Tudi tesnoba in depresija izvirata iz črevesja

3105
Mood and Gut Bacteria with chalk on Blackboard

Znanstveniki ugotavljajo, da kompleksno dvosmerno komunikacijo med črevesjem in možgani vodijo različni sistemi, med drugim endokrini, imunski, avtonomni in enterični živčni sistem (živčni sistem črevesja, t. i. drugi možgani). Poleg tega se pojavlja vse več dokazov o pomembni vlogi mikrobioma in njegovih produktov pri uravnavanju teh interakcij, zato poglejmo, kaj črevesni mikrobiom sploh je in kako poskrbimo, da bo uravnovešen in bo le tako deloval optimalno.

Kaj se dogaja v črevesju?

Črevesni mikrobiom ali črevesna mikrobiota je največji simbiotski ekosistem v človeškem telesu in igra najpomembnejšo vlogo pri vzdrževanju ravnovesja v črevesju: črevesne homeostaze. Sestavljajo ga vsi mikroorganizmi (bakterije, glivice, evkarionti in virusi), ki se nahajajo v črevesju. Slednjih je pri zdravih posameznikih lahko preko 1.000 različnih vrst sevov, ob bolezni pa se lahko razredčijo tudi na le nekaj sevov. Ljudje imamo nekaj čez 40 vrst sevov enotnih, ostali pa se razlikujejo – vsakdo izmed nas ima drugačen mikrobiom, ki je pravzaprav unikaten kot prstni odtis.

Skrb za uravnotežen mikrobiom se začne z uživanjem ekološke hrane, uživanjem veliko sadja, zelenjave in polnovrednih izdelkov. Pomembna so tudi fermentirana živila, na primer kombuča, kimči, kislo zelje … Uravnoteženje stanja med posameznimi mikroorganizmi, še predvsem v dobrodejnem delu mikrobiote, pa se najhitreje doseže z dodajanjem živih dobrodejnih bakterij. Najboljši izdelki vsebujejo po več kot 30 raznovrstnih efektivnih mikroorganizmov (EM), ki posnemajo naravna razmerja v zdravi človeški mikrobioti in imajo zmožnost ponaselitve v črevesju.

Kako črevesje vpliva na možgane?

Očitno je za uravnavanje signalov, ki potujejo med črevesjem in možgani, zelo pomembna interakcija med mikrobioto in črevesnimi peptidi. Gre za dvosmerno komunikacijo med peptidnimi hormoni, ki jih izloča črevesje, in črevesnimi bakterijami – in prav ta komunikacija naj bi pomembno prispevala k povezavi med črevesjem in možgani in posledično vplivala tudi na možganske motnje, kot sta tesnoba in depresija.

Izločanja črevesnih peptidov pa ne usmerjajo le signali črevesne mikrobiote, temveč njihova količina niha tudi v odvisnosti od sestave te mikrobiote – torej od tega, katere vrste bakterij naseljujejo črevesje.
Tako pridemo do naslednjega zaporedja: mikrobiom (črevesne bakterije) vpliva na proizvodnjo in kopičenje črevesnih peptidov, ti pa pošiljajo signale o stanju črevesja dalje po telesu – tudi do predela možganov, ki je odgovoren za stresne odzive. Tako mikrobiom posredno uravnava tesnobo, depresijo in druge s stresom povezane psihične bolezni.


Kaj še vpliva na razpoloženje?

Pomembno vlogo za dobro ali slabo razpoloženje pa imajo tudi živčni prenašalci, kot so noradrenalin, dopamin in serotonin.

Njihove ravni so pri potrtih ljudeh običajno zelo nizke, njihova neuravnoteženost pa vpliva tudi na druge funkcije, kot so npr. previsok ali prenizek krvni tlak in srčni utrip, razburjenost, zaspanost, splošna utrujenost, izčrpanost in na sploh pomanjkanje energije.

K sreči na nastanek omenjenih ključnih hormonov lahko vplivamo. Njihov nastanek namreč naravno stimuliramo tako, da v telesu povečamo razpoložljivost koencima 1 – NADH.

NADH tako izboljšuje duševno počutje in zvišuje splošno odpornost na stres. NADH je sicer izredno nestabilna substanca, ki se hitro izgublja – tudi to je vzrok, da ga s hrano ne moremo dobiti zadosti – zato ga lahko uživamo v obliki podjezičnih pastil, ki se neposredno absorbirajo v krvni obtok in hitro izboljšajo številne funkcije v telesu.


Vir: G. Lach, H. Schellekens, T. G. Dinan, J. F. Cryan: Anxiety, Depression, and the Microbiome: A Role for Gut Peptides. Neurotherapeutics (2018) 15:36–59. https://doi.org/10.1007/s13311-017-0585-0

Oglejte si tudi video prispevek s Sanjo Lončar Kako črevesna flora vpliva na splošno zdravje, možgane in hormone.

Še več praktičnih napotkov in prikazov pa najdete v spletnih delavnicah Naredi sam pod vodstvom Sanje Lončar.

Prejšnji članekKaj bomo dihali za zaprtimi stenami?
Naslednji članekŽafran – začimba, ki prinaša svetlobo
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj