Recite AAAAA

Woman at the dentist's surgery.

Koliko zdravstvenih težav se začne v ustih? In zakaj vzroke zanje tako redko iščemo v njih?

Skoraj vse ugledne klinike biološke, integrativne, holistične ali funkcionalne medicine imajo tudi oddelek za biološko zobozdravstvo. Zagotovo ne zato, da bi se njihovi pacienti vračali domov le z lepšimi nasmehi. Številni tovrstni zdravniki so namreč v desetletjih dela ugotovili, da zdravljenja marsikatere kronične bolezni, tudi onkološke, ne morejo začeti, dokler pacient ne sanira stanja v ustih.

Kako stanje v ustih vpliva na srce, možgane, sklepe, kri? Zakaj uradna medicina prav te vplive pogosto spregleda, ko se loteva zdravljenja simptomov? O tem smo vprašali dr. Sebastjana Perka, dr. dent. med., soustanovitelja in direktorja edine slovenske klinike za celostno obravnavo zdravja naših ust, in Bojana Vindiša, dr. dent. med.

Ustna medicina deluje po načelih biološkega zobozdravstva, zato začnimo s pojasnilom, kaj je sploh biološko zobozdravstvo.

Sodobno biološko zobozdravstvo pomeni, da na človekovo zdravje gledamo celostno, pri čemer smo še posebno pozorni na vzajemni vpliv ust in preostalega telesa, vključno z medceličnim prostorom. V praksi to pomeni, da se zelo natančno posvečamo preprečevanju, prepoznavanju in zdravljenju bolezenskih procesov, ki so v kakršni koli povezavi z usti. Pri tem uporabljamo celo vrsto sodobnih preiskav (3D-slikanje zob, digitalno merjenje stopnje parodontalne bolezni, mikroskopijo v temnem polju ipd.), zdravljenje pa je popolnoma prilagojeno težavam in potrebam vsakega posameznika. Za biološko zobozdravstvo je še posebno značilno, da izjemno veliko pozornost namenja uporabi zdravju prijaznih materialov, kot so biokompatibilne keramične zalivke in prevleke ter keramični vsadki.

Kako materiali, ki jih imamo še vedno vgrajene v zobe, vplivajo na celostno zdravje?

V ustih precejšnjega dela populacije je še vedno veliko materialov, ki slabo vplivajo na zdravje, poudariti velja predvsem amalgamske zalivke, različne kovine in polnila koreninskih kanalov, izdelana na osnovi bisfenolov.

Dokazano je, da se iz amalgama ves čas sproščajo hlapi živega srebra, ki lahko v telesu spremenijo kemične procese in s tem motijo delovanje različnih organskih sistemov. Z amalgamom najpogosteje povezujemo nevrološke motnje (tresavica, napadi krčev, multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen …), imunološke motnje (sistemski lupus eritematozus, skleroderma in revmatoidni artritis …), srčno-žilne bolezni (nepojasnjene bolečine pri srcu, visok ali nizek krvni tlak, aritmije), kronično utrujenost in nekatere prebavne motnje (motnje črevesnega mikrobioma in Crohnova bolezen).

Številne druge kovine v ustih so tujki v telesu, ki lahko aktivirajo imunski sistem. Posledice so lahko le blaga lokalna vnetja, lahko pa tudi obsežnejša vnetja, alergijske reakcije in avtoimunske bolezni. Takšna kronična blaga aktivacija imunskega sistema po nekaterih ocenah terja vsaj 30 odstotkov dnevne energije. Poleg tega med različnimi kovinami nastaja baterijski učinek (galvanski člen) – prihaja do korozije kovinskih ionov in njihovega kopičenja na telesnih beljakovinah. Vse bolj skrbi tudi dejstvo, da kovine v telesu delujejo kot majhne antene, ki lahko spreminjajo akcijski potencial celic. Ta napetostna polja nastajajo ob izpostavitvi elektrosmogu in lahko motijo delovanje osrednjega živčnega sistema.

Kako nevarni so mrtvi zobje, nepravilno izruvani zobje in vnetja dlesni? Za katere zdravstvene težave je nujno iskati povzročitelje tudi v ustih?

Menimo, da mrtvi zobje in parodontalna bolezen, če niso ustrezno oskrbljeni, pomenijo potencialno tveganje za zdravje. Kaj je ustrezna oskrba, je kompleksno vprašanje, odgovor nanj pa je vedno odvisen od številnih dejavnikov, ki jih podrobno in poglobljeno predelamo, ko imamo pred sabo pacienta. Vneta obzobna tkiva in granulomi so namreč vir bakterij in vnetnih dejavnikov, ki prehajajo v krvni in limfni obtok ter tako vplivajo na številna oddaljena telesna tkiva in organe.

Zdravstvene težave, kot so porušena mikrobna flora v prebavilih, sindrom prepustnega črevesa, izpadanje las, vnetje umetnih srčnih zaklopk, nekatere nevrološke bolezni itn., se vse tesneje povezujejo z usti ter zahtevajo celostno zobozdravstveno obravnavo in tesno sodelovanje z zdravnikom integrativne medicine.

Kako je mogoče sanirati vnetja, ki izhajajo iz ust?

Iz ust je treba odstraniti vse dejavnike, ki vodijo v porušeno notranje ravnovesje in se utegnejo sčasoma prevesiti v povsem razvito bolezen. To pomeni, da moramo v največji možni meri odstraniti vse umetne materiale, ki negativno vplivajo na delovanje človeškega telesa, in jih nadomestiti z biokompatibilnimi materiali. Z zdravljenjem parodontalne bolezni in granulomov, odstranitvijo nekaterih mrtvih ali neizraslih zob in nekaterimi drugimi ukrepi, odpravimo vsa vnetna žarišča. Torej je treba povrniti zdravje vseh ustnih tkiv, torej zobnih kron, zobnih korenin, sluznice, vezivnega tkiva in kosti. V fizioterapiji in manualni terapiji igra izredno pomembno vlogo tudi harmoničen ugriz, saj deluje zaščitno in hkrati omogoča kakovosten začetek prebave.

Prejšnji članekKaj mi sporoča blato?
Naslednji članekPomlad brez alergij?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj