Sodelujemo, delimo, izposojamo, podarjamo

Pred desetimi leti so v ameriški reviji Time objavili članek, v katerem so sodelovalno ekonomijo predstavili kot eno izmed desetih pobud, ki bodo spremenile svet.

Različne pobude so po vsem svetu in tudi pri nas dosegle razmah predvsem po letu 2008, ko je izbruhnila finančna kriza, potrošniki pa smo spoznali, da lahko povsem dobro živimo tudi, če ne kupimo vsega oziroma nimamo v lasti in na zalogi, ampak stvari ali storitve poiščemo takrat, ko jih zares potrebujemo.

Ideja seveda ni nova, že tisočletja si ljudje pomagamo, izmenjujemo in podarjamo stvari. Pojem »skupnih« in »javnih« dobrin, ki so bile stvar pravnega sistema, so poznali že stari Rimljani. Novo je to, da razmah informacijsko-komunikacijske tehnologije in družbena omrežja omogočajo temelje za lažjo organizacijo in dostop do različnih pobud. Glede na njihovo številčnost in raznovrstnost lahko zaključimo, da sodobni potrošniki želimo deliti. Poleg tega se vedno bolj opredeljujemo po svojih družbenih profilih in po tem, kaj delimo, ne po tem, kar imamo v lasti. Z drugačnim vzorcem potrošnje – medsebojno delitvijo stvari in storitev – lahko zmanjšamo onesnaževanje okolja in pritisk na (omejene) naravne vire. Zelo pomemben vidik sodelovalne ekonomije pa je tudi druženje – krepijo se odnosi v lokalnih in globalnih skupnostih.

Celoten prispevek preberite na portalu ZPS. 

Prejšnji članekSo prehranska dopolnila varna?
Naslednji članekKaj me je pičilo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj