Dobra čajna mešanica je kot uglašen orkester

1329
Cup of herbal tea with honey

V dolgih zimskih večerih si radi privoščimo toplo odejo, dobro knjigo in dišeč čaj. Kakšna čajna mešanica nas bo podprla, pa ni vseeno, saj si z njo lahko resnično ogrejemo telo in dušo ali pa tudi povzročimo telesu več škode kot koristi.

Če želimo uživati res kakovostne čaje, je dobro najprej vedeti, kako naša domača zelišča za čaje pravilno shraniti, da bodo ohranila največjo moč.

Ko se odločimo, da jih bomo med seboj mešali, pa moramo biti pozorni predvsem na naslednje: različni čaji so kot različna glasbila v orkestru in morajo biti med seboj čim bolj uglašeni. Zato jih ne mešamo kar vse povprek po trenutnem navdihu ali barvi (da bo lepše zgledalo), temveč si sproti pripravljamo mešanice, ki so primerne za ravno tisti trenutek ali težavo, ki jo želimo odpraviti. Paziti moramo tudi na obliko zelišča – čaje iz korenin namreč pripravljamo drugače kot čaje iz cvetov, zato jih mešamo šele, ko so že pripravljeni.

Še več podrobnosti o pravilni pripravi čajnih mešanic pa je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Preberite tudi:
Zelišča v novembru?
Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi
Žajbelj – vredno si je vzeti čas in ga resnično spoznati

Prejšnji članekVaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši
Naslednji članekDeset let štafete semen
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

2 KOMENTARJI

  1. Pozdrav,
    Spremljam vas že dalj časa in bi vas vprašal ,če nudite tudi različne recepte za zmešat čaj po namenu in/ali po okusu.
    Hvala za odgovor!
    Lp,Aleš

    • Pozdravljeni! Individualnih receptov ali nasvetov ne dajemo. O začimbnih mešanicah za različne jedi in tudi zdravstvene težave smo pisali v knjigi Ščepec ustvarjanja. Receptom za čajne mešanice pa se zaenkrat še nismo posvečali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj