Katere sadike vzgajamo februarja?

1595

Februar 2024 – Zaobljube o veliko zdravja, sreče in obilja v novem letu bo najlažje doseči na vrtu. Toda ne maja, pač pa že zdaj, ko se začenja sezona priprave sadik. O tem, zakaj velja pridelati lastne sadike, smo že veliko pisali. Če na svojem vrtu nočemo sadik, ki prihajajo iz vsako leto bolj obdelanih semen (kmalu bodo tudi gensko manipulirana), se je treba samooskrbe lotiti že pri semenu.

Za številne ni več vprašanje, zakaj, pač pa – kaj in kako

Pri domači vzgoji sadik se zastavljajo številna vprašanja, zato izkušnje ljudi, ki znajo v različnih razmerah vzgojiti vzdržljive domače sadike, pridejo še kako prav. V Društvu Samooskrbni.net so že lani na enajstih lokacijah po Sloveniji izpeljali kombinirani tečaj (na daljavo in v živo).

Če želite zavihati rokave in že marca imeti četico sadik, pripravljenih za vrt, ne zamudite natančnih video napotkov, srečanj prek Zooma in delavnic na terenu, lahko pa preučite tudi gradiva.

Več o tečaju.

Ker pridelava v domačih razmerah največkrat zahteva nekaj več časa kot v teoriji, lahko z vzgojo sadik nekaterih rastlin začnemo že zdaj.

Konec januarja in februarja začnemo pridelovati številne sadike.

 • Čiliji potrebujejo več časa, zato njihove sadike spadajo med prve – sejemo jih že konec januarja.
 • Sejemo tudi paprike, ki jih bomo ščitili v rastlinjaku ali pa jih po potrebi presadili v večje posode. Na prosto jih bomo prestavili šele konec maja.
 • Ko gre za paradižnik, zdaj pripravljamo sadike zgodnjih sort, ki jih bomo uživali med čakanjem na glavni pridelek. Za to so primerni češnjevci in druge zgodnje sorte. S sajenjem poznih sort paradižnika, denimo tistih, ki so primerne za pripravo mezge, lahko počakamo do konca februarja ali začetka marca.
 • Zdaj je čas za setev tistih vrst berivke in glavnate solate, ki so odporne na morebitni mraz (posavka, hrastov list, gina, catalogna).
 • Še enkrat se lahko lotimo vzgajanja sadik motovilca, če je jesenski v toplem decembru preveč pohitel z rastjo.
 • Zgodnje zelje, koleraba, brokoli in cvetača imajo radi hlad. Prej ko bomo pridelali sadike, bolj bodo zrasle še pred poletjem.
 • Sadike koromača vzgajamo samo, če imamo ustrezne razmere za hitro rast, sicer pa smo že nekoliko pozni – koromač utegne pohitel v cvet, še preden bo naredil lepe gomolje.
 • Zdaj je čas za setev čebule iz semena. Tako bomo dobili zdrav pridelek, ki bo dolgo trajal. Takšna čebula je veliko bolj zdrava, kot če sadimo čebulčke.
 • Če bomo por sejali v rastlinjaku, zdaj izberemo hitre sorte, za sadike jesenskega, ki ga bomo pobirali do novembra, pa je še čas.
 • Seveda ne smemo pozabiti na setev listnatega peteršilja, da bo novi vzniknil, še preden bo šel lanski v cvet.
 • Redkvice in korenje že zdaj zasejemo naravnost v tople grede ali grede na prostem.
 • Kdor ima tunel, tople grede ali rastlinjak, lahko pripravi hitre sadike graha – prve plodove bo pobiral že maja. Za ta namen so idealne sorte sladkega graha z užitnimi stroki.
 • Gomoljna zelena ima dolgo rastno dobo. V rastlinjaku lahko sadike zasejemo že zdaj. Za vzgojo na prostem počakamo do konca februarja.

Kot vidite, imamo polne roke dela, februarja in marca pa nas zatrdno čaka obilo zdrave rekreacije. Vključite se v tečaj. Namesto da vsak dan ugotavljate, kaj vse gre na tem svetu v napačno smer, raje uživajte v opazovanju obilja, ki poganja pod vašimi rokami.


Vse, kar morate vedeti o zimsko-pomladnem vrtnarjenju, o pripravi prostorov, v katerih ne bo zmrzovalo, o izboljšavah za rastlinjak ter o izbiri sort in časa setve za celoletno pridelavo, najdete v knjigi Sveža zelenjava 365 dni v letu. Natisnili smo jo že četrtič – da bo vaš vrt tudi pozimi poln sveže zelenjave.


Preberite tudi:
11. štafeta semen
Hrano je vse težje kupiti!
Nam bodo ugrabili semena?

Prejšnji članekZakaj kosti in mišice pozimi »izginjajo«?
Naslednji članekAltermed & Flora: odkrijte pot do zdravega življenja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj