Eterična olja kot podpora v nosečnosti

essential oils in front of white background

Čas nosečnosti je posebno obdobje v življenju vsake ženske. Po eni strani neskončno lepo in polno pričakovanja, po drugi strani pa polno nenavadnih stanj, občutij in čustvenih odzivov, ki jih pred nosečnostjo ženske nismo poznale. Niso le fizične spremembe tisto, kar je drugačno, tudi čustva ženske se takrat temeljito prilagodijo novi vlogi. Eterična olja v nosečnosti so lahko v teh procesih v veliko pomoč.

Čustvene spremembe v času nosečnosti so lahko zelo pestre. Ženska lahko občuti močno vznesenost, nerazložljive strahove in še marsikaj, kar je vmes. Navdušujejo jo lahko stvari, ki jih prej ni niti opazila, ali pa jo begajo dogodki, ob katerih bi prej le zamahnila z roko.

Aromaterapija se poglobljeno ukvarja z vonji in njihovo sposobnostjo vplivanja na naša čustva. Na tem področju so eterična olja mojstri. Povezava med našim vohom in čustvi je drugačna kot pri drugih čutilih, saj so živci vohalnega sistema neposredno povezani z možganskimi strukturami limbičnega sistema. Limbični sistem je evolucijsko gledano najstarejši del možganov, ki nadzoruje čustva, obnašanje in shranjevanje spomina. Vohalna informacija ne potuje samo v limbični sistem, ampak tudi na možgansko skorjo, kjer se odvijajo zavestne misli. Vonji lahko sprožijo tako pozitivna kot negativna čustva, saj so arome povezane s specifičnimi spomini. Zavestna izbira ustreznih vonjev zato lahko pomagati harmonizirati neprijetna občutja, kar je v času nosečnosti še kako zaželeno.

Spremembe v zaznavi vonjev

Mnogi med nami svojo povezanost z vonjem odkrijemo šele, ko voh iz kakršnegakoli razloga izgubimo. Marsikdo je to doživel v zadnjih dveh letih kot posledico prebolevanja virusne okužbe. Ta težava se je ob prebolevanju različnih bolezni ali šokih pojavljala že prej, le tako razširjena ni bila. Zato zdaj morda lažje razumemo, kako prazno je življenje v svetu brez vonja ali z okrnjenimi sposobnostmi vohanja.

Ženske lahko občutimo spremembe v sposobnosti vohanja tudi v času nosečnosti. Vonji, ki so nam bili prej prijetni, nenadoma postanejo povsem nesprejemljivi in obratno. Ta sprememba k sreči ni trajna in po rojstvu otroka kmalu izgine. V mesecih, ko se ženske soočamo z njo, pa lahko vnese precej nezadovoljstva v naša življenja, saj običajno zahteva spremembo nekaterih ustaljenih navad.

Spremembe se lahko dotaknejo tudi sposobnosti zaznavanja jakosti vonjev. Senzitivnost na vonj se lahko tako izostri, da smo zmožne zavohati tudi najmanjše nianse v vonjih. Zato nas lahko zelo motijo tudi povsem običajni vonji v okolici, ki so bili prej del našega običajnega družinskega življenja.

Poiščite nove vonje zase

Nežna podpora in razumevanje družine ter partnerja sta tisto, kar ženski v obdobju sprememb veliko pomeni. Ko boste za svoje življenje iskale nove vonje in nove rutine, naj vas razen znanja vodijo tudi vaš nos in občutki. Zaupajte jim, nezgrešljivo vam bodo pokazali pravo pot.

Poučite se najprej, katerim eteričnim oljem se je zaradi različnih škodljivih posledic potrebno izogniti. Za nekatera eterična olja velja, da so lahko abortivna, škodljiva za razvoj zarodka ali nevrotoksična. V to skupino sodijo eterična olja žajblja, pelina, poprove mete, peteršilja, plazeče mete, origana, tuje, muškatnega žajblja, breze, bazilike, brina, zimzelena. Če temu seznamu naših domačih rastlin dodamo še tujerasle, se še precej razširi. Med bolj razširjenimi eteričnimi olji se na njem znajdejo cimet, klinčki, kamfor, jasmin, mira, žafran, tonka.

Obstaja sicer tudi “klasičen” nabor varnih eteričnih olj za posamezna čustvena stanja, a teorija in praksa tudi na tem področju nista enaki. Ljudje smo preveč različni, da bi lahko zgolj eno eterično olje enako vplivalo na določeno razpoloženje pri vseh nas. Zato je potrebnega nekaj eksperimentiranja in včasih tudi sreče, da najdete pravo eterično olje zase. Med tradicionalna eterična olja, ki pomirjajo, sodijo sivkino, melisino, kamilično, vrtnično, bergamotkino eterično olje. Do več pozitivne energije vam lahko pomagajo eterična olja limone, lovorja, vrtnice, sandalovine. Zadovoljstvo vam lahko pričarajo eterična olja ilang-ilanga, ciprese, bergamotke, sandalovine. Možnosti pa je še veliko več.

Že samo vohanje eteričnega olja lahko zadošča, da vam spremeni razpoloženje. Kapljica eteričnega olja na kosmu vate, miren kotiček in 5-10 minut časa so povsem dovolj za to. Postopek je tako enostaven in preizkušeno delujoč, da bi bilo škoda, če ga ne bi uporabile. Seveda pa ga je potrebno dovolj pogosto ponoviti, samo nekaj vdihov gotovo ne bo dovolj.

Previdno pri doziranju eteričnih olj

Če ste že pred nosečnostjo pogosto uporabljale eterična olja, boste v času nosečnosti njihovo uporabo morale prilagoditi. Posebno v prvih treh mesecih se uporaba eteričnih olj povsem odsvetuje.

Kasneje je uporaba sicer možna, vendar v precej manjših količinah, kot to velja v običajnem življenju. V sobnem izparilniku bo dovolj že kapljica ali dve, tudi obdobje uporabe izparilnika naj se skrajša na 5-10 minut v eni uri. Popolnoma se odsvetuje oralna uporaba eteričnih olj, pri vseh ostalih oblikah uporabe naj bodo koncentracije vsaj petdeset odstotkov nižje kot običajno.

Izberite raje hidrolate

Veliko bolj varna je v tem obdobju uporaba hidrolatov. Skorajda jih ne morete predozirati, njihovi učinki pa so velikokrat podobni kot pri eteričnih oljih. Nekateri hidrolati imajo celo lepše in bolj prefinjene vonje kot eterična olja iste rastline. Lep primer za to je hidrolat vrtnice. Vonj kakovostnega hidrolata vrtnice je veliko bližje izvornemu vonju cveta vrtnice, kot je vonj eteričnega olja. Razlog za to so kemični procesi, do katerih pride med destilacijo cvetov. Najbolj dišeče komponente vonja vrtnice se nahajajo predvsem v hidrolatu in manj v eteričnem olju.

Tudi pri izbiri hidrolatov upoštevajte varnostna priporočila in ne uporabljajte hidrolatov odsvetovanih rastlin. Če pri izbiri potrebujete pomoč, se obrnite na izbrano aromaterapevtko.


Preberite tudi:
Eterična olja je treba znati uporabljati!
Eterična olja v prostoru
Kaj ne sodi v aroma-difuzor

Prejšnji članekZelišča za zdrav vrt
Naslednji članekVolilna loterija
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj