Bodo kravate rešile podnebje?

  1391
  hand open for drinking tap water,Water shortage concept.

  Avgust 2023 – »Človek šele na vislicah ugotovi, kako neumna iznajdba je kravata.« Posodobljeno obliko te modrosti bi lahko zapisali takole: »Človek šele pri 46 stopinjah Celzija ugotovi, kako neumna iznajdba je kravata.«

  Na seznam »učinkovitih« varčevalnih ukrepov, ki jih jemljemo pod drobnogled, verjetno sodijo besede španskega premierja Pedra Sancheza, ki je svoje ministre ter zaposlene v javnem in zasebnem sektorju pozval, naj se poleti odpovedo kravati in si nadenejo lahna oblačila. Tako naj bi na delovnem mestu zmanjšali porabo energijsko potratnih klimatskih naprav.

  Torej ni težava v tem, da so naše pisarne stekleni akvariji, v katerih ni mogoče odpreti oken? Da mesta pregrevamo s številnimi neumnimi ukrepi, sečnjo večjih dreves in košnjo trave ob najvišjih temperaturah, tudi ni težava? Le kravato si je treba sneti, klimatsko napravo pa nastaviti na stopinjo več, pa bomo rešili svet!?

  Kaj pa, če bi raje sledili ukrepom, ki so jih denimo uvedli v podjetju Weleda, v katerem namesto s klimatskimi napravami poslovno stavbo hladijo tako, da se po steni zliva voda, črpalka pa jo spušča globoko pod zemljo, kjer se naravno ohladi? Hkrati so okolico stavbe ozelenili, njeno južno stran pa celo pustili obrasti.

  Kaj pa, če bi v obdobjih neznosne vročine spremenili delovnike in delo opravljali v bolj svežem delu dneva? Ali pa ljudi poučili, kako naj se oblečejo, da bodo oblačila izolirala telo pred vročino? Kaj uživati, da od znotraj hladimo telo?

  Devet litrov vode po vsakem obisku stranišča?

  Naši gasilci in vojaki s tovornjaki in cisternami vozijo vodo, da bi na Obali preprečili pomanjkanje in stroge restrikcije njene porabe. Njihova prizadevanja spremljamo v osrednjih informativnih oddajah. Na pomoč jim prihajajo tudi vozila podjetij …

  Obenem nihče ne pomisli, za kaj vse bomo porabili to dragoceno vodo. Kdaj bodo arhitekti, gradbinci in inženirji drugih strok začeli projektirati izplakovanje stranišč z deževnico? Kdaj se bo prikazal genij, ki bo patentiral straniščne kotličke, ki bodo z litrom vode pod tlakom sprali to, kar zdaj zahteva šest do devet litrov vode? Je to res tako zapleteno?

  Približno 50.000 prebivalcev Obale, ki po štirikrat na dan obiščejo stranišče in potegnejo vodo, s tem vsak dan porabi po 1.500.000 litrov pitne vode. Ali če pogledamo drugače: vsak prebivalec, ki ga oskrbuje Rižanski vodovod, zdaj porabi povprečno 115 litrov vode na dan, torej bi lahko kot za šalo porabil tretjino manj, če bi le prešli na drugačno metodo izplakovanja.

  Namesto tega bomo raje uničili kmete, ki jim je prepovedano uporabljati vodo za zalivanje pridelkov in tudi za ohranjanje trajnih nasadov. Straniščne školjke bodo čiste, police z zelenjavo pa prazne! Se vam ne zdi, da je s tem nekaj hudo narobe?


  Preberite tudi:
  Posušena Evropa!?
  Prepoved uporabe pitne vode za kmetijske potrebe?

  Prejšnji članekPosušena Evropa!?
  Naslednji članekIgre lakote ali igre obilja?
  Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

  1 komentar

  1. Hudo narobe, bebavo do amena. Obala bi morala že zdavnaj pospešeno prehajat na kompostna stranišča, cela Slovenija pa bi morala na veliko zbirat deževnico in večinoma samo to šibat prek vodovoda. Najbrž bi blo treba samo prepovedat te potratne kotličke, pa bi se jih hitro našlo vsaj enih pet, ki bi naredili veliko bolj varčne različice.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj