ki težko pogoltnejo velike kapsule, je pomembno tudi to, da je olje v tekoči obliki. Prednost tekoče oblike je tudi v tem, da skupaj z njimi ne zaužijemo tudi nepotrebnih dodatnih snovi, ki sestavljajo ovoj kapsule.

Preverjena vsebnost težkih kovin

Pomembno je, da so ribe sveže, da prihajajo iz trajnostno certificiranega ribolova in da so preverjane na vsebnost težkih kovin. Teh v olju nikakor ne sme biti, saj povzročajo zdravstvene težave: slabo vplivajo na imunski sistem, rušijo hormonsko ravnovesje ter poškodujejo DNK in kromosome.


Preberite tudi:
Sonce požene kri po žilah
Pripravka iz divjega kostanja
Česen – izganjalec hudiča

Prejšnji članekPoziv k javni razpravi in soočenju strokovnih stališč glede spopadanja z epidemijami
Naslednji članekLjudska koalicija glede Zakona o nalezljivih boleznih – več kot 2.500 podpisov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj