Kaj mi sporoča blato?

Close-up shot of man sitting on toilet and holding tissue paper roll

Kaj nam o delovanju prebavil sporoča blato in kaj lahko za odpravljanje nepravilnosti v izločanju blata storimo sami?

Različne oblike »potičke«

Pogled v straniščno školjko po vsakem iztrebljanju nam lahko pove, ali prebavila (skupaj z jetri, žolčnikom in trebušno slinavko) delujejo dobro ali ne. Saj veste, brez njihovega dobrega delovanje in optimalne prebave zaužite hrane ni dobrega splošnega zdravja in počutja.

Kakšne »potičke« lahko vidimo v straniščni školjki in kaj nam povedo, lepo prikaže Bristol-Meyersova lestvica, ki opisuje sedem različnih tipov blata.

Normalno blato je videti kot pri tipih 3 in 4. Blato se izloča najmanj enkrat, idealno pa dvakrat na dan. Po veliki potrebi zadnjik ni zamazan, kar pomeni, da za brisanje porabimo le malo papirja. Blato ne zaudarja in je navadno v rjavih odtenkih.

Pri blatu tipa 1 in 2 gre navadno za težje in počasnejše izločanje blata oziroma zaprtje. Iztrebljanje je lahko prepočasno oziroma ovirano zaradi različnih vzrokov. Morda smo zgolj dehidrirani, ker pijemo premalo vode. Če nismo dovolj telesno dejavni, je tudi masaža trebušnih organov slabša – in zaprtje je tu. Morda nas prežema žalost, zato tako pljuča kot debelo črevo nimajo dovolj energije za optimalno delovanje. Morda pojemo preveč nekakovostne hrane (hitra hrana, uživanje velikih količin mesa ali hrane, polne sladkorja …) in premalo hrane, bogate z vlakninami, zaradi česar nastane gosto in trdo blato, ki se težko izloča. Ne pozabite, da tudi nekatera živila in napitki, kot so črna čokolada, črni čaj idr., zaprejo »spodnja vrata«. Zaprtje je lahko posledica jemanja nekaterih pripravkov in zdravil, kot so pripravki za dvig ravni železa v krvi, antidepresivi, sedativi, opiatna protibolečinska sredstva, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku itn. Povzročijo ga lahko tudi nekatere zdravstvene težave, kot je nezadostno delujoča ščitnica. Poleg tega lahko izločanje blata ovirajo obloge, ki se zaradi dolgoletnega uživanja nekakovostne hrane nakopičijo na stenah črevesja.

Uradna medicina meni, da smo zaprti šele takrat, ko blato izločamo manj kot trikrat na teden. Holistiki pa priporočajo, da vzroke za redkejše iztrebljanje poiščete in jih čim prej odpravite, že če blato izločate manj kot enkrat na dan. Dolgotrajnejše zadrževanje blata v črevesju namreč lahko pripelje do dodatnega rušenja črevesne flore, zastrupljanja črevesja in celotnega telesa ter posledično do slabega počutja (glavobol, utrujenost …).

Blato tipa 5, 6 in 7 običajno kaže na motnje, povezane s prehitrim izločanjem nepravilno strukturiranega blata oziroma na diarejo. Tudi prehitro izločanje blata ima lahko številne vzroke. Praznjenje črevesja lahko pospeši duševna vznemirjenost, denimo zaskrbljenost. Znano je, da jemanje antibiotikov zelo poruši ravnovesje črevesne flore in povzroči diarejo. Povzročijo jo lahko tudi antacidi, sorbitol in preveliki odmerki magnezija ali vitamina C. Če imamo težave s prebavljanjem nekaterih živil, denimo mlečnega sladkorja zaradi pomanjkanja encimov za njegovo prebavljanje, lahko diareja nastane tudi ob zaužitju mleka in mlečnih izdelkov. Hudo diarejo tipa 7 lahko povzročijo okužbe s škodljivimi bakterijami ali paraziti, zaužiti z vodo ali hrano (denimo potovalna diareja). Pri otrocih so pogoste diareje, ki so posledica okužbe z virusi (denimo rotavirus).

Običajno se težave s prehitrim izločanjem blata hitro umirijo same od sebe. Če se diareja pogosto ponavlja, preverite, kaj je vmes, saj gre lahko tudi za prehitro delujočo ščitnico, sindrom razdražljivega črevesja, celiakijo, Crohnovo bolezen … Če močna diareja vztraja več dni, če je v blatu prisotna kri ali pa je blato črne barve, če imate močne krče oziroma bolečine v trebuhu in telesno temperaturo, ki presega 39 °C, čim prej poiščite pomoč.

Kako hitro po zaužitju hrane pride do izločanja blata?

Ali se hrana optimalno prebavlja, nam pove tudi čas, ki mine od zaužitja hrane do njenega izločanja z blatom. Optimalni čas je od 24 do 36 ur. Če se blato izloči prej, to pomeni, da je prebavljanje hrane nepopolno (lahko so vidni tudi neprebavljeni delci hrane), zato lahko telesu sčasoma začne primanjkovati vitalnih snovi. Če do izločanja hrane pride po več kot 24 oziroma 36 urah, je to lahko znak zastajanja hrane v črevesju. Dlje ko se hrana zadržuje v črevesju, več toksičnih snovi lahko ustvari, to pa slabo vpliva tako na ravnovesje črevesne flore kot na naše telo in počutje.

Čeprav blato izločate po enkrat na dan, torej še ni njuno, da izločate ostanke obroka, ki ste ga zaužili pred enim dnevom. Kako hitro potuje hrana, lahko preverite z zaužitjem kuhane neolupljene rdeče pese (dva gomolja). Ko jo boste izločili, boste to opazili po značilni rdeči obarvanosti blata in ostankih olupka.

Kakec potone ali plava?

Ne glede na tip blata pa to lahko potone ali plava na vodi. Plavajoče blato je pogosto le znak zaužitja zdravega obroka z veliko vlakninami (sadje, zelenjava, polnozrnata žita). Zaradi zaužitja vlaknin in/ali tvorbe plinov, ki nastanejo zaradi uživanja fižola, brokolija, brstičnega ohrovta ipd., je blato manj gosto in zato plavajoče. Ženske naj bi zaužile 25 g, moški pa 38 g vlaknin na dan. Plini in posledično redkejše, plavajoče blato pa lahko nastanejo tudi zaradi spremembe prehrane.

Plavajoče blato utegne biti tudi znak okužbe, denimo z bakterijo E. coli, salmonelo, ali virusi, pri čemer lahko pride do tvorbe plinov. Okužba lahko tudi poslabša prebavo in vsrkavanja vitalnih snovi v telo. Tako je lahko blato polno maščob in zato plava. Plavajoče blato lahko kaže tudi na težave s trebušno slinavko (ni ustreznega izločanja prebavnih sokov ob pomoči encimov za prebavo) ali z žolčnikom (ni ustreznega izločanja žolča za prebavo maščob). Tako denimo nezadostno izločanje žolča moti prebavo in vsrkavanje maščob, zato blato plava.

Če plavajoče blato vztraja več dni in imate obenem bolečine v trebuhu, zaprtje ali diarejo, vaše počutje pa je slabo, poiščite pomoč.

Kaj pa sprememba barve blata?

Barvo blata lahko spremenijo različna živila in prehranski dodatki (rdeča pesa, kopriva, borovnice, pripravki z železom, ogljem …), kar ni razlog za preplah. Če je blato bledo sivo (v barvi gline) ali črno ali pa je v njem opaziti svežo kri, to ni normalno. Bledo blato lahko kaže na nezadostno izločanje žolča, ki vsebuje bilirubin za obarvanje blata, zlasti če je maščobno in plava. Črno blato je lahko znak krvavitve v požiralniku, želodcu ali dvanajstniku. V primeru pogostega pojavljanja bledega blata, zlasti pa v primeru sledi črne ali sveže krvi v blatu čim prej preverite, kaj je narobe.

Kako lahko izboljšamo stanje?

Odpravimo vzroke, ki povzročajo motnje v izločanju. Redno pijmo vsaj po 2 do 2,5 litra vode na dan. Prebavilom bo koristil tudi počitek v obliki posta.

V primeru kakršnih koli nepravilnosti pri izločanju blata nikakor ne pozabimo na redno krepitev črevesne flore. Vse premalo se namreč zavedamo, da brez ravnovesja črevesne flore ni zdravega delovanja prebavil, obnove sluznice prebavil, optimalne prebave hrane in normalnega izločanja blata. Črevesno floro poleg uživanja kakovostne hrane, bogate z vlakninami, krepimo tudi s prebiotičnimi živili in pripravki (kislo zelje, kisla repa, kefir, sirotka, kaskadni biokoncentrati …), po potrebi tudi s probiotiki (poiščite klinično testiran probiotik).

Med kakovostne prebiotične pripravke sodi tudi Regulatpro Bio. Izdelan je s kaskadno fermentacijo ekološkega sadja, zelenjave, začimb in oreščkov, zato ta pripravek vsebuje paleto telesu zlahka dostopnih vitalnih snovi. Nabor esencialnih aminokislin, polifenolov, flavonoidov, vitaminov, mineralov, osnovnih gradnikov encimov in probiotikov ter koncentrat desnosučne mlečne kisline med drugim dokazano okrepi in obnovi črevesno floro. To pomeni, da izboljša izkoristek zaužite hrane ter olajša zaprtje, diarejo, zgago, krče, napenjanje in vetrove (vir: knjiga Diagnoza: »Končno ozdravljeni!« dr. Karl-Heinza Blanka). Tak kaskadni bioferment je v dobro podporo tudi pri sindromu razdražljivega črevesja, gastritisu, ulcerativnem kolitisu in Crohnovi bolezni. Za odpravljanje kroničnega zaprtja je priporočljivo uživanje treh jedilnih žlic fermenta na dan. Več o uporabi kaskadnih biofermentov v primeru različnih težav si preberite v omenjeni knjigi.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekPrehranska samooskrba: Doma pridelana hrana nam daje več energije in zdravja
Naslednji članekRecite AAAAA

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj