Z eteričnimi olji do dišečega božiča

Assortment of natural christmas essential oils in small bottles. Candles, branches of fir tree. Aromatherapy, cozy home atmosphere, holiday festive mood. Close up macro, wooden background. Zero waste

V zahodnem delu sveta je beseda Božič povezana z lepimi asociacijami – darili, družino, dobro hrano in lepimi vonji. Če smo v času Božiča v tujini in naše običajno praznovanje ni možno, se nas večinoma loti nostalgija. Pogrešamo vse tiste drobne trenutke, ki delajo ta praznik tako lep. Kadar v takih trenutkih naletimo na znan vonj povezan s praznovanjem, kot smo ga bili vajeni, nas ta vonj v trenutku ponese v spomine povezane z njim. To sposobnost vonjev lahko s pridom izkoristimo, da si praznične dni polepšamo kjerkoli.

Povezava med vonji in nostalgičnimi spomini je znanstveno dokazana. Naši možgani shranijo spomine na vonje v delu možganov, ki je odgovoren za dolgoročne spomine. Prijetni vonji, ki smo jih bili vajeni v otroštvu v objemu varnega doma, lahko trajno sprožajo občutke varnosti in ugodja v nas. Če smo na primer v otroštvu vsak Božič skupaj z družino pekli božične kekse, bo vonj sveže pečenih keksov ostal v nas povezan s prijetnimi občutki doma in topline.

S katerimi eteričnimi olji do božične atmosfere

Seveda lahko s primernimi vonji ustvarjamo ugodno atmosfero tudi načrtno. Eterična olja so za ta namen kot naročena. Ker so arome v njih zelo koncentrirane, jih potrebujemo le nekaj kapljic, da z njimi ustvarimo prijetno razpoloženje. Kadar želimo v prostoru ustvariti občutek ugodja in domačnosti, običajno izbiramo med toplimi vonji. Sem sodijo vonji citrusov, drevesnih smol in lubja, iglavcev, začimb. Okusi so različni in nič ne bo narobe, če si boste zaželeli še kakšen drug vonj.

Najbolj tradicionalno božični so vonji oranže, cimeta, klinčkov, kardamoma, muškatnih oreščkov … Uporabite jih v izparilnikih, kadar dišavite manjše prostore, ali v difuzorjih, kadar aromatizirate večje prostore. Nekoliko bolj sveži, a še vedno domači, so vonji jelke ali smreke. Z njimi lahko osvežite vonj vašega božičnega drevesca ali adventnega venčka, ki po nekaj dneh v toplem prostoru izgubita svoj sveži vonj.

Omejitev je le vaša domišljija …

Odišavite lahko tudi naravno dekoracijo praznične mize za božični večer, naravne okraske v prostoru ali na jelki, storže, lesene dekoracije, dekorativne posušene oranže, potpurije … Nekaj kapljic eteričnega olja le preprosto nakapljajte na izbrano mesto. Omejitev je pravzaprav le vaša domišljija, saj vse vpojne naravne podlage lepo sprejmejo arome eteričnih olj in jih nato tudi oddajajo v prostor. Za to ne potrebujejo nobene pomoči, saj so eterična olja lahko hlapna in izhlapevajo naravno že pri sobni temperaturi.

Previdnost velja le pri dišavljenju sveč. V goreče sveče nikar ne dodajajte kapljic eteričnih olj. Vročina uniči njihove terapevtske sposobnosti, nekatera eterična olja pa lahko tudi zagorijo in gašenja požara na božični večer si gotovo ne želite.

Veselje z odišavljenimi darili

Sama izredno rada dišavim tudi božična darila. Vsako darilo opremim z okraskom iz blaga ali lesa ter tak okrasek odišavim z nekaj kapljicami eteričnih olj. Najbolje je to narediti šele pred predajo daril, da eterična olja ne izhlapijo prehitro. Pri tem izbiram različne vonje. Ker so darila osebna in so namenjena ljudem, ki jih dobro poznam, poskušam izbrati take vonje, ki bi jim po mojem občutku lahko ugajali. Prav zabavno je nato ob naši božični mizi, ko obdarovanci poskušajo »dešifrirati« vonje svojih daril. Izbrani vonji na tak način spodbudijo tudi družabnost ob prazničnem večeru.

Zato vam želim, da si praznične trenutke obogatite tudi z lepimi vonji. Vam in vašim bližnjim bodo ostali v trajnem spominu.


Preberite tudi:
Ni vse zdravo, kar diši
Z eteričnimi olji nad prehlade
Kaj ne sodi v aroma-difuzor

Prejšnji članekKako se zaščititi pred sevanji?
Naslednji članekPresne medenjakove kroglice
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj