Deset let štafete semen

587

Brez semen ni hrane, brez hrane pa ni suverenosti in prehranske varnosti.

Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen je gibanje za samooskrbo, sejanje, izmenjavo in ohranjanje slovenskih semen ter trajnostno prihodnost, ki na pobudo civilne iniciative EKOCI deluje že od leta 2012. Pripomogli so k ohranjanju slovenskih semen, poskrbeli, da je posajenih na tisoče slovenskih semen, in prispevali k povečanju vrtičkarske samooskrbe.

Tudi Ptujskega semenarskega centra verjetno ne bi bilo, če EKOCI ne bi zagnal vika in krika ter dosegel, da so ga izvzeli iz prodajne pogodbe z novim lastnikom Semenarne.

Projekt Štafeta semen se je pred desetimi leti začel s simbolično izmenjavo semen, z leti pa so se njegove dejavnosti širile in nastajalo je čedalje več dogodkov z namenom motiviranja in ozaveščanja javnosti.

Letos bo projekt v želji, da bi bila semena, ki jih zbiramo, hranimo in izmenjujemo, resnično dobre kakovosti, poleg številnih dogodkov in dejavnosti ponudil tudi brezplačen dostop do baze znanj o semenih.

Za ta namen so v Amarantu, Zavodu za celostno samooskrbo in v društvu samooskrbni.net pripravili delavnice in napotke v videoobliki. Ogledate si jih lahko na naslovu samooskrbni.net/blog/.

Sodelujočim bodo v pomoč informacije v Bazi znanja, v kateri bodo našli objave in strokovne prispevke nekaterih uradnih ustanov ter naprednih nevladnih in strokovnih organizacij, ki delujejo na tem področju (Samooskrbni net, Mednarodni center za samooskrbo …).

V Sloveniji imamo tudi številne dobre prakse, ki jih bodo lahko sodelujoči spoznali na Pozitivnih točkah Štafete semen.

Seznam sodelujočih v Bazi znanja in dobrih praks bomo dopolnjevali do 31.12.2022, zato njihove nosilce pozivamo, naj se prijavijo in širijo svoje dragoceno znanje.

Če se želite pridružiti gibanju in sodelovati v projektu Štafeta semen, se prijavite s prijavnico, objavljeno na www.ekoci.si. Prijavite se lahko do 31. 12. 2022.


Rešena pred izginotjem!

Včasih kaka zelenjava preprosto izgine – razen starejših, ki se še spominjajo kako zdrava in vitalna je bila, nihče ne opazi, da smo ostali brez nečesa, kar je prehranjevalo generacije naših prednikov. Namesto tega so dandanes naše trgovine polne na zunaj brezhibnih, od znotraj pa že na pol bolnih čebulčkov sodobnih sort.

Ena od takšnih je bila tudi naša stara sorta, šalotka Pohorka, ki je že skoraj izginila. To bi se tudi zgodilo, če je entuziasti ne bi rešili pred propadom, zdaj pa jo bo Amarant začel razmnoževati. Podobno velja za česen Anka, še posebno dobro sorto, ki odlično raste na naših tleh. Za dober semenski material, v katerem je zapisana tudi zgodovina naših krajev in prejšnjih rodov, pokukajte na www.amarant.si.

Prejšnji članekDobra čajna mešanica je kot uglašen orkester
Naslednji članek50 pernatih prijateljev brez registracije?
Irena Rotar je neodvisna aktivistka, gonilna sila Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije. Dala je pobude za toliko projektov, da bi potrebovali nekaj strani, če bi hoteli vse našteti. Verjetno jo najbolj poznate po gibanju Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen, izmenjevalnicah, posvetih, dogodkih Ekofejst, Poligonu sonaravnih vrtov, Poligonu Zeleni dragulji narave na Pomurskem sejmu … Je tudi kmetica, svetovalka s področja permakulture, soavtorica priročnika Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni in še marsikaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj