Ali veste, koliko (zares) stane novo pohištvo?

300
Brown shaggy carpet on wooden floating floor

Sodobno pohištvo vas mami s 50 % popusta, odplačilom na 36 obrokov brez obresti, z obliko, ki je videti »kot les« … Ob otvoritvah novih tovrstnih trgovin imate celo občutek, da delijo zastonj, toliko ljudi preplavi trgovine. Pa se res splača?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, katere parametre upoštevate pri svojem izračunu.

Slovenija je za Švedsko in Finsko tretja z gozdom najbolj porasla država v Evropi. Hvalimo se, da več kot 60 % države pokrivajo gozdovi. A če pogledamo v naše domove, tega ni opaziti, lahko bi celo rekli, da smo dežela iverke.
Avstrijski in švicarski sosedje gozd spoštujejo, kar se odraža tudi pri izbiri pohištva, saj je večinoma iz masivnega lesa. Potrebe trga so tako velike, da odkupujejo tudi slovenski les in na njem ustvarjajo veliko dodano vrednost. V naših domovih pa najdemo izredno malo pohištva iz pravega, masivnega lesa.
Le tisti, ki poznajo prednosti pohištva iz masivnega lesa, se bodo izognili pastem sodobne ponudbe. Če boste po branju tega članka pri naslednjem nakupu dvakrat razmislili, ali želite domov prinesti še en kos pohištva iz iverke, je članek dosegel svoj namen.

Zdravje

Pohištvo iz iverke in njenih izpeljank (iveral, furnirana iverka, MDF) vsebuje poleg zdrobljenega lesa tudi formaldehid in druge nezdrave komponente v lepilih. Formaldehid je dokazano kancerogen, povzroča težave z očmi, nosom in dihali. Iz pohištva lahko izhlapeva desetletja, največja koncentracija hlapov formaldehida pa prehaja v zrak v prvih letih. Dobro je vedeti, da se koncentracija škodljivih hlapov poveča ob visokih temperaturah in visoki vlažnosti. V zadnjem času formaldehid v lepilih zaradi dokazane škodljivosti zamenjujejo druge snovi. Bile naj bi manj škodljive kot formaldehid, a zdravju prijazne tudi te niso. Prihranek pri nakupu hitro pokaže tudi »skrite stroške« v obliki težav z dihali, živčevjem in koncentracijo ter motenj spanca, kar vse je lahko posledica vdihavanja strupov, ki jih oddaja novo pohištvo.
Zdravju prijazno pohištvo je iz pravega lesa, zaščitenega z olji ali samo s čebeljim voskom, ki v prostor oddaja čudovit vonj po naravi.

Oblike narave

V naravi ni ostrih linij, vse je mehko in zaobljeno. Pri modernem pohištvu pa je ravno nasprotno – v modi so škatle ostrih robov. Po feng šuju ostre linije v prostor oddajajo ostre energije. Če so te ostre puščice energije usmerjene v osebo v prostoru, lahko to privede celo do glavobola, nespečnosti, utrujenosti ali bolečin v tistem delu telesa, ki je najbolj izpostavljen. Koničasti vogali šibijo naše energijsko polje in nas dolgoročno slabijo.
Za prijetno počutje potrebujemo pohištvo zaobljenih oblik in mehkih robov. Pohištvo iz iverke ni takšno, saj zaradi lastnosti materiala mehkih linij in zaobljenih robov velikokrat ni mogoče izdelati. Masivni les pa tovrstne obdelave omogoča, zato lahko pod rokami pravih mojstrov nastaja pohištvo prijetnih, naravnih oblik.

Vas pohištvo reže?

Kratkoročna rešitev ostrih vogalov je lahko zakrivanje s prtom, lončnico z zaobljenimi listi, ki raste navzdol oz. navzgor in tako s svojimi listi zakrije oster rob, samostoječa luč in podobno. Dolgoročna rešitev pa je leseno pohištvo z zaobljenmi robovi.

Kolikokrat boste zamenjali pohištvo?

Včasih so se omare selile iz generacijo v generacijo. Danes pa je navada, da hišo večkrat prenavljamo, kar v praksi pomeni, da takoj, ko se je doza hlapov zmanjšala na sprejemljivo mero, poskrbimo za nov odmerek kemikalij, ki jih bodo oddajali novo pohištvo, talne obloge ali barve.
Dr. Sanela Banovič v predavanju TedEx, ki bi si ga moral ogledati sleherni Slovenec, pravi, da smo Slovenci svetovni rekorderji v pogostosti pleskanja domov. Statistika veletrgovcev, ki ponujajo vse za dom, lahko potrdi, da so tudi gradnja, urejanje in preurejanje »nacionalni športi«. Sanela pravi, da bi zagotovo imeli manj samomorov in depresij, če bi ta čas namenili sebi, prijateljem, družini … Mi dodajamo, da bi verjetno tudi druga področja zdravja kazala boljšo sliko, če bi upoštevali, da »vonj po novem« pogosto pomeni izdatno zastrupljanje na dolge proge.

Les daje, iverka jemlje

Pohištvo iz masivnega lesa cenovno vsekakor ni konkurenčno pohištvu iz umetnih materialov, tako kot cena obleke po meri ne more tekmovati s ceno obleke iz nakupovalnega centra. Kdor zna čutiti energijo in ustvarjalnost, ki ju lahko izžareva kos takšnega naravnega pohištva, zagotovo ve, o čem govorimo. Predmet, ki je oblikovan in izdelan z ljubeznijo in odnosom do lesa, izžareva posebno energijo in se ob njem počutimo povsem drugače kot ob plastiki ali iverki.

Trajnost se obrestuje

Masiven les je zelo trpežen, odporen je na vplive iz okolja in se dobro drži tudi pri selitvah. V nasprotju z iverko, ki že ob manjši vlagi nabrekne in se uniči, je masivno leseno pohištvo uporabno iz generacije v generacijo, četudi marsikaj utrpi. Je hkrati naša povezava z našimi predniki in izraža kontinuiteto naše družine. Lesene kose pohištva je mogoče tudi popravljati in obnavljati, pohištvo iz iverke pa težje oz. sploh ne.

Unikatnost in ročno delo

Vsako drevo je unikat, zato je unikaten tudi vsak kos pohištva iz masivnega lesa. Pravi mojstri les čutijo in ga obdelujejo tako, da njegove naravne danosti še posebej izpostavijo. Taki kosi odsevajo čudovitost narave, navdajajo z zadovoljstvom ob uporabi in navdušujejo.
Tako kot pri vseh unikatnih izdelkih se tudi pri pohištvu, ki je narejeno po meri za določenega lastnika, čuti posebna energija. Niso redki primeri, ko starši opazijo, da otroci veliko bolje spijo na posebej zanje narejeni leseni postelji. Ali da ima oseba svoj priljubljeni stol ali mizo. Ali da vam gospodinja pove, da bo kruh uspel le, če ga mesi na svoji mizi … Les vsebuje in tudi oddaja v prostor blagodejno energijo in ljudje lahko to čutimo.

Energija lesa

Pri pohištvu običajno razmišljamo o stilu, barvah in ceni, redkeje pa pomislimo na izdelavo in materiale. A slednje je še kako pomembno. Ne le da je pohištvo iz masivnega lesa prijetno na pogled, les vsebuje tudi energije, ki vplivajo na nas. Različne vrste lesa imajo na nas različen vpliv.
Indijanci so drevesa imenovali »Stoječi ljudje«, ker so se zavedali, da so drevesa živa, da imajo moč in energijo. Različne vrste dreves imajo različne vibracije in lahko človeštvu predajajo različna sporočila in nauke. Drevo oddaja energijske vibracije še dolgo po tem, ko ga posekamo in obdelamo za pohištvo. Navajamo indijanska sporočila nekaterih dreves, ki jih lahko s pohištvom prinesemo v svoj dom.
Hrast nas navdihuje, da smo močni – telesno, umsko in duhovno. Predstavlja vztrajnost, moč, varnost in avtoriteto.
Oreh nas uči jasnega razmišljanja in osredotočenosti, krepi um, spodbuja inteligenco, modrost in ideje.
Breza je drevo resnice in pomaga pri novih začetkih.
Jesen krepi dušni mir in zdravje.
Bukev predstavlja kreativnost, vodenje in prijateljstvo.
Češnja krepi moč volje, pomaga tudi prebroditi težave in biti sočuten do ljudi.
Javor pomaga pri učenju in rasti, nas podpira pri spremembah in komunikaciji ter pri vztrajanju na svoji poti.
Bor je večno zeleni iglavec. Je drevo miru, ki nas spominja, da je stanje miru v nas lahko stalnica. Prisotnost lesa bora je odlična za meditacije in občutek harmonije. Postelja ali celotna spalnica iz borovega lesa izredno blagodejno vpliva na spanec, ker borova eterična olja dokazano pomirjajo naše telo, umirjajo stres in poglabljajo dihanje.

Švicarski bor – cemprin

Vonj in energijo gozda lahko prinesete v svoj dom tudi z drobnimi izdelki iz lesa, ki v prostor oddajajo dragocena eterična olja. Med najbolj dišeča drevesa uvrščamo družino borovcev (Pinus), saj vsebujejo zelo veliko smol z eteričnimi olji. Med njimi je še posebej dragocen švicarski bor, ki mu pri nas pravimo tudi cemprin (Pinus Cembra). Pri Avstrijcih, Švicarjih in Italijanih je to drevo zaradi svojih dobrodejnih lastnosti že vrsto generacij zelo cenjeno, pri nas pa njegovo moč šele spoznavamo.
Antiseptično eterično olje švicarskega bora čisti zrak, ki ga dihamo, in ga odišavi z naravnim vonjem borovcev. Hlapi prodrejo globoko v pljuča, dihanje postane lažje in globlje. Pomaga lahko pri dihalnih težavah, lajša simptome gripe in prehlada, okužbe sinusov. Znanstvene raziskave (Joanneum Research Institut für Nichtinvasive Diagnostik, Weiz, Avstrija) kažejo, da ima eterično olje švicarskega bora pozitiven vpliv tudi na naš spanec. Ljudje, ki so med spanjem vdihavali ta vonj, so hitreje zaspali in se zbudili bolj spočiti. Vonj švicarskega bora upočasni bitje srca in mu tako prihrani do 3500 utripov na dan. To eterično olje lajša tudi posledice stresa in tesnobnosti ter izboljša počutje. Švicarski bor napolni dom s svežino in poživi energijo v prostoru. Odpravlja vonjave hrane, testi pa kažejo, da odganja tudi žuželke in molje.

Leseni materiali v hiši

Dom, kjer so večinoma prisotni les in drugi naravni materiali, je zdrav in prijazen za bivanje. Občutek v domu je boljši, zrak ne vsebuje škodljivih hlapov, vsak kos pohištva iz lesa pa da domu posebno dušo, energijo in občutek domačnosti.
Prejšnji članekKonoplja za zdravje in bivanje
Naslednji članekKončno pod svojo streho?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj