Starostniki v domovih – kako naj ostanejo zdravi?

old man wearing face mask and glasses looking through window stay at home in quarantine

Kaj se dogaja od trenutka, ko pri nekom ugotovijo prisotnost koronavirusa, do trenutka, ko se stanje morda poslabša? Kaj takrat počnejo starostniki v domovih? Sedijo in čakajo? Ali v tem času storijo kaj, s čimer bi lahko vplivali na potek dogajanja?

Ne vem, ali naši okuženi starostniki v domovih za starejše občane v tem času dobijo kar koli, s čimer bi lahko okrepili svojo obrambo pred virusi. Vsaj v treh DSO, v katerih živi kak stanovalec, ki ga poznam, o čem takem niso niti slišali, so mi pa potrdili, da so jih že večkrat testirali na prisotnost virusa.

Vemo, da vsak test stane skoraj sto evrov. Ali ste kdaj slišali, da bi vsaj znesek enega testiranja v kakem domu namenili za dodatni odmerek probiotikov, vitamina D ali C, cinka, ameriškega slamnika, zeliščnih pripravkov?

Se res ne bi izplačalo vložiti nekaj deset evrov in jim s tem prihraniti mučno okrevanje v bolnišnici, ne nazadnje pa tudi tistih 18.000 do 50.000 evrov, kolikor stane bolniška obravnava enega bolnika s koronavirusno boleznijo?

Seveda v domovih za starejše občane, ki že zdaj pokajo po šivih, nimajo časa, da bi o tem sploh začeli razmišljati. Stroške testiranja bo pokrila zavarovalnica, ukrepe, ki bi krepili zdravje stanovalcev, pa bi domovi morali kriti sami.

»Bi lahko vsaj spremenili jedilnik?« sem vprašala znanko, ki dela v vodstvu doma za starostnike. »Si ti normalna? Pridi, pa boš videla, kakšna norišnica je pri nas. Jedilnike določamo veliko vnaprej, saj je s tem povezan tudi proces nabave. Zaradi ločenih poti distribucije hrane, ki je posledica delitve na cone, ne vemo, kje se nas drži glava. Skrbim le za to, da se posoda iz rdeče cone ne bi slučajno vrnila v kuhinjo ali pa se znašla v kaki drugi coni. Da bi gledala še na to, kaj je na krožnikih, mi na misel ne pride.« Takšna je realnost, žal, zato bo tako visok tudi račun, ki ga bomo plačali kot družba.

Virus se bo zagotovo še naprej širil predvsem med ranljivimi skupinami. Ali lahko kaj storimo, da bodo starostniki manj ranljivi?

Seznam predlogov

Če imate v domu za starostnike svojce ali znance, vsaj vi poskrbite, da bodo dodatno oskrbljeni s prehranskimi dopolnili, naravnimi pripravki in priboljški, ki lahko odločajo o tem, kako se bodo spopadli z virusom. Že to, da se spomnite nanje, jim bo dvignilo moralo in s tem okrepilo imunski sistem.

Pošljite jim posneto glasbo, ki jih bo navdihovala in pomirjala. Povprašajte jih, kaj bi radi poslušali, in jih razveselite s predvajalnikom in slušalkami. Doma imate zagotovo kak star walkman ali CD-predvajalnik, ki ga ne uporabljate več, oni pa ga bodo zlahka in z veliko hvaležnostjo. Takšno darilce lahko veliko prispeva h kakovosti njihovega bivanja. Obstajajo namreč številne raziskave, ki so pokazale, kako zelo glasba prispeva k dvigu energije, pa tudi k boljšemu počutju bolnih, nepokretnih, hudo prizadetih …

Spodbujajte jih, naj dovolj pijejo in se kljub prostorskim omejitvam ali celo vezanosti na posteljo čim več premikajo. Čeprav je moja babica več let preležala v postelji, je bila še vedno vesela, da je lahko stiskala silikonsko žogico.

Pošljite jim eterično olje, s katerim bodo lahko odišavili in hkrati izboljšali zrak, ki ga vdihujejo.

Ne pozabite niti na darilca od srca. Plišasti medvedek starostniku pomeni toliko kot dojenčku. Stik. Objem. Občutek varnosti. Vse to, kar potrebujejo in česar trenutno nimajo kje dobiti. Moja babica se je od tega sveta poslovila v objemu bele plišaste žirafice, ki jo je bilo možno naviti in je potem migala z vratom in pela »sveto noč«.

Kot vidite, nismo povsem nemočni … oni pa tudi ne. Namesto premišljevanja o omejitvah, začnimo razmišljati o priložnostih. Storimo vse, kar lahko, da bomo znanim in neznanim olajšali te težke trenutke.

Prejšnji članekLokalna eterična olja proti prehladom
Naslednji članekKomu pomagamo in koga uničujemo?

1 komentar

  1. Odličen tekst o starostnikih v domovih.
    Z malimi gestami, izboljšavami in pozornostmi bi bila kakovost bivanja veliko boljša. A sistem je naravnan tako uradniško in glavno je, da je vse po “regelcih”. Redkokateri starostnik zmore toliko moči in odločnosti, da bi zapustil dom za ostarele in šel nazaj domov.
    Se spomnim, kako me je skrbelo letos julija /sredi epidemije/, ko mi je mama, ki živi na Hrvaškem, oznanila, da gre ven iz doma, skupaj s prijateljem sta sedaj v naši hiši na hrvaški obali. Zaradi epidemije so dom zaprli za obiske, prepovedali stanovalcem izhode in sprehode. Res je to težko psihično zdržati in ohraniti vedrega duha.
    Skoraj vsak dan se slišimo in pomirjena sem, ko slišim veder glas in poslušam, kako obdelujeta vrt in sadita ter pobirata, kar zraste … in si vsak dan skuhata tako, da tekne obema.
    Si mislim, življenje je kratko, naj uživata v starosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj