PAH – bližnjica do raka

Child girl brushing teeth in bathroom

Tri črke, za katerimi se skriva zelo resna težava. Ugotovitve ÖKO TEST-a so grozljive. Policiklični aromatski ogljikovodiki, t. i. PAH-i, se ne nahajajo zgolj v živilih, temveč tudi v nešteto vsakdanjih predmetih, od pnevmatik do otroške zobne ščetke.

PAH-i so organske spojine, za katere ni varne dovoljene meje, saj lahko že najmanjše količine vplivajo na razvoj raka, tveganje pa se seveda povečuje z večjim vnosom.

Velike količine PAH najdemo v mesu pečenem na žaru. Prisotnost PAH-ov je bila dokazana tudi v drugih živilih, ki so bila izpostavljena dimu ali višjim temperaturam. Tako so jih našli tudi v suhem sadju, jedilnih oljih (olje iz oljčnih tropin), v prekajenih ribah in mesnih izdelkih, v svežih mehkužcih, suhih dišavnicah in začimbah, v praženi kavi, čokoladi in v praktično vseh prekajenih živilih. Lahko pa so tudi posledica onesnaženega okolja, na primer v ribah in ribjih proizvodih zaradi razlitja nafte, ladijskega prometa ali celo v oljčnem olju zaradi nedavnega požara.

Razen deleža, ki ga vnašamo z nepravilno pripravljeno in embalirano hrano, ga veliko kupimo tudi v obliki različnih plastičnih izdelkov. Prisotni so v PVC talnih oblogah, žogah, sušilcih za lase, pnevmatikah in plastičnih škornjih.

Otroci so po vsej verjetnosti bolj ogroženi kot odrasli, saj zaužijejo v primerjavi z njihovo težo večjo količino hrane, plazijo se in se igrajo na tleh, skoraj vse predmete dajejo v usta in tako hitreje pridejo v stik z njimi. Tudi zunaj so bolj v stiku z onesnaženo mivko, zemljo in prahom. Najbolj neverjetno in skoraj že grozljivo pa je, da je PAH-e možno najti v obročkih za grizenje za dojenčke, v zobnih ščetkah za otroke, torej v predmetih, ki jih otroci dnevno večkrat dajo v usta.

ÖKO TEST je v svoji študiji, ki je trajala od leta 2004 do leta 2008, ugotovil in potrdil, da se PAH-i pojavljajo v vseh življenjskih okoliščinah.

Torej je tudi na tem področju dobro biti čim »manj razvit« in, kjer koli je mogoče, posegati po naravnih materialih ter čim manj procesirani hrani.

Prejšnji članekKoliko časa lahko zdržijo maščobe?
Naslednji članekVoda za s seboj?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj