Naravne rešitve proti klopom

Castor bean tick on the leaf. Ixodes ricinus.

Klopi znajo biti prava nadloga, vendar tako kot za vsako težavo tudi zanje velja naslednje: poskusimo dojeti, kaj se dogaja, preden ukrepamo. Tako kot vsako bitje imajo tudi klopi svoj način delovanja. Za trenutek pozabite na svoj strah, vzemite si nekaj časa in spoznajte svojega “sovražnika”.

Kot smo že večkrat zapisali v naših prispevkih, imajo klopi, tako kot mnogi drugi krvosesi, radi vlago in temo. Tako kot vse “vampirje” jih je strah sonca in močne svetlobe. S tem nista mišljena le fizična svetloba in Sonce, temveč vse, kar ima podobno valovanje, ki ga klopi dojemajo kot neprijetno svetlobo.

Klopi se radi zadržujejo v še vlažni travi, temačnih delih gozdov in na listavcih. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj jih ni na iglavcih? Enostavno zato, ker imajo smola in eterična olja, ki jih oddajajo iglice, valovanje svetlobe, ta pa klope odganja. Podobno visoko valovanje imajo tudi citrusi, sivka, bazilika – zato ta eterična olja uporabljajo za pripravo naravnih repelentov, ki odganjajo klope in komarje.

Izkušnje z naravno zaščito so različne. Eni mi povedo, da se jim, odkar uporabljajo naravne pripravke, ni prisesal niti en klop, drugim pa se je kljub repelentom to zgodilo. Ne želim soditi o ljudeh, vendar tudi na tem področju opažam, da „zaskrbljeni“ bolj pogosto postajajo tarča klopov kot tisti, ki se z njimi ne obremenjujejo.

Tudi to je povezano z našim valovanjem. Ko gremo v naravo z navdušenjem, veseljem in izžarevamo dobro voljo, smo preveč „sončni“ in kot takšni klopom manj zanimivi. Ko pa se po gozdu sprehajamo nervozni, s polno glavo misli in skrbi, oddajamo veliko bolj „temačno“ valovanje, ki je zanje zelo mamljivo. Znanstveniki so tudi z meritvami potrdili, da se valovanje človeka v skrbeh ali strahu zelo razlikuje od valovanja človeka, ki je zadovoljen in ljubeč. Če ne verjamete, se spomnite, kako se odzove pes, ko sreča človeka, ki je jezen ali prestrašen. Zakaj bo napadel človeka, ki mu „nič noče“ in je le prestrašen? Pes enostavno sprejema le valovanje, in valovanje jeze ali strahu je, na žalost, zelo podobno. Eno in drugo je odsotnost valovanja ljubezni. Torej pes vidi vašo TEMO in tega ga je strah, zato bo napadel. Če vidi svetlobo, vam bo le veselo pomahal z repom.

Zato je najboljša obramba pred vsemi nevšečnostmi gozda, da vanj stopate tako kot Kekec. V eni roki nosite Sonce, v drugi pa zlati smeh.

Vse, kar sem zapisala, je resnično, vendar vem, da bodo mnogi, ki bodo to prebrali, zamahnili z roko, češ da je preveč filozofsko ali poetično, da bi bilo res.

Če vam „poezija“ ne zadostuje

Če vaš razum potrebuje tudi kakšno snov, s katero se boste obvarovali, ni z njimi prav nič narobe, le dobro je treba pogledati, kaj imamo na razpolago. Sredstva za odganjanje klopov znajo namreč vsebovati tudi precej toksične kemikalije, ki lahko dolgoročno škodujejo bolj kot sami klopi.

Na srečo obstajajo tudi povsem naravna sredstva, ki odganjajo žuželke s pomočjo zeliščnih izvlečkov. Rastline, ki jim to dobro uspeva, so, na primer, evkaliptus, limona, cimet, limonska trava, nim … Pomanjkljivost je, da jih moramo bolj pogosto nanašati, vendar smo vsaj varni pred morebitnimi toksičnimi učinki.

V zadnjem času ponudniki naravnih izdelkov iščejo vse bolj učinkovite recepture. Zelo zanimivi so poskusi z izvlečkom paradižnika, ki mu rečejo tudi klop-stop. S poskusi so ugotovili, da je naravna snov iz paradižnika po moči delovanja primerljiva s kemičnimi repelenti, vendar brez tveganja toksikacije.

Precej novosti je tudi v oblikah uporabe. Tako imamo poleg pršil in losjonov na razpolago tudi obliže, ki jih ni nujno nanašati na kožo. Lahko jih pritrdimo na oblačila, obutev ali torbico in bodo okrog nas oddajali zaščitni vonj.

Kot preverjeno sredstvo proti bolham, klopom in drugemu mrčesu v Dalmaciji že stoletja poznajo rastlino dalmatinski bolhač. Iz nje se pridobiva piretin – naravni insekticid, ki ga uporabljajo tudi v naravnih pripravkih proti mrčesu. Če imate rastlino doma, jo lahko namočite v alkohol in z alkoholno raztopino škropite površine, s katerih želite odgnati mrčes.

Torej bodite svetloba in „bitja teme“ vas bodo pustila pri miru. Če pa notranje svetlobe zmanjka, si jo lahko izposodite tam, kjer jo je uskladiščila narava – v eteričnih oljih in rastlinskih izvlečkih.


Preberite tudi prispevek Kaj me je pičilo?.

Prejšnji članekKo boli koža!
Naslednji članekZdravje reprodukcijskih organov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj