Prehrana za razstrupljanje: kaj kažejo novejše raziskave

zelenjava, sadje brokoli šparglji grenivka limona borovnice maline koruza gobe vegetables, fruit, broccoli, asparagus, grapefruit, lemon, blueberry, raspberry, corn, mushroom

Sodobni človek prihaja skozi življenje v stik s številnimi telesu tujimi snovmi. Ostanke industrijskih kemikalij, kozmetike, zdravil, fitofarmacevtskih sredstev, toksičnih spojin iz plastike in drugih ksenobiotikov lahko zaznamo v krvi in tkivih ljudi vseh starostnih skupin.

Čeprav v telesu vseskozi potekajo procesi razstrupljanja, saj škodljive snovi nastajajo tudi ob normalni presnovi, je obremenjenost s toksini danes bistveno večja kot v preteklosti. K temu nedvomno prispeva tudi sedeči življenjski slog in pomanjkljiva telesna aktivnost. Strupene kemijske spojine, ki jih telo ne more učinkovito presnoviti in izločiti, se kopičijo v jetrih, ledvicah in maščobnem tkivu, kar zvišuje tveganje za vnetja in različna kronična obolenja.

Ključna vloga jeter in ledvic pri razstrupljanju

Jetra so najpomembnejši »razstrupljevalni« organ v človeškem telesu. V njih poteka presnova strupenih snovi v odpadne vodotopne snovi, ki se po filtraciji krvi v ledvicah izločijo iz telesa z urinom. V jetrih nastaja tudi žolč, ki je pomemben za presnovo maščob. V procesu razstrupljanja pa ne gre zanemariti niti vloge črevesja, kože, pljuč in limfnega sistema.

Pretvorba strupenih snovi v jetrih poteka, grobo gledano, v dveh stopnjah. V prvi stopnji se aktivirajo encimi iz raznolike skupine citokromov P450. Ti omogočajo delno pretvorbo toksinov v vmesne produkte, ki so zelo reaktivni in pogosto celo bolj škodljivi kot osnovna toksična snov. V drugi stopnji paleta drugih encimov pretvori te visoko reaktivne vmesne produkte v relativno neškodljive odpadne snovi. Pomembno je omeniti, da se v prvi stopnji pretvorbe tvori tudi veliko kisikovih prostih radikalov, ki lahko poškodujejo jetra. Zato je ključno, da sta obe stopnji pretvorbe usklajeni, za zaščito jeter pa so nujni tudi antioksidanti, kot sta vitamina C in E.

Podpora procesom razstrupljanja s prehrano

Encimi, ki sodelujejo v reakcijah razstrupljanja v jetrih, za svoje delovanje nujno potrebujejo dodatne kofaktorje, ki lahko stimulirajo ali inhibirajo posamezen encim. Poleg že omenjene zaščitne vloge antioksidantov so za nemoten potek reakcij razstrupljanja ključne aminokisline, vitamini, minerali, pa tudi druge zaščitne in bioaktivne snovi iz rastlin. Te lahko delujejo na molekularni ravni, lahko pa vplivajo na izražanje genov za detoksifikacijske encime.

Dokazov o potencialno močnem delovanju sestavin človeške prehrane na procese razstrupljanja je iz leta v leto več. Najpogosteje pri tem omenjajo zelenjavo iz družin kapusnic (vodna in vrtna kreša, brokoli, ohrovt, zelje), lukovk (čebula, česen) in kobulnic (zelena, korenje) ter borovnice, robide, granatno jabolko, grenivke, regratov čaj, zeleni čaj, kavo, ingver, kurkumo, rožmarin, meto in bioaktivne spojine, kot so kvercetin, resveratrol, elagična kislina, kurkumin, katehini, likopen in druge.

Glede na potencial delovanja bioaktivnih spojin na posamezne detoksifikacijske encime je treba njihovemu vnosu s prehrano nameniti posebno pozornost pri ljudeh, ki se zdravijo z zdravili, saj bi sočasno uživanje lahko zmanjšalo učinek zdravil.

Človek pogosto teži k enostavnim rešitvam, a ko gre za vprašanje razstrupljanja telesa, teh ne gre iskati v »čudežni tabletki« z eno vsemogočno sestavino. Tudi novejše raziskave potrjujejo, da je razstrupljevalne procese (ob telesni aktivnosti in zadostnem spanju) smiselno vsak dan podpreti z mešano polnovredno in rastlinsko bogato prehrano, v kateri se skriva vsa pestrost snovi za delovanje na različnih točkah pretvorbe in izločanja škodljivih snovi iz telesa.


Preberite tudi:
Varno razstrupljanje telesa
Zdrav mikrobiom = naravno razstrupljanje
Jetra – sedež naše varnostne službe!

Prejšnji članekSedem zvijač marketinških gurujev
Naslednji članekAli se aktivizem izplača?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj