Vpliv cinka in joda na naš endokrini sistem

Young woman with thyroid gland problem at home

O cinku pogosto govorimo v povezavi z imunskim sistemom, kjer je vpleten v številne procese in je v vlogi koordinatorja naših obrambnih sil. Vendar pogosto spregledamo, da cink nastopa v še eni zelo pomembni vlogi, in sicer kot eden izmed ključnih naravnih elementov, ki jih potrebujemo pri proizvodnji in urejanju hormonov.

Ker ureja rast celic, sproščanje hormonov in naš reproduktivni sistem, je jasno, da brez njega naš hormonski sistem ne zmore opraviti svoje naloge. Seveda to ni vse, kar cink zmore, le da na tem mestu ni dovolj prostora, da bi mu peli hvalnice za še številne druge vloge, ki jih opravlja v telesu.

Zato se bomo tokrat poglobili predvsem v njegov pomen v reproduktivnem sistemu žensk v plodnem obdobju pa tudi v času premenopavze. Zdravje žensk se iz številnih razlogov vse bolj zapleta. Ste pred 50 leti slišali za policistične jajčnike, dismenorejo, endometriozo?

Danes pa se s temi težavami srečuje vse več žensk, ki ne vedo, kako bi si lahko pomagale. Da poiščemo uporabne naravne rešitve, moramo vedeti, kako naš hormonski sistem sploh deluje in od katere točke je najbolj smotrno začeti prenovo.

Začnimo pri ščitnici

Cink je ključnega pomena za presnovo ščitničnega hormona in je potreben za pretvorbo T4 v aktivno obliko T3, zmanjšano delovanje ščitnice pa je močno povezano z nizkimi koncentracijami cinka. Pomembno vlogo ima tudi pri pravilnem upravljanju receptorjev ščitničnih hormonov v hipotalamusu. Brez pravilnega delovanja receptorjev ščitničnih hormonov lahko telo prejme napačno, nepopolno informacijo o aktualni ravni hormonov, zato ne more uravnati njenega delovanja. To lahko sčasoma privede do slabšega delovanja ščitnice.

Ker cink učinkuje na raven ščitničnih hormonov, ima neposreden vpliv tudi na raven TSH, kar pomeni, da imajo ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem tega minerala, večjo verjetnost za razvoj hipotiroidizma in višje ravni TSH.

Cink je prav tako pomemben za delovanje ženskih jajčnikov in moških testisov, saj spodbuja hipofizo, da sprosti folikle stimulirajoči hormon (FSH). Pri ženskah FSH spodbuja rast folikla jajčnikov in zdravo ovulacijo. To prispeva k rednim menstrualnim ciklom in uravnoteženi ravni estrogena ter progesterona. Pri moških FSH deluje na Sertolijeve celice testisov in spodbudi proizvodnjo sperme. Raziskave kažejo, da dodajanje cinka izboljšuje moško potenco ter povečuje raven serumskih spolnih hormonov.

Mineral, ki je prav tako eden izmed najpomembnejših in predstavlja esencialno mikrohranilo, ki ga vse prepogosto zanemarjamo, je jod.

Jod je esencialen mineral, potreben za nastanek ščitničnih hormonov v žlezi ščitnici. Ščitnični hormon je sestavljen iz štirih molekul joda in ene molekule aminokisline tirozin. Znanstveni dokazi jasno kažejo, da pomanjkanje joda lahko povzroči spremembe ščitnice, kar privede do oslabljene presnove in slabšega imunskega sistema. Pomanjkanje joda lahko privede do nepravilnega delovanja žleze ščitnice ter do poškodb, ki so posledica šibke obrambe pred prostimi radikali.

Jod je zelo pomemben tudi za zaščito ščitnice pred različnimi toksini in njihovim nalaganjem v ščitnici (fluor, perklorat, goitrogeni v hrani). Težave s kemikalijami, ki vplivajo na ščitnico, so znane že desetletja.

Že več let je znano, da je prosti jod v visokih koncentracijah v jajčnikih in tkivu dojk ter da deluje kot zaščitni »odbojnik« za estrogen. Naravni jod v tkivu pomaga usmerjati estrogen v predele, ki podpirajo pravilno delovanje ženskih spolnih hormonov. Jod podpira tudi pravilno delovanje številnih hormonskih receptorjev po vsem telesu, s čimer hormoni na splošno bolj učinkovito komunicirajo. Minerala cink in jod, ki prvenstveno izjemno podpirata pravilno delovanje ščitnice, hkrati prispevata tudi k nastanku testosterona. Pri ženskah ta podpira zdravo željo po spolnosti, pri moških pa je testosteron ključnega pomena za vitalno delovanje.

Kadar je v telesu že prisotno pomanjkanje obeh mineralov, cinka in joda, je najbolje poseči po visokokakovostnih prehranskih dopolnilih, ki vam bodo v pomoč pri doseganju optimalnih vrednosti cinka in joda v telesu. Naj bo pri izboru merilo visoka bio­loška razpoložljivost mineralov v kelatirani obliki, ki bo v telesu hitro dosegla izboljšanje in predvsem boljše počutje.


Preberite tudi:
Cink – menedžer notranje obrambe
Ajurveda o hormonalnem neravnovesju
Morske alge – pot do 60 mineralov

Prejšnji članekFermentirane limone
Naslednji članekAmeriški slamnik v boju proti virusom – od cveta do korenin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj