Kako prefiltrirati svoje telo?

2584

Naše telo je kot velika goba, ki pobira ostanke strupov, dodatkov, zdravil, okoljske umazanije … Na koncu jih lahko celo vidite, ko jih je v telesu toliko, da se začnejo nabirati v obliki celulita, zastajanja vode, putike ali zatečenih sklepov. Ko jih je preveč, jih lahko tudi zavohamo v močnem vonju lastnega potu, urina in blata.

Če bi se jih le dalo »odplakniti«, boste pomislili … Če bi lahko telo prefiltrirali, kot to delamo z umazano vodo … Lahko vas potolažimo, da se to v resnici da.

Tako kot za veliko pospravljanje hiše potrebujete predvsem vodo, dobro čistilo in nekaj drgnjenja.

Katera voda najbolj čisti?

Kot tolikokrat do sedaj tudi tokrat naprošamo, da ne spreglejte besede VODA. Tako kot oken ne morete pomiti s pesinim ali jabolčnim sokom, tudi za potrebe čiščenja telesa obstaja le ena čistilna tekočina, in to je voda! Pri tem opravilu pa niso vse vode enako uspešne.

Tisti, ki živijo bližje naravi, vedo, da imajo kužki sneg raje kot vodo iz pipe. Tudi voda iz izvirov in luž jim očitno bolj tekne kot tisto, kar uživamo mi. Če ste kdaj prali perilo brez pralnega stroja, veste, da deževnica odstrani madeže bolje kot trda voda. Če zalivate rože, veste tudi to, da deževnico zemlja v loncu vpije takoj, voda iz pipe pa se zlije v podstavek. Kaj nam to pove?

Tisto, kar vidimo kot vodo, je lahko različno gosta in nasičena tekočina. Voda ima to lastnost, da se njene molekule s stanjem povezujejo v skupke. Po domače povedano lahko rečemo, da se strdi. Tako kot z mešanjem trd rumenjak postane tekoč in kislo mleko izgubi kompaktnost, tudi gibanje vode razbija skupke in vodo »spasira«, da so molekule manjše in jih telo, zemlja ali tkanine bolje sprejmejo.

Zato je za čiščenje telesa vodo najbolje zvrtinčiti ali uporabiti posebne pripomočke, ki jo lahko razgibajo (posode za pretakanje, nastavki na pipi …). Biodinamiki na ta način dosežejo, da z desetimi litri vode odžejajo rastline bolje kot nepoučeni vrtičkarji s celim kubičnim metrom vode iz pipe. To je posreden dokaz, da kakovost vode tudi v našem telesu lahko odigra pomembno vlogo.

Pomembno je, da voda ne vsebuje spornih snovi, ki bodo prispevale h kupu vaše umazanije. Zagotovo je najslabša izbira pitje onesnažene vode, vendar verjemite, da nakup vode v plastenkah ni veliko boljša rešitev. Posebej poleti postane kakovost vode iz plastenk zelo problematična, ker svetloba in visoke temperature povečajo izločanje snovi iz plastenk v vodo. Poleg tega uživate mrtvo vodo.

Vsak filter je boljši kot noben, koliko boste morali investirati, da pridete do dobre vode, pa je odvisno od tega, kaj trenutno teče iz vaših pip. Če ste veliko na terenu ali v pisarni in zato nimate dostopa do kakovostne vode, so zelo priročni prenosni filtrirni bidoni, ki omogočajo, da je vsak zaužiti požirek sveže prefiltriran in neoporečen.

Katero čistilo uporabiti?

Obstajajo snovi, ki mojstrsko opravijo veliko pospravljanje po telesu. Ko smo pisali o težkih kovinah, smo vam že razkrili skrivnosti klorofila, čemaža in koriandra. Tokrat se bomo bolj posvetili rastlini, ki čudovito čisti usedline v našem telesu.

Ne bo se treba odpravljati daleč. Brezovo listje imate na vsakem koraku in v maju in juniju je najbogatejše z dragocenimi snovmi, ki pomagajo odstranjevati strupe iz telesa. Ko bi rastlinam zastavili vprašanje, kaj obvladajo, bi nam breza zaupala, da zna odstranjevati rudnine, ki ustvarjajo kristalizacijo. Mogoče je to razlog, zakaj so jo Stari Slovani in drugi narodi častili kot sveto drevo. Njena skrivnost se vam razkrije, ko si ogledate njene veje. Vsa drevesa imajo trde, le njene so vedno gibke, ker filtrira kalcij in nekatere druge rudnine, ki vejam dajejo trdnost. Zato je breza zdravilna rastlina, ki telesu pomaga odpravljati mineralne usedline in presnovne ostanke.

Brezov čaj lahko izkoristimo za čiščenje sečil in tkiv, v severnih deželah pa je zelo znana kura z drevesnim sokom breze, ki ima izjemne očiščevalne lastnosti. Količina seča se pri brezovi kuri poveča kar za petkrat, kar pomeni, da zna zares ožeti naše telo. Poskrbeti pa morate, da si po »ožemanju« takoj dodate svežo vodo. Breza pomaga tudi pri izločanju sečne kisline, kar je blagor za vse, ki imajo revmatske težave ali težave s putiko (protinom).

Izvleček breze se je pokazal kot zelo dober tudi v kombinaciji z masažnim oljem. Na ta način breza deluje lokalno, ravno tam, kjer je telo odložilo umazanijo – to je pogosto na stegnih. Iz popkov, ki jih nabirajo pred cvetenjem, se destilira tudi eterično olje, ki ga dodajajo pripravkom za čiščenje telesa in boljšo rast las.

Tudi v energijskem pomenu je breza drevo, ki »vleče iz nas«. Če boste ob njej, vas za razliko od drugih dreves lahko izčrpa. Zato jo uporabljamo le, ko želimo, da iz telesa izvleče slabo energijo in bolezen. Več o tem lahko preberete v knjigi Zdravilna energija dreves.

Kako bomo vse to še zdrgnili?

Ščetke ne bomo zaužili, zato nam ostaja le en način, kako zdrgniti notranjost svojih zapackanih tkiv, in to je gibanje. Limfe ne poganja srce. Limfo poganja vaše gibanje. Ko pomivate notranjost steklenice, je treba vodo in milo dobro pretresti, da umazanija odstopi od notranjosti steklenice. Pretresite svoje telo, vendar nežno!

Ekstremni napori vam bodo naredili več škode kot koristi, ker se bo v tkivih začela izločati kislina (vnetje mišic), pretirano potenje pa vas bo oželo in tkiva zasušilo. Tako kot vedno v življenju je umetnost začutiti pravo mero ter nežno in ljubeče omogočiti, da se življenjski sokovi nemoteno pretakajo po tkivih. Ples, ozaveščena vadba z globokim dihanjem, plavanje in sprehodi po gozdu so odlična izbira.


Preberite tudi:
Kako ostati zdrav v vse bolj onesnaženem okolju?
Brezova voda za sladko razstrupljanje
Kakšen bidon je najprimernejši (in najmanj škodljiv)?

Prejšnji članekZdrava otroška koža
Naslednji članekKatera si želi velikih prsi? Diagnostika raka dojke pod drobnogledom
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj