Kateri člen manjka?

6
Green algae in powder - chlorella, spirulina in wooden spoon on wooden background - closeup - banner design.

Veriga je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Pri presnovi je podobno. Že samo nekaj manjkajočih sestavin lahko onemogoči tisočere procese, čeprav ste telesu priskrbeli skoraj 99 odstotkov snovi, ki jih potrebuje. Vas zanima, kaj manjka?

Nedavno objavljene primerjalne raziskave so pokazale, da se je vsebnost vitaminov in mineralov v sodobno pridelanem sadju in zelenjavi dramatično zmanjšala.

Zaradi osiromašenih in s kemičnimi snovmi onesnaženih tal dandanes rastline vsebujejo tudi do 70 odstotkov manj vitaminov in mineralov kot še pred nekaj desetletji. Vse več živil, ki jih zaužijemo, telo oskrbi le s kalorijami, pogosto pa ga tudi kemično obremenijo. Celo bolj zdrava, ekološko pridelana živila nam ne zagotavljajo več vseh potrebnih hranil. Četudi nekatere minerale potrebujemo le v minimalnih količinah, njihova odsotnost v naši presnovi povzroči marsikaj.

Zato se znanstveniki vse bolj usmerjajo v iskanje živil, ki bi lahko po kar se da naravni poti nadomestila ta primanjkljaj. Številni raziskovalci pravijo, da je prihodnost v morskih živilih, zlasti v pogostejšem uživanju alg, ki bi lahko prevzele pomembno vlogo pri uravnavanju delovanja prebavil ter imunskega in endokrinega sistema, saj so edinstven vir široke palete mikrohranil.

Da so alge odlična rešitev, ki ponuja skorajda celoten nabor potrebnih vitaminov in rudnin, je znano že dolgo. Morje je raztopina vseh znanih elementov, zato ne preseneča, da so samonikle rjave morske alge izvorno in polnovredno živilo. Med vsemi polnovrednimi živili najbolj izstopajo po naravni uravnoteženosti široke palete hranil. Vsebujejo vse znane vitamine, več kot 60 mineralov in elementov v sledeh ter več kot 18 aminokislin, in to v obliki, ki jo telo zlahka prepozna in tudi vsrka.

Najboljši vir naravnega joda

Morske alge so vsekakor najboljši vir bioaktivnega joda, ki ob pomoči mineralov selena in cinka ter aminokislin preide v kelatirano obliko, ki jo naše telo prepozna in več dni postopoma vsrkava. Jod prispeva k normalni proizvodnji ščitničnih hormonov ter k pravilnemu delovanju ščitnice, živčnega sistema in kognitivnih funkcij. Pomemben je za normalno rast in telesni razvoj, telesu pomaga vzdrževati ustrezno raven energije in zagotavlja učinkovito porabo kalorij. Ker ščitnica neposredno vpliva na presnovo sleherne celice, lahko pomanjkanje organskega joda po nepotrebnem pripelje do cele vrste presnovnih težav.

Prav pomanjkanje organskega joda (v naši prehrani je jod prisoten predvsem v obliki sinteznega kalijevega jodida v soli) ustvarja vse več težav s ščitnico. Te se kažejo v obliki debelosti, težav s koncentracijo, duševnih motenj in drugih simptomov, ki jih ljudje pogosto ne povežejo z osnovnim vzrokom.

Kako do čistih alg?

Koristi uživanja alg so že dolgo znane – o njih lahko beremo v stotinah znanstvenih člankov in knjig. V makrobiotiki so celo eno od temeljnih živil. Vse lepo in prav … do trenutka, ko je katastrofa v Fokušimi povzročila (in še vedno povzroča) tolikšno onesnaženje oceana, da je tudi neoporečnost marsikatere morske hrane postala vprašljiva.

Prav zato je iskanje čistega morja ena od prednostnih nalog znanstvenikov. Takšno je Britansko otočje z nekaj tisoč – večinoma nenaseljenih – otoki v Severnem morju, ki je sopomenka za neokrnjeno naravo. Ribe iz Severnega morja veljajo za najmanj onesnažene, nabirališča morskih alg pa spadajo med strogo zaščitena območja. Reden nadzor in meritve nekaterim pridelovalcem celo omogočajo uporabo certifikatov ekološke in biodinamične pridelave.

Pri trajnostnem nabiranju alge odrežejo le delno, s čimer jim omogočijo nadaljnjo rast. Posebej izbrane žive rastline nabirajo v kristalno čistih vodah – tako izdelki ne vsebujejo rakcev in drugih morskih organizmov, visečih ali koreninskih alg in tudi tistih, ki jih naplavi na obalo, ne.

Visokokakovostne, ekološke in biodinamične rjave morske alge so priporočljive pri posebnih dietnih, nutricionističnih in terapevtskih protokolih. Povsem varno jih lahko uživajo tudi otroci, doječe matere in nosečnice. Skupni pozitivni učinki uživanja morskih alg s hrano so povezani z dejstvom, da številne hranilne snovi sproščajo svojo polno vrednost samo v prisotnosti širše palete hranil. Morske alge tako dopolnijo vrzeli v prehrani in omogočijo delovanje procesov v našem telesu.

Prednosti uživanja morskih alg:

– pomagajo pri razstrupljanju prebavil, krvi, limfnega sistema in ledvic,
– izboljšajo presnovo hrane, saj so odličen vir prehranskih vlaknin (polisaharidi, vitamini, minerali),
– iz telesa odstranjujejo strupene snovi, težke kovine, proste radikale in posledice sevanja,
– so bazično živilo, ki v telesu skrbi za ustrezno pH-ravnovesje,
– vsebujejo netopne polisaharide (prebiotiki), ki spodbujajo razmnoževanje koristnih bakterij v prebavilih ter s tem uravnavajo črevesno mikrobioto,
– vsebujejo prebavne encime (lipaza, karbohidraza, proteaza), ki pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob,
– vsebujejo topne prehranske vlaknine, ki upočasnijo proces vsrkavanja sladkorja v kri in znižujejo vsebnost slabega LDL-holesterola v krvi,
– so najboljši naravni vir joda, ki telesu pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje,
– krepijo delovanje imunskega sistema,
– vsebujejo številna hranila, ki so ključna za delovanje endokrinega sistema (žleze z notranjim in zunanjim izločanjem), denimo jod, selen, cink in baker ter vitamine A, B2, B3, B6 in C.


Preberi tudi:
Zakaj je bolje podpreti telo z omega 3 iz alg?
Vpliv cinka in joda na naš endokrini sistem
Morske alge – pot do 60 mineralov

Prejšnji članekKako sočasno odpraviti pet težav s prebavili?
Naslednji članekDober tek, telo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj