Volilna loterija

Večina ljudi prihajajoče volitve vidi podobno kot nakup loterijskega lističa. Eni obkrožijo na osnovi sistema in izračuna, kje so večje možnosti za dobitek, drugi pač čakajo, da jih »zadene sreča«.

Nič novega ni, da veliko politikov prodaja obljube in si pridobiva simpatije s kazanjem prsta na druge. Da ima kapital do popolnosti razpredene lovke, ki omogočajo, da večini »postavi ceno«, je tudi vse bolj znano. Imajo sistem, denar, medije in sponzorirano znanost.

Kako smiselne so nacionalne volitve, če vemo, da so prejšnje vladne garniture že dodobra razprodale našo suverenost in podpisovale pogodbe, ki omogočajo, da o našem nebu, vodi, zdravju in denarju odločajo drugi …

Kljub veliki moči, ki se je v zadnjem desetletju zbrala v rokah peščice, zgodbe še ni konec. Največje orožje, s katerim razpolagajo samooklicani vladarji, so naša malodušnost, pa tudi lenoba, utrujenost in predvsem strah pred novim. Prav to moramo premagati, če si želimo človeka dostojno življenje.

Pred nami je cunami rušenja infrastrukture in svoboščin zahodne družbe, kakršno smo poznali. Ali se bo na ruševinah rodilo nekaj boljšega in človeka vrednega, bo odvisno le od tega, koliko posameznikov bo pripravljenih prevzeti odgovornost zase in stopiti iz cone udobja, v kateri smo se razvajali že nekaj desetletij. Ni več časa za razlage – zdaj smo na izpitu, na katerem preprosto moramo pokazati, kdo smo, kaj znamo in kaj zmoremo.

Na teh volitvah ne bomo mogli izbrati kandidata, ki bo nekaj naredil namesto nas. Lahko samo izbiramo takšne, ki se tega zavedajo – in ki so pripravljeni delati z nami. Sodite jih po sadovih. Po tem, kako živijo, kaj počnejo, ali so že dokazali, da niso naprodaj. Naprodaj pa ni zgolj poslanec, ki je dokazal, da se zna preživeti tudi brez pomoči države.

Če boste kandidate pogledali skozi takšna očala, izbira ne bo več tako zapletena.


Celotno številko april/maj 2022 lahko preberete tudi v digitalni obliki v Arhivu tiskanih novic.

Prejšnji članekEterična olja kot podpora v nosečnosti
Naslednji članekKako si pomagamo pri nevarnosti sevanja?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj