Varujte svoje bonus jockerje!

Trenutne razmere in ukrepe bo ocenila zgodovina, zato se ne bom trudila s povzemanjem in tolmačenjem neštetih teorij, ki v teh dneh krožijo po medijih in socialnih omrežjih.

Nekaj pa lahko sklenemo že danes. Vitalnost šteje. Ne leta, ne denar, ne izobrazba – štejeta naša energija in imunski sistem, ki smo ga z načinom življenja ohranjali ali sistemsko uničevali.

Skupni imenovalec večine žrtev novega virusa so brez dvoma osebe, ki so že dolgo »na meji« in imajo veliko zdravstvenih težav.

Čeprav veliko število umrlih predstavljajo starostniki, ne gre metati vseh starejših v isti koš nebogljenih in imunsko ogroženih. V trenutnih razmerah so najbolj diskriminirani ravno vitalni in zdravi starejši ljudje, ki so zdravstvene izzive vedno premagovali z veliko odgovornostjo ter iz njih prišli bolj modri in okrepljeni. Po drugi strani pa nam kot nekaj neverjetnega in izjemnega predstavljajo novice, da je umrla mlajša oseba – ali celo športnik!

Oprostite, vendar gre pri tem za tipični »starizem«: diskriminacijo starejših na podlagi le enega podatka – njihove EMŠO številke!

Predstavljajte si, da sta zdravje in vitalnost kot število “jockerjev”, ki jih imate na začetku igre. Pri vsaki bolezni se odločamo, ali jo bomo premagovali brez pomoči adutov ali pa bomo porabili vse. O tem odločajo naše znanje, intuicija in zaupanje vase.

Ko pa so aduti porabljeni, začnemo hitro padati po lestvici vitalnosti navzdol. In ravno za to gre: kako ohraniti čim več adutov do konca igre.

Aprilsko številko Zazdravje.net lahko prelistate tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj