Kje naj najdem čas?

  641
  View of a Young attractive woman being late to a rendez-vous

  To vprašanje pogosto slišimo, odgovor nanj pa je razmeroma preprost. Najprej preverite, kje puščate svoj čas oziroma kdo/kaj vam ga krade.

  Vaš čas je vaše življenje. To je edina valuta, ki nam je na voljo. Vse, za kar ga porabimo, gre iz vsote časa, ki se imenuje življenje. Če šest ur življenja namenimo za to, da zaslužimo denar, s katerim si denimo kupimo novo jopico, je ta vredna šest ur našega življenja. In če jo bomo oblekli morda enkrat ali dvakrat, nato pa jo odvrgli v kontejner ali pa bo pozabljena ležala v omari, bomo s tem teh šest ur življenja dokončno zavrgli.

  Je bila jopica v resnici vredna te naložbe? Zamislite si, da ležite bolni, da veste, da je pred vami le še nekaj dni življenja. Ko boste prosili stvarnika, stvarstvo, angele ali »bogove v belem«, naj vam priskrbijo še kak dan več, se spomnite vseh ur, ki ste jih zavrgli, kot da bi jih imeli neskončno veliko in jih nikoli ne boste mogli porabiti.

  Če mi je s tem primerom uspelo povečati vašo motivacijo za boljšo uporabo ur, si zdaj oglejmo, kje lahko prihranimo največ časa.

  Eden od največjih tatov našega časa (beri: življenja) so mediji, še posebno spletni mediji. S tem namenom so bili tudi ustvarjeni – in to nalogo odlično opravljajo. Preverite, koliko časa vam vzame pregledovanje spletnih vsebin. Spletni mediji so ustvarjeni tako, da na vse možne načine poskušajo privabiti vašo pozornost in vam odtegniti čim več časa.

  Se res izplača vsak dan zanje zapraviti nekaj ur življenja – ali pa bi vam nekaj drugega prineslo več lepih doživetij, izkušenj, novih spoznanj?

  Koliko časa porabite za informiranost?

  Kaj pa, če bi uro, ki jo porabite za spremljanje informativne oddaje, nadomestili za hiter pregled novic na spletu? Vse, kar morate vedeti, lahko izveste v največ desetih minutah na dan, poleg tega boste ohranili mirno glavo, saj vam ne bo treba požirati še vse čustvene greznice, s katero mediji poskušajo podkrepiti svoja sporočila.

  Kako pogosto se odpravite po nakupih?

  Oglejte si rok uporabe izdelkov, ki jih redno kupujete. Hitro boste ugotovili, da lahko večino izdelkov kupite po enkrat na mesec. Razlike ne bo nobene, vam pa bo ostalo kakih osem ur, ki jih boste lahko namenili za kaj lepšega, bolj izpolnjujočega …

  Prevažanje ali življenje?

  Koliko časa vam vzame prevažanje v službo in nazaj, prevažanje staršev, razvažanje otrok v šolo in na zunajšolske dejavnosti? Poznam ljudi, ki v avtu preživijo tudi po več kot pet ur na dan, kljub temu pa še niso začeli razmišljati o reorganizaciji svojega življenja. Čeprav otroke po večkrat na teden prevažajo na zunajšolsko dejavnost in za to porabijo po pol ure v eno smer in pol ure v drugo, mnogi še pomislijo ne, da bi bili otroci bolj veseli dodatne ure časa, v katerem bi se zbližali, skupaj ustvarjali, si širili obzorja. Ura prevoza gre v nič, ura skupnega časa pa bi bila lahko nepozabno doživetje.

  Pripomočki, ki prihranijo čas?

  Pozorni bodite tudi pri nakupih pripomočkov, ki naj bi vam prihranili čas. Najprej izračunajte, koliko časa boste potrebovali, da boste zaslužili dovolj denarja za nakup kakega čudežnega pripomočka. Zatem dodajte čas, potreben za njegov nakup, instalacijo … Če ta predmet zahteva več prostora, izračunajte še to, koliko vas stane, da mu zagotovite prostor. Ne pozabite, da vsak kvadratni meter v vaši hiši stane vsaj 1000 do 2000 evrov. Če morate ta prostor še opremiti in/ali ogrevati, dodajte še te stroške. Nato izračunajte, kaj bo predmet počel za vas. Kako pogosto ga boste sploh uporabljali?

  Verjemite mi: številni »sodobni dosežki«, ki naj bi vam prihranili čas, so v resnici čista potrata vašega časa, zato se ne pustite oropati edinega, kar imate.

  Epidemija koronavirusne bolezni je prinesla tudi nekaj zelo dobrega. Veliko ljudi je delo od doma pripeljalo do spoznanja, da zmorejo svoje delo opraviti v polovici časa, ki so ga za isto delo porabili v službi. Drugi del časa gre za premagovanje ovir, ki nam preprečujejo, da bi nemoteno delovali.

  Ni vam treba verjeti na besedo: preprosto vzemite svinčnik v roke in teden dni spremljajte porabo svojega časa.

  Premik v novo realnost

  Ko/če se boste odločili preklopiti na drugačen program, boste najprej ugotovili, da samooskrba, odnosi, družina … zahtevajo čas. Ne recite, da je to čas, ki ga nimate. Ne, to je čas, ki ga trenutno porabljate za nekaj drugega. Če boste s smetišča pobrali nekaj ur časa, ki ste ga porabljali za stvari, ki vam ne služijo, boste prišli do zaklada, ki ga lahko vložite v tisto, kar vas bo v prihodnosti hranilo, veselilo in izpolnjevalo.

  Ne veste, koliko časa še imate, zato je škoda vsake minute!


  Preberite tudi:
  Imate toliko energije, da jo lahko mečete skozi okno?
  Manipulacija in svoboda
  Kaj jesti, ko pride do stresa?

  Prejšnji članekStoletni česen: pripravljen danes, uporaben čez tri leta
  Naslednji članekHren je pravi superman!
  Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj