Sedem zvijač marketinških gurujev

  businessman protect light bulb and icon of Digital marketing internet advertising and sales increase business technology concept, online marketing, E-business, Ecommerce, Business online.

  V času, ko to berete, številna podjetja mastno plačujejo marketinške guruje, da jim ustvarjajo vedno nove zvijače, na katere boste nasedli. Oglejmo si, kaj jih učijo:

  1. Ljudje radi kupujejo s popustom. Ceno postavite zelo visoko, nato pa izdelek kratek čas ponujajte po zelo ugodni ceni. Še vedno boste prodali več in dražje, kot če bi takoj postavili »normalno« ceno.
  2. Uporabite večjo embalažo. Pri večini ljudi to vzbudi občutek, da je v njej več vsebine.
  3. Če izdelka uradno ne smete oglaševati za otroke, enak učinek dosežete tako, da embalažo oblikujete bolj igrivo. (To je pogost trik pri ponujanju prehranskih dopolnil za otroke/nosečnice, pri katerih ni dovoljeno uporabljati zdravstvenih trditev.)
  4. Sklicujte se na »poreklo«, denimo »švicarski strokovnjaki so dognali …«. Za ta namen zadošča, da registrirate pisarnico v Švici, cenena prehranska dopolnila pa lahko že proizvedena kupite kjer koli in jih ponudite pod svojo blagovno znamko.
  5. Zdravniki priporočajo … Umetna inteligenca vam lahko oblikuje sliko, ime in priimek »zdravnika«, ki sploh ne obstaja, zato vas zaradi tega ne bo tožil noben zdravnik.
  6. Če oglašujete na spletu, dodajte čim več »mnenj kupcev«, saj ljudje radi berejo priporočila in mnenja drugih kupcev. To vam tudi omogoča, da brez pravnih posledic kritizirate konkurenčne izdelke. Več ko je mnenj kupcev, prepričljivejše se bo zdelo vse skupaj, zato ne pozabite, da mora biti njihovo število vsaj dvoštevilčno. Za pomoč lahko uporabite programe umetne inteligence – ti vam bodo v različnem slogu pisanja ustvarili na stotine ocen, ki se bodo zdele zelo prepričljive.
  7. Časovno »zaklenite« kupca. Z velikim popustom prodajte količino, ki zadošča za več mesecev, ali ponudite brezplačni izdelek, pod pogojem, da boste potem vsak mesec kupcu poslali še plačanega. Pri tem mu na različne načine otežite izstop iz dogovora.

  Pasti mrežnega marketinga

  Mrežni marketing mora nahraniti celotno piramido posrednikov, ki sodelujejo v njem. Zato praviloma tako ponujajo izdelke, ki so precej dražji od standardnih, ponudniki pa vam ustno zagotavljajo, da so nekaj posebnega in vredni svojega denarja.

  Mrežni marketing je mamljiv predvsem zato, ker je lažne obljube najtežje ujeti in jih sankcionirati. Tisti, ki vam prenašajo svoje navdušenje, utegnejo svojim izdelkom pripisovati že kar pravljične lastnosti, vendar pa jih ne morete preveriti.

  Če razmišljate o nakupu tovrstnih izdelkov, najprej primerjajte njihovo ceno z dostopnimi primerljivimi izdelki. Nato od ponudnika (četudi gre za vašega sorodnika ali prijatelja) zahtevajte pisne podatke, certifikate, dokaze o učinkovitosti. Iz izkušenj vam lahko povemo, da se na tej točki zgodba praviloma konča, saj vam zahtevanih podatkov praviloma ne bo mogel ponuditi prav nihče.


  Preberite tudi:
  Cena Varnosti?
  Nesramne laži v oglasih za otroke
  Zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila Liverin Forte!

  Prejšnji članekGozdna kopel in fitoncidi
  Naslednji članekPrehrana za razstrupljanje: kaj kažejo novejše raziskave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj