Kaj me je pičilo?

Mom and son use mosquito spray.Spraying insect repellent on skin outdoor. BANNER, long format

Ljubezen do divje narave jemlje svoj davek, lačni krvosesi pa se nas veselijo kot dodatne ponudbe. Včasih so komarji želeli le večerjo, zdaj pa bi radi polni penzion: pikajo tudi čez dan in na močnem soncu.

Še posebno zoprna nadloga so tigrasti komarji, saj njihovi piki povzročijo močnejšo reakcijo in dlje srbijo. Klopi resda niso tako požrešni, saj jedo le nekajkrat v življenju, takrat, ko se preobražajo, vseeno pa je bolje, če svoj odmerek krvi poiščejo pri kom drugem.

Kot lahko preberete v našem dobesedno zimzelenem priročniku Uživajte v naravi brez strahu pred klopi, bo bližnje srečanje z naravo varnejše, če poznamo naravne rešitve za odganjanje mrčesa.

Vsi omenjeni krvosesi imajo radi vlažno in temno okolje, zato je nevarnost pikov in ugrizov največja po dežju, v temačnih gozdovih in v visoki travi. Če se radi sprehajate pred dežjem in po njem, raje zahajajte v iglaste gozdove, saj je v njih manj podrasti, poleg tega iglavci oddajajo vonjave, ki odganjajo komarje in klope, zato je verjetnost srečanja s temi malimi gozdnimi pošastmi veliko manjša.

Kamuflaža pomaga

Večina žuželk si pomaga z vonjem in z zaznavanjem valovanj. Čutijo našo toploto in valovanje, ki ga oddajamo. Če smo »oblečeni« v vonjave rastlin, ki jih ne marajo, se nam bodo izogibale. Tudi v razgretem okolju nas težje zaznajo.

Kako delujejo naravni repelenti

Naravne vonjave, ki imajo zelo visoka svetlobna valovanja, žuželke prevajajo kot močne sončne žarke, zato se jim izogibajo. Odganjajo jih denimo limonska trava, citrusi, klinčki in eterična olja borovcev. Takšni naravni repelenti sicer zahtevajo pogostejše nanašanje, zagotovo pa so neprimerljivo varnejši od živčnih strupov, ki so aktivne učinkovine sinteznih zaščitnih sredstev.

Kaj po piku?

Za razkuževanje uporabite eterično olje čajevca – nerazredčeno olje (le 1 kapljico!) nanesite na mesto ugriza ali pika.

Za blaženje srbečice uporabite eterično olje sivke (1 kapljico nerazredčenega), ki takoj pomiri kožo in omili bolečino. Uporabite lahko tudi olje črne kumine, saj deluje kot naravni antihistaminik, ali pa v kožo vtirajte sok zmečkanih listov ameriškega slamnika ali bazilike.

Če ste nagnjeni k burnejšim reakcijam in se vam po vsakem piku na koži naredijo večji rdeči izpuščaji, bo koristno, če boste telesu pomagali tudi od znotraj. Vitamin C, črna kumina, kvercetin, več omega-3 maščobnih kislin – vse to bo zmanjšalo dovzetnost za vnetja: piki bodo zapustili samo pikice, iz katerih se ne bodo razvile rdeče bule.


Preberite tudi prispevek Naravne rešitve proti klopom.

Prejšnji članekSodelujemo, delimo, izposojamo, podarjamo
Naslednji članekDržavni zbor o predlogu ukinitve obveznega cepljenja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj