Presne medenjakove kroglice

2622
rum chocolate balls with cocoa powder on a tray.

Božičnega časa si ne predstavljamo brez slastnih medenjakov. Težava je le v tem, da s peko uničimo najdragocenejšo sestavino: med. Kaj pa, če bi se priprave medenjakov lotili drugače? Medenjaki v presni obliki so hitro pripravljena sladica, ki je v resnici lahko tudi zdravilo.

Največja odlika te odlične in hitro pripravljene sladice je kombinacija medu in začimb. Ko jih združimo, se njihove moči pomnožijo (več o tem izveste v knjigi Ščepec ustvarjanja). Najboljši zdravilni učinek medenjakov dosežemo, če uporabimo medeno-začimbni pripravek, ki je star vsaj nekaj dni. Opazujte sami, aroma teden dni starega lončka medu in začimb je odločno močnejša kot pri sveže pripravljenem.

Če tega nimamo, pa za namen sladice ne bo prav nič narobe, če vse skupaj pripravimo v zadnjem trenutku (kot v receptu spodaj).

Sestavine (za približno 20 medenjakov):

100 g izkoščičenih datljev
100 g suhih brusnic
100 g rozin
ščepec soli
2 žlici medu
1 žlica začimb za medenjake Sonnentor
60 g mletih mandljev
mandljevi lističi ali drug posip

Priprava:

Rozine za približno dve uri namočimo s ščepcem soli, da iz njih izvabimo več sladkobe. Datlje drobno sesekljamo (zelo suhe prav tako predhodno namočimo).

Zmehčane rozine in sesekljane datlje zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo grobo sesekljane brusnice, med, začimbe in mlete mandlje.

Maso za pol ure postavimo v hladilnik, nato iz nje oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v mandljevih lističih, kokosovih kosmičih, kakavu, mletih lešnikih oz. poljubno.


Oglejte si tudi:
Čokoladni grižljaji s kavo – brez mleka in sladkorja
Ponarejene »Griotte« čokoladke
Čokoladna pena nekoliko drugače

Prejšnji članekZ eteričnimi olji do dišečega božiča
Naslednji članekKuhano vino za dušo, telo in brbončice
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj