Pogozdovanje Krasa

473

Avgust 2022 – Po letošnjih uničujočih požarih na slovenskem Krasu z vseh strani prihajajo predlogi in pobude za čim prejšnjo ponovno ozelenitev požganega področja. Tudi v Ekoci – Eko civilni iniciativi Slovenije in Društvu Samooskrbni.net smo zbrali svoje predloge in ponudili svoje roke.

Pobuda za ozelenitev Krasa s semenskimi kroglicami

Irena Rotar iz Ekoci je predstavila možnost ozelenitve oz. pogozdovanja s pomočjo semenskih kroglic. Skupaj z Matjažem Levičarjem, strokovnjakom za permakulturni gozd in čebelarskim inštruktorjem, ki je sodeloval pri podobnih projektih v Kambodži, sta nastopila v radijski oddaji Aktualna tema na Radiu Prvi.

Prisluhnite!

Požgan Kras bi ozelenili s semenskimi kroglicami, ki bi jih trosili letalniki

Tri tisoč hektarjev požganega Krasa je ogromna občutljiva površina degradirane prsti, ki jo je treba čim prej ozeleniti. Močan veter in hudi nalivi lahko zemljo odpihnejo oz. odplaknejo in ostal bo gol kamen. Vendar je treba pri ozelenitvi biti pozoren na kar nekaj podrobnosti, od temperature zemlje in primernih semen do upravljanja vode.

Več o tem lahko preberete v prispevku portala RTV SLO MMC:

Požgan Kras bi ozelenili s semenskimi kroglicami, ki bi jih trosili letalniki

Hrvaško podjetje razvilo pogozdovanje iz zraka

Dobro izkušnjo s pogozdovanjem s semenskimi kroglicami, ki jih raztrosijo s pomočjo dronov, imajo tudi v sosednji Hrvaški:

Prvo pogozdovanje so opravili na območju Grubišnega Polja, kjer ima podjetje tudi sedež. V sodelovanju z nekaterimi partnerji pa so tudi že pogozdovali na območju deset tisoč kvadratnih metrov v šibensko-kninski županiji. V prvem primeru so pri pripravi semenskih kroglic sodelovali tudi učenci tamkajšnje osnovne šole, v drugem pa zaposleni v enem od hrvaških podjetij.

Direktor Magic Foresta Dušan Jelić pravi, da so s svojo tehnološko rešitvijo pogozdovanja, ko semenske kroglice raztrosijo z droni, usmerjeni zlasti na ekosistem v svoji državi in v bližnji okolici, medtem ko na oddaljene države ne ciljajo. Sistem, da za nekaj centov posadiš neko drevo, se namreč brez celostnega pristopa ne obnese.

(Vir: Hrvaško podjetje razvilo pogozdovanje iz zraka)

Semenske kroglice lahko izdela vsak

V Društvu Samooskrbni.net smo člani zavihali rokave in se tudi sami lotili izdelave semenskih kroglic.

Držimo pesti, da bo Kras čim prej spet zelen!

Prejšnji članekABC prehranske podpore za otroke
Naslednji članekBezgove jagode – protivirusna moč narave
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj