Lokalna eterična olja proti prehladom

Ni še dolgo tega, kar sem srečala znanko, mlado mamico dveh otrok. Beseda je nanesla tudi na eterična olja in njihovo uporabo. Zaupala mi je, da je navdušena uporabnica eteričnih olj in da vse prehlade pozdravi z njimi. Vprašala sem jo, katera olja uporablja. »Frenki je zakon,« je izstrelila, »vse pozdravim s Frenkijem!«

Osupla in v rahlem šoku sem ostala brez besed. Šokiralo me je nekaj žalostih zmot, ki so se skrivale za njenimi besedami. »Frenki«, kot mladi imenujejo kadilno bosvelijo (angl. frankincense), izvira iz daljnih dežel: Somalije, Jemna, Etiopije, vzhodne Afrike. Eterično olje pridobivajo iz smole drevesa Boswellia carterii.

Nobenega dvoma ni, da je eterično olje kadilne bosvelije mogočno olje. Ima veliko terapevtskih učinkov in eden od njih je v resnici tudi antiseptično delovanje na pljuča. Zato lahko pomaga tudi pri prehladih. A presneto, ali moramo prehlade res lajšati z olji rastlin, ki rastejo v Afriki?

Vprašala sem se, kdo razširja to »znanje« med mladimi mamicami. Predvsem multinacionalke, ki to eterično olje propagirajo do onemoglosti. Pri tem običajno navijejo cene in nekritični uporabniki zaradi lepo zvenečega marketinga pozabijo, da za boj proti prehladu obstaja tudi cela armada domačih zelišč in njihovih eteričnih olj. Ni jih treba uvažati iz daljnih krajev in tako s transportom po nepotrebnem obremenjevati okolja. Ni nam treba z nakupom po nesorazmernih cenah podpirati cele verige prekupčevalcev in prodajalcev.

Ko boste naslednjič iskali eterična olja za podporo v boju proti prehladom, se spomnite na naša domača zelišča in drevesa: jelko, smreko, bor, kamilico, ožepek, sivko in druga. S pravilno izbiro boste tudi z njimi dosegli vse, kar je proti prehladom potrebno, hkrati pa se boste vedli odgovorno do okolja in z nakupom podprli delovna mesta v domačem okolju.


Preberite tudi: Kako uporabiti hidrolate proti prehladom

Prejšnji članek15 let delovanja za zdravje človeka in narave
Naslednji članekStarostniki v domovih – kako naj ostanejo zdravi?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj