Želite denar ali vrednost?

912

Denar in vrednost že dolgo nista sopomenki. Na vseh področjih življenja opažamo, da je denar, ki je bil nekoč zgolj sredstvo za lažjo izmenjavo vrednosti, postal »samostojna vrednost«. Tisti, ki ga tiskajo, z njim sicer še vedno uspešno kupujejo politike, resurse, znanost, »mednarodne« ustanove, medije in v zadnjem času tudi podatke o vseh nas, ki so postali najbolje plačano blago … Samooklicana elita parazitov zdaj želi s svojim denarjem poseči še dlje in nadzirati sleherno področje našega življenja.

Človeštvo se je znašlo na križišču. Bo sledilo vrednotam ali denarju?

Kdor je ohranil občutek za vrednote in vrednost, nima težave z ugotavljanjem, koliko je vreden ponujeni izdelek ali storitev. Seveda morate za to, da lahko ocenite, koliko je nekaj vredno, imeti izkušnje in vedeti, kako je nekaj nastalo, koliko znanja, spretnosti in dela je bilo v to vloženo. Osebna izkušnja in sposobnost, da ocenimo vrednost posamezne ponudbe, postaja glavna ločnica med potrošniškimi zombiji in ozaveščenimi uporabniki.

Verjamem, da se vse pogosteje sprašujete, »ali sem nor/a jaz – ali pa je morda ponorel svet«. Ne, niste nori, le čedalje razločneje vidite vse, kar je bilo prej daleč manj opazno. Zato dobrodošli v svetu, v katerem se vse bolj povezujemo takšni, ki želimo tisto, kar je vredno Človeka.

Brez denarja zmoremo – brez stvarne vrednosti in vrednot pa nas ne bo.


Celotno številko februar/marec 2023 lahko preberete v digitalni obliki v Arhivu tiskanih novic.

Prejšnji članekKajenje (vejpanje) že v četrtem razredu?
Naslednji članekJe kruh vreden vašega denarja?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

2 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni, sprašujem se ali res zmoremo brez denarja? Vrednote bi morale iti v korak s sredstvi za eksistenco. Kako brez denarja do hrane, zdravnika? Nismo vsi mladi, nekateri imajo otroke, potrebne zdravljenja v tujini, terapij? In tudi nimajo vsi zemlje, da bi si pridelali hrano. Mogoče ne razumem točno, kaj mislite, me pa skrbi. Brez fizičnega denarja drvimo v digitalni denar (ne kartični, ampak digitalni), kar vodi v popolni nadzor človeka. Kje so potem vrednote? Lp

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj