Morske alge – pot do 60 mineralov

Colony of blue green algae in culture medium plate, Microbiology.

Če si želimo okrepiti imunski sistem, je vsekakor pomembno odpraviti pomanjkanje številnih hranil, brez katerih celice ne morejo normalno delovati.

Čeprav živila delujejo enako kot prej, dandanes utegnejo vsebovati tudi do 70 odstotkov manj posameznih hranil, kot bi jih v njih pričakovali. Zato so celice vse bolj lačne in izčrpane, čeprav so naši boki vse širši, tehtnica pa kaže vse bolj »napačne« številke.

Če se vam zdi, da se upočasnjujete, da se kilogrami kar lepijo na vas in da spomladanska utrujenost traja do oktobra, je zelo verjetno, da tudi vam primanjkuje pomembnih rudnin, tudi joda. Prav jod pa igra odločilno vlogo pri zagonu ščitnice, ki določa presnovo v naših celicah.

Ker so rjave morske alge že stoletja znane kot najboljši naravni vir joda, njihova vse večja priljubljenost verjetno temelji na dejstvu, da po naravni poti optimizirajo delovanje ščitnice.

Toda to še zdaleč ni vse, kar zmorejo alge.

Kaj tako posebnega vsebujejo morske alge?

Rjave morske alge so bogate z edinstvenimi bioaktivnimi spojinami, ki jih v kopenskih virih hrane primanjkuje – to so lektini, fikobiliproteini, peptidi, aminokisline, polifenoli, polisaharidi, lipidi in maščobne kisline.

Posebno mesto med bioaktivnimi spojinami si zaslužijo spojine, ki so sicer izrednega pomena za naše zdravje, vendar se o njih govori redkeje: naravni jod, alginati, fukoidan in laminarin.

Naravno prisotni mineral jod je zaradi svoje bioaktivne oblike ključnega pomena za pravilno delovanje ščitnice, ki uravnava celotno presnovo, proizvaja ščitnične hormone in spodbuja delovanje živčnega sistema. Jod je nadvse pomemben za nosečnice, saj prispeva k pravilnemu razvoju kognitivnih funkcij in preprečuje degenerativne okvare ploda. Hkrati je v podporo nosečnici ter zmanjša možnost za nastanek poporodne depresije ali oslabljene ščitnice po porodu.

Alginati, ki so naravno prisotni v rjavih morskih algah, nase vežejo radioaktivne snovi, težke kovine, strupe in proste radikale. Njihova odlična lastnost je, da toksine ujamejo v svojo »mrežo« in jih pretvorijo v sebi lastne molekule. Ker telo alginatov ne more presnoviti ali vsrkati, jih skupaj s toksini izloči.

Laminarin spada med polisaharide, ki dokazane pozitivno vplivajo na človeško telo. Vsebuje najaktivnejšo obliko beta-glukana ter izredno uspešno krepi imunski sistem, znižuje raven holesterola v krvi, pomaga nevtralizirati alergene v telesu in preprečevati okužbe, poleg tega sodeluje pri uravnavanju presnove in vzpostavljanju ustreznega pH v prebavilih.

Fukoidan je visoko bioaktivna spojina, o kateri je znano, da krepi zdravje črevesja in imunskega sistema. Pri ljudeh, ki jih pestijo črevesna vnetja in ki imajo destabiliziran mikrobiom, je pogosto oslabljen celoten imunski sistem. Rjave morske alge so obenem močan prebiotik, torej hrana za probiotike, zato prispevajo k obnovi zdrave črevesne mikroflore, ki deluje protivnetno in spodbuja revitalizacijo črevesne sluznice.

Zaradi njihove edinstvene sestave je uživanje rjavih morskih alg priporočljivo za vse starostne skupine, tudi za otroke, nosečnice in starostnike.

Kaj pa tveganja?

Vsaka zgodba ima seveda tudi drugo plat. V primeru alg je to vse večja onesnaženost rastišč, zaradi katere je v njih pogosto zaslediti tudi škodljive snovi. Zato je tvegano uživati alge, o katerih nimamo dokazil o čistosti. Na svetu je le malo proizvajalcev, ki so nabiranje in predelavo rjavih morskih alg vzeli za svoje poslanstvo in ki si po najboljših močeh prizadevajo, da bi uporabnikom zagotovili najboljšo kakovost in preverjene izdelke. Eno od takih podjetij je Seagreens iz Velike Britanije. Njihovi izdelki se edini na svetu ponašajo z biodinamičnim certifikatom. Poleg tega opravijo laboratorijsko analizo vsake žetve alg, ki jih ponujajo, zato njihove alge uporabljajo tudi številni terapevti.


Ali ste vedeli

V rjavih morskih algah so našli več kot 60 mineralov v organski (kelatirani) obliki, ki jo telo najlažje vsrkava. Ker gre za rastlinski vir, se minerali v telesu ne morejo čezmerno nakopičiti, zato telo morebitne presežke hitro izloči. Takšna oblika dodajanja mineralov je veliko varnejša kot uživanje sinteznih pripravkov.


Preberite tudi:
Najboljši varnostniki naših meja
Koliko mineralov (še) vsebuje hrana, ki jo uživamo?

Prejšnji članekKako do več energije za izpitno obdobje
Naslednji članekReferendum za pitno vodo: “Več kot 50 tisoč podpisov je dokaz, da voda Slovencem res nekaj pomeni”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj