Ledeni čaj za »pridne« otroke

1774

»Manj pridni« otroci pijejo sladke gazirane pijače, »bolj pridni« ledeni čaj, vsi vmes pa takšne ali drugačne sokove. Vsem tem pijačam je skupna velika količina sladkorja. A tako ali drugače »pridne« otroke je kljub vsemu lepo nagraditi vsaj tu in tam. In takrat jih lahko razvajamo z domačim ledenim čajem.

Besedna zveza ledeni čaj marsikoga spelje na led. Čaja je namreč v njem bolj malo, zato pa je toliko več arome, sladkorja, umetnih barvil, sladil, konzervansov in podobnega. Ste vedeli, da lahko otrok s pollitrsko plastenko ledenega čaja v telo vnese tudi do 12 kock sladkorja (48 gramov)? Povedano drugače, otrok, star 4-6 let s tem varni dnevni vnos sladkorja prekorači za kar 2,5-krat! Pa to seveda še zdaleč ni edini vir sladkorja, ki ga otrok vsakodnevno uživa.

Posebej problematični so napitki s konzervansi in sladili, saj otroci zaradi manjše telesne teže veliko hitreje presežejo še sprejemljiv dnevni vnos.

Kar posebej preseneti pri ledenih čajih, je to, da čaja v napitku skorajda ni. Pri testiranju ledenih čajev maja 2019 (vir: Potrošnikov Zoom) so ugotovili, da je tega le od 0,02-0,3 odstotka. Ob tem gre najpogosteje za izvlečke pravega oz. črnega čaja, kar na izdelkih večinoma ni navedeno.

Vse to je razlog več, da doma ustvarite svoj napitek, ki bo v resnici čaj. Le prehladen naj ne bo, saj hladni napitki niso priporočljivi niti za odrasle. Zakaj bi po nepotrebnem izčrpavali vranico? Za prijetno osvežitev raje poskrbite z dodatkom začimb, ki znajo ohladiti od znotraj.

Domači ledeni čaj sladkamo s čim bolj zdravimi sladili. Posebej priporočljivi so zgoščeni sadni sokovi, ker ti čaju podarijo prijetno sadno aromo in vsebujejo zdravilne moči vsebovanega sadja. Vsebnost sladkorja bi lahko znižali tudi tako, da čaju dodamo nekaj lističev stevije.

Zeliščni izvleček je lahko topel – tega pripravimo kot poparek, ali hladen, kjer sveža zelišča namakamo v vodi nekaj ur, da oddajo svojo aromo. V nadaljevanju je recept za klasičen čaj, ki ga pripravimo z vrelo vodo.

Meta, citronka in citronski timijan v kombinaciji z limoninim sokom prijetno hladijo in čudovito dišijo. Ob tem otroka vsa tri zelišča umirjajo – v nasprotju z industrijskimi različicami. Citronkin čaj ob tem varuje pred razjedami na črevesju in deluje proti kandidi, timijan in meta pa varujeta pred prehladom in ohranjata zdravje zob. Priporočljiva je zelena meta (spearmint, lat. Mentha spicata), ker lahko velike količine mentola v poprovih metah dražijo sluznice želodca, če bi takšen čaj pogosto pili. Če takšen napitek pripravljate le občasno, pa je skrb odveč.

Sestavine:

1 l vode
pest svežih lističev mete in citronke
1 žlica sveže osmukanega citronskega timijana
sok ene bio limone
100 ml zgoščenega jabolčnega soka

Priprava:

Sveža zelišča sesekljamo in prelijemo z vrelo vodo. Uporabimo lahko tudi posušena zelišča (po eno žlico zdrobljenega zelišča). Pokrito namakamo deset minut, nato precedimo. Ohlajen čaj sladimo po okusu in mu dodamo limonin sok.
Obvezno postrežemo s slamico (po možnosti naj ne bo plastična – obstaja že kar nekaj bolj okolju prijaznih alternativ).

Prejšnji članekKumina – nepogrešljiva v kuhinji in domači lekarni
Naslednji članekBodo otroci živeli krajši čas od svojih staršev?
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj