(Pre)živeti z masko

Waist up portrait of two colleagues wearing face masks bumping elbows while greeting each other at work in office

Nas bodo maske obvarovale ali zadušile? Strokovnjaki se še vedno ne morejo zediniti, ali so maske koristne ali škodljive za naše zdravje.

Meritve v živo dokazujejo eno in drugo. Res je, da maske ovirajo prenos kapljic, ki so lahko nosilke virusov, je pa tudi res, da se z daljšim nošenjem maske poslabšuje kakovost zraka, ki ga vdihujemo, in povečuje nasičenost telesa s CO2.

Tudi iz lastnih izkušenj opažam, da mi že po nekaj minutah nošenja maske začne zmanjkovati zraka, očala se rosijo, termodinamika telesa pa je motena. Ko sem jo bila prisiljena nositi tri ure, pa sem si pridelala glavobol. Kako je šele pod masko blagajničarkam, voznikom, medicinskemu in negovalnemu osebju, ki so jih prisiljeni nositi ves delovnik?

Ker je vlada znanstvene in neznanstvene debate rešila z odlokom o globah, če maske ne nosimo, nismo več pred vprašanjem, ali jih nositi, temveč kako jih nositi in ostati zdrav.

Dodatno tveganje, na katere tisti, ki zapovedujejo maske, niso prav zelo pozorni, je dejstvo, da zelo malo ljudi zares uporablja čiste maske. Ravno nasprotno, te se valjajo po naših žepih, torbicah in sedežih avtomobilov in so pogosto le »krpa za prah«, s katero še dodatno pobiramo umazanijo, ki jo potem prinesemo k nosu.

Kako združiti odgovornost do drugih, lastno ekonomijo in praktičnost?

Ker odlok ne določa tipa maske, ki jo morate imeti na sebi, si pri daljšem nošenju lahko pomagate tako, da uporabite masko, ki ni pregosto tkana in omogoča bolj normalno dihanje. V bolj tveganem okolju pa si seveda nadenete bolj zmogljivo masko.

Drugi praktični nasvet, ki pomaga telesu zagotoviti bolj kakovosten zrak kljub maski, je, da masko prepojimo z eteričnim oljem. To seveda ne pomeni, da ga polijemo na masko, niti da ga nakapljamo nanjo, ker bo vonj hitro premočan in verjetno tudi moteč ali celo škodljiv. »Aromatiziranja« maske se lahko lotimo na dva načina.

Prvi je, da se s spodnjim robom maske le dotaknemo vrha stekleničke z eteričnim oljem in tako nanjo nanesemo delček kapljice. Drugi pa je, da masko shranjujemo v etuiju za očala, v katerega smo nakapljali eterično olje. Maska se bo navzela vonja v ravno pravšnji meri, da bomo skoznjo lahko dihali boljši zrak in hkrati uživali v učinkih aromaterapije.

Ker so eterična olja močna dezinfekcijska sredstva in delujejo tako proti virusom kot tudi proti bakterijam, bomo s tem masko tudi očistili pred naslednjo uporabo. Potrebujemo (vsaj) dve maski – ena je v etuiju in se »kopa v vonjavah«, drugo pa imamo na nosu – in ju občasno zamenjamo.

S tem pa se koristi eteričnega olja ne končajo. Nekatera eterična olja, posebej rožmarinovo, povečujejo krvni pretok in oskrbo naših možganov s kisikom. Kot lahko preberete tudi v priročniku Kako ohraniti možgane, že po 20 minutah vdihanja hlapov rožmarina močno izboljšamo prekrvavljenost možganov in njihovo oskrbo s hranili (Chemical Senses, 1994; 19(4): 359-364). Nemški znanstveniki pa so potrdili, da s tem spodbudno vplivamo tudi na osrednji živčni sistem, kar se pozna na izboljšanem dihanju in povečani gibalni sposobnosti (Planta Medica, 1987; 53: 315-319).

Zanimanje za aromaterapijo z rožmarinom je zelo poskočilo po objavi rezultatov raziskave univerze Northumbria v Newcastlu, ki je pokazala, da so bili udeleženci, ki so reševali teste v »odišavljenem« zraku, na testu za 60-75 % bolj uspešni od tistih, ki so jih morali reševati v »neodišavljenem« prostoru. Torej, otrokom namesto »plonk listka« raje kanimo malo rožmarina na majčko.

Poleg rožmarina sta v času virusnih tveganj v veliko pomoč tudi eterični olji evkaliptusa in lovorja. Ko sem med ljudmi, si namesto parfuma na ruto praviloma nanesem katero izmed omenjenih eteričnih olj ter si tako zagotovim »nevidno protimikrobno bariero« in hkrati doping za možgane.

Več kisika v možganih si lahko zagotovimo tudi z oralnim jemanjem pripravkov, ki izboljšujejo cirkulacijo in dostavo hranil v možgane. Najbolj testirana rastlina na tem področju je ginko, ki hkrati krepi tudi obrambne moči celičnih ovojnic, da se te lažje branijo pred vdori strupov in drugih škodljivih snovi. Mikrocirkulacijo izboljšujeta tudi azijski vodni popnjak (gotu kola) in brahmi.

Kako »prati denar«?

V času pandemije mnogi poskušajo čim več plačil izpeljati brezgotovinsko in brezstično, vendar to ni vedno možno. Da je denar »umazan« ni nobena novost, mogoče pa je novo, da tudi denar lahko »operemo« s hlapi eteričnih olj.

V našem društvu imamo na dogodkih in sejmih v blagajni vedno stekleničko ustreznega eteričnega olja. Z njo odišavimo prostor okoli stojnice, ob kateri bomo stali na dogodku, nekaj kapljic pa kanemo tudi v samo blagajno, da hlapi prepojijo denar, ki ga dobimo od strank, in tako nevtralizirajo morebitne patogene, ki se »peljejo« na njem.

Novi izzivi, nove rešitve

Kot vidite, novi izzivi terjajo tudi nove inovativne oblike uporabe aromaterapije. Moči rastlin, ki jih poznamo že tisočletja, le uporabljamo v novih oblikah.

Prejšnji članekV polovici roka že zagotovljena podpora predlogu Zakona o zdravilih
Naslednji članekKaj imajo skupnega kuga, ebola in covid-19?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj