Komu pomagamo in koga uničujemo?

A Caucasian woman is picking up her shipment at an amazon locker. He holds the packaging with the logo in his hand and reads the communications on the screen.

Vsakič, ko nekaj kupimo, glasujemo o tem, kakšen svet si želimo, zato ni vseeno, koga »hranimo« s svojim denarjem.

Skoraj popolna selitev poslovnega in družabnega življenja na splet, do katere je prišlo zaradi koronavirusa, je spletne velikane naredila še močnejše in bogatejše. Robert Kennedy ml. opozarja, da so v času koronakrize najbolj obogateli prav spletni mogotci – tem pa je seveda v interesu, da bi ta trajala čim dlje. Prav zato tudi zavirajo odprt dialog in drugačne rešitve za izhod iz krize, na svojih platformah pa cenzurirajo vse, kar ocenjujejo kot nevarno.

Monopolisti virtualnega sveta

Jeff Bezos, lastnik Amazona, trenutno velja za najbogatejšega človeka na svetu, obenem pa je prvi človek, ki je zbral za več kot 200 milijard ameriških dolarjev premoženja. Samo med spomladanskim valom pandemije se je njegovo bogastvo povečalo za celih 87 milijard ameriških dolarjev! Koronakriza je pomnožila tudi kapital lastnikov Zooma in Facebooka, Billa Gatesa in številnih drugih monopolistov virtualnega sveta.

Denar ne gre samo v žepe tistih, ki omogočajo spletno nakupovanje in komuniciranje. Nevarno se zmanjšujejo tudi možnosti malih in srednje velikih podjetij, da bi vam sploh kaj ponudila.
Sandra Klemenc, ustanoviteljica Zelene trgovine, opozarja, da vam vsakič, ko brskate po spletu, spletni brskalniki priporočijo samo največje in najbolj oglaševane mednarodne ponudnike. Naj vas navidezno slovensko ime trgovine ne zavede: poglejte, katero podjetje stoji za njim.

Na spletnih portalih, ki ponujajo najcenejše pohištvo, belo tehniko, oblačila in druge izdelke, je v resnici najti marsikaj. Še pomislite ne, da bo milo, obleka ali miza, ki ste jo naročili, prispela iz nepredstavljivo oddaljenega skladišča – ali da ima podjetje v Sloveniji zgolj skladišče, v katerem garajo slabo plačani delavci.

Mali spletni ponudniki so kaplja v morju, zato brskalniki njihovih zadetkov ne pokažejo na prvih nekaj straneh. Številni so nam zaupali, da lahko na njihovo stran pridete le, če poznate spletni naslov ali točno ime trgovine. Vsa druga iskanja poberejo »velike ribe virtualnega oceana«.

Če mislite, da se med koronakrizo kupi in proda enake količine blaga kot prej, le da zdaj prek spleta marsikaj storimo varnejše, to ni res. Drži, da sedite doma, toda vaš nakup je v resnici »izvoz«: denar gre nekam daleč in tudi vaši davki nikoli ne bodo dosegli slovenskega zdravstva, šolstva ali cest.

Znani analitiki napovedujejo veliko krčenje malih in srednjih podjetij. Državni ukrepi so zanje preveč zapleteni ali pa jih paketi pomoči povsem spregledajo.
Srednji razred trenutno živi od svojih prihrankov, velike ribe pa jim prav zdaj prevzemajo stranke – na vseh področjih.

Velike majhne ribe

Delovanje svobodnega trga nazorno opiše dialog med veliko in majhno ribo. Velika riba: “Pojej me!” Majhna riba: “Ne morem.” Velika riba: “No, dobro, potem bom pa jaz pojedla tebe.”

Male ribe imamo eno samo možnost – močnejše smo, če smo v jati. Zato je zdaj pravi čas, da se še bolj povežemo in krepimo skupnost, v kateri želimo živeti.


Nastopimo pod eno streho

Zelena trgovina je vse male ponudnike povabila, naj svojo ponudbo brezplačno predstavijo v njihovi spletni trgovini. Namesto da bi začeli iz ničle in se izgubili v morju spletne ponudbe, lahko zdaj lokalni ponudniki zdravih zelenih izdelkov nastopijo pod eno streho. Vabljeni, da tudi vi pokukate na spletni naslov zelenatrgovina.si.

Tudi v informacijskem središču Zazdravje.net podpiramo vse oblike zdravega povezovanja, glas o tem pa bomo širili po svojih najboljših močeh. Obveščajte nas o vsem dobrem, kar nastaja te dni, mi pa bomo poskrbeli, da bo odmevnejše.

Prejšnji članekStarostniki v domovih – kako naj ostanejo zdravi?
Naslednji članekVroča čokolada iz domačega mandljevega mleka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj