Korona virusi – smo res pripravljeni?

Close up on a sick man hand transmitting virus by skin contact 3D rendering

3. februar 2020 – Kdo bi si mislil, da bo v 21. stoletju pljučnica bolezen, zaradi katere se bo umiralo bolj kot pred 100 leti. Po nekaterih podatkih je prav pljučnica med vzroki smrti na zelo visokem 6. ali 8. mestu – odvisno od tega, katere vire berete.

Stvarne nevarnosti izbruha korona virusa, zaradi katerega je Svetovna zdravstvena organizacija že razglasila izredno stanje, bomo znali oceniti šele po nekaj tednih. Uradniki nas mirijo, da je pri nas zaenkrat vse pod kontrolo. Pa ne zato, ker bi bolj kot v drugih državah vedeli, kako pomagati, temveč predvsem zato, ker ga pri nas še ni. (Zelo tolažilno, ni kaj …)
Seveda pa se takšna ocena stanja lahko čez noč spremeni. In kaj potem? Bomo čakali, da vidimo, kakšno srečo bomo imeli pri tej loteriji?

Osebno menim, da je bolje izkoristiti čas, da se pripravimo tudi na morebitne neželene scenarije. Razloga za paniko ni. Razlogov za malo boljšo pripravo pa je kar veliko.

Kaj sploh je pljučnica?

Uradno gre za vnetje pljučnega tkiva, v katerem so se namnožili patogeni organizmi. Če so povzročitelji bakterije, potem pri pljučnici pomagajo antibiotiki. Pri tipični bakterijski pljučnici pri dihanju pljuča “škripljejo” in vročina se hitro dvigne nad 38 °C, zato tudi zdravnikom ni težko ugotoviti, kaj se dogaja.

Če pa vnetje sproži virus, zgodba ni tako preprosta. Pljuča so lahko še bolj prizadeta kot pri tipični pljučnici, pa se tega ne sliši in ne opazi. Prav upočasnjeni razvoj predstavlja težavo pri diagnostiki. Tudi pri aktualnem korona virusu ugotavljajo, da se bolezen “kuha” skoraj dva tedna preden izbruhne v prepoznavnih simptomih.

Značilno za viruse je, da se z njimi ne moremo boriti z antibiotiki. Mnogi zdravniki jih sicer predpisujejo kot “preventivo, da ob virusu ne pride še do sekundarne bakterijske okužbe”, vendar prav takšna preventivna uporaba lahko dodatno oslabi imunski sistem in pospeši pojav virusnih okužb. Antibiotiki namreč razen patogenih bakterij močno zdesetkajo tudi koristno mikrofloro, ki je osnovni steber naše obrambe. Zato je telo po uživanju antibiotikov še bolj občutljivo na patogene mikroorganizme.

Ni vsak prehlad pljučnica

Danes poznamo na stotine respiratornih virusov, ki lahko povzročajo znake prehlada. Ni vsak prehlad razlog za paniko. Mnogi prehladi imajo celo čistilno vlogo – po njih smo manj zakisani in telo se celo okrepi.
Težave nastanejo, ko se prehladi zakomplicirajo. To se rado zgodi, ko jih želimo z ustavitvijo temperature in izločanja sline hitro pospraviti pod preprogo – torej, ko jih ne preležimo, temveč jih hočemo preboleti “na nogah”. Ko jim tako pripravimo teren, imajo virusi gripe (influenca) in korona virusi lahko delo. Gre za bolj agresivne viruse, ki lahko povzročijo močnejše poškodbe na sluznicah dihal, kar se potem konča kot pljučnica.

In kako pomagamo, če pride do virusne pljučnice?

Zdravniki priznavajo, da pri takšnih zapletih ni prav veliko možnosti. Praviloma le blažijo simptome – torej, znižujejo vročino, delujejo proti bolečinam in uporabljajo protimikrobna zdravila.

Pri gripi je na voljo tudi cepljenje, ki je, odvisno od izbranih sevov, včasih bolj včasih pa manj učinkovito. Pri aktualnem izbruhu ne gre pričakovati, da bi lahko računali na cepivo, ker bo za njegov razvoj in testiranje potrebnega veliko časa in bo zagotovo zamujalo v primerjavi s hitrostjo širjenja epidemije.

Kaj lahko storimo?

Na televiziji gledamo, kako širitev okužbe poskušajo zajeziti z maskami. In kaj, če je nimamo? Če vemo, da so prav sluznice naša prva linija obrambe, se lahko na številne načine lotimo okrepiti njih. Še v času kuge so zdravniki nosili maske s kljunom, v katerega so natlačili protimikrobno delujoče začimbe in si tako prefiltrirali zrak.

Izpiranje sluznic s slanico, uživanje pastil islandskega lišaja, lizanje medu z dodatkom cimeta, ingverja, črne kumine ali zeliščnih izvlečkov zelo učinkovito vzdržuje naše sluznice v dobri kondiciji.
Za natančne napotke o pripravi in uporabi tovrstnih naravnih pripravkov prelistajte priročnik Adijo prehladi.

Kako okrepimo pljuča?

V članku Pet najpogostejših simptomov pomanjkanja vitamina D preberite, kako direktna je povezava med vitaminom D in kondicijo naših pljuč.

V času okužb si lahko pomagate tudi z izboljšanjem kakovosti zraka, ki ga dihate – npr. tako, da uporabite eterična olja. Ko imam predavanja v dvoranah, v katerih se bo kihalo in smrkalo, na svoj pulover ali ruto nakapljam malo eteričnega olja evkaliptusa, lovorja ali kakšnega drugega protimikrobnega olja, ki dezinficira zrak, ki ga vdihujem. Enako je priporočljivo storiti tudi v pisarnah, v javnih prostorih ali v prostorih, kjer se zadržuje več prehlajenih ljudi. Eterično olje nakapljamo v izparilnik ali na kakšen lesen ali tekstilni izdelek, ki ga postavimo na radiator ali drugo toplo mesto, da pospešeno izhlapeva.

Ob tem si pripravite tudi čaj iz rastlin, ki dokazano krepijo pljuča: veliki oman, čebula, galgant, koromač, ingver, kardamom …

Z jedilnika črtajte mleko in pšenico, ki pospešujeta zasluzenost in s tem nastanek “močvirja” v pljučih. Dodajte pa več hrane, ki razpršuje sluz – hren, čili, česen, čemaž …

Krepitev imunskega sistema tudi z naravnimi zdravili

Verjetno je ameriški slamnik najbolj preučevano naravno zdravilo proti virusom.
Kot lahko preberete v članku Adriane Dolinar “najnovejša raziskava, opravljena na osnovi podatkov šestih kliničnih študij, v katerih je skupno sodelovalo 2458 ljudi, razkriva, da lahko z ameriškim slamnikom močno zmanjšamo tako ponavljanje kot poslabšanje okužb dihal in sicer tudi takšnih, kot je pljučnica.”
Študija razkriva, da jemanje ameriškega slamnika značilno zmanjša pojav ponavljajočih se prehladov ali grip za 35 odstotkov. Pri čemer je jemanje alkoholnega izvlečka v primerjavi s stisnjenim sokom ameriškega slamnika, v obdobju 2 do 4 mesecev, pokazalo še večje učinke, in sicer se je pojav ponavljajočih se prehladov in grip zmanjšal za kar 50 odstotkov.
Zanimiva je še ugotovitev, da je pri potrjeno virusnih okužbah dihal zdravilo A. Vogel Echinaforce (alkoholni izvleček cele, sveže, biološko gojene rastline) za kar 58 odstotkov zmanjšal pojav ponavljajočih se okužb dihal.

Inteligenca narave

Alkoholni izvlečki ameriškega slamnika, v katerih je tudi izvleček korenine, imajo tudi dokazane imunomodulatorne učinke. To pomeni, da svoje delovanje prilagajajo našim potrebam.
To je opazno tudi v rezultatih delovanja teh izvlečkov na različnih populacijah. Pri tistih, ki so bili v slabšem stanju (neprespani, pod stresom, z oslabljenim imunskim sistemom), je ameriški slamnik deloval močnejše kot pri ljudeh, ki so bili v boljši kondiciji.

Hkrati študije dokazujejo, da ameriški slamnik v povprečju za 50 odstotkov zmanjša nevarnost zapletov pri prehladu in gripi. Daljše obdobje jemanja učinke še okrepi. V skupini, ki je alkoholni izvleček celotne rastline uživala 2-4 mesece, se je pojav pljučnic zmanjšal tudi za 65 odstotkov. To pa je res dobra novica.

Prejšnji članekPet najpogostejših simptomov pomanjkanja vitamina D
Naslednji članekČlovek kot sodelavec narave?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj