Plan B – za več energije!

Various Healthy Food, Fruits and Vegetables, Cheese and Eggs.

Čeprav nam je na voljo vse več pripomočkov in orodij, ki delajo in celo mislijo namesto nas, smo bolj utrujeni kot kadar koli. Nastopil je čas, da preidemo na plan B in začnemo energijo uporabljati veliko bolj trajnostno – ne le kot družba, temveč tudi energijo v lastnem telesu.

Ko gre za zdravje, plan B zahteva, da se poglobimo v vitamine skupine B, ki v veliki meri upravljajo naše notranje energijske zaloge. V tej skupini je kopica vitaminov, kar marsikoga bega, saj imajo različne vloge in način delovanja. Skupno jim je to, da upravljajo našo presnovo ter pridobivanje in porabo energije. Vsak od teh osmih vitaminov opravlja svojo nalogo, obenem pa oblikujejo celoto, ki deluje kot uigrana ekipa, ki na različne načine posega v celično presnovo. Hrana, ki jo zaužijemo, je samo breme, dokler je ob pomoči vitaminov skupine B ne pretvorimo v energijo. Prav njim se lahko zahvalimo, da smo lahko ves dan dejavni. Sodelujejo tudi pri zagotavljanju in ohranjanju zdravih las, kože in nohtov, izboljšujejo razpoloženje, blažijo stres, po njihovi zaslugi lažje razmišljamo in se hitreje zberemo. Poleg tega podpirajo delovanje srca in ožilja, preprečujejo glavobole in krepijo imunski sistem.

Ali je vsak vitamin B enako pomemben?

Vedno je najpomembnejši vitamin, ki vam ga primanjkuje. Ker nam navadno najprej zmanjka vitaminov B9 (folat) in B12, veljata za najpomembnejša.

Vitamin B12 je ključen za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema, kar pomeni, da igra pomembno vlogo pri duševnem zdravju, saj skrbi za boljšo zbranost, umirjenost in čustveno ravnovesje. Poleg tega prispeva k dobremu prevajanju živčnih signalov in normalnemu delovanju živčevja nasploh. V primeru pomanjkanja vitamina B12 je naše telo občutljivejše na telesni in duševni stres, vsa tkiva pa se hitreje starajo.

Prav stres poveča porabo tega vitamina, zato se lahko kaj hitro znajdemo v začaranem krogu slabega počutja, kronične utrujenosti in pešanja številnih funkcij. Če k temu dodamo še to, da anestetiki, protibolečinska zdravila, slabo delovanje želodca in razglašena črevesna flora pospešeno izropajo zaloge tega vitamina, se ne gre čuditi, da ga številnim ljudem primanjkuje.

Folat ali vitamin B9 varuje naše možgane pred »meglo v glavi«, razdražljivostjo, depresijo in drugimi negativnimi odzivi možganov na telesni in duševni stres. Poleg tega pomaga pri popravljanju poškodb DNK in ima pomembno vlogo pri zaviranju staranja celic. Izredno pomemben je za nosečnice, saj pomanjkanje folata med nosečnostjo utegne povzročiti hude nevrološke okvare ploda. Folat skupaj z vitaminom B12 deluje pri sintezi DNK in rdečih krvnih celic.

POMEMBNO: Čeprav sta izraza folat in folna kislina v rabi kot sopomenki, med njima obstaja razlika, ki jo je pomembno poznati. Folna kislina je namreč sintetična oblika vitamina B9, ki je v rabi kot dodatek v živilih in prehranskih dopolnilih, medtem ko je folat naravna oblika B9, ki ga vsebujejo rastline in živila.

Tretji pomembni vitamin iz skupine B je vitamin B6, ki sodeluje pri več kot stotih celičnih reakcijah in pomaga pri presnovi aminokislin, s čimer vpliva tudi na nemoteno obnovo številnih tkiv, z živčnimi prenašalci vred. Vpleten je tudi v delovanje imunskega sistema, nastajanje rdečih krvničk in cisteina, poleg tega uravnava delovanje hormonov ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Kako vemo, da nam primanjkuje vitaminov skupine B?

Simptomi pomanjkanja vitaminov iz skupine B se razlikujejo glede na to, katerega od njih nam primanjkuje. Najpogostejše je pomanjkanje vitamina B12. Simptomi so utrujenost, izčrpanost, šibkost, anemija, izguba spomina ter nevrološke in celo duševne težave.

Pomanjkanje vitaminov skupine B lahko povzroči številne težave, kot so glavoboli, razdražljivost in zmedenost, anemija, oslabljen imunski sistem in utrujenost. Pojavijo se lahko tudi kožni izpuščaji, suha koža, razpoke v kotičkih ust, pretirano nastajanje podplutb in prepočasno celjenje ran. Pomanjkanje teh vitaminov lahko povzroči mišično oslabelost, slabšo koordinacijo ter otrplost in mravljinčenje v prstih.

Katera živila so bogata z vitamini skupine B?

Odličen vir vitaminov skupine B je meso, denimo puranje meso, tunina in jetra. Dobri rastlinski viri teh vitaminov so predvsem stročnice, polnozrnata žita, krompir, banane, čili, pivski kvas, tempeh in melasa.
Eden od najboljših virov vitaminov skupine B, ki se poleg tega v črevesju najbolje vsrkava, so fermentirana živila, denimo kislo zelje, kisla repa, kimči, kefir, kombuča. Črevesne bakterije lažje sintetizirajo vitamine skupine B iz fermentirane hrane, zato je za boljšo absorpcijo koristno podkrepiti telo s tovrstnimi živili ali pa vsakodnevno uživati kakovosten probiotik.

Ker vitamin B12 vsebujejo predvsem meso in mlečni izdelki, neuravnovešena veganska prehrana lahko pripelje do pomanjkanja. Vitamin B9 oziroma folat vsebujejo številna živila, denimo meso, žita in agrumi. Vitamin B6 vsebujejo ribe, perutnina, jetra, krompir in različno sadje.

Ali je mogoče zaužiti preveč vitaminov skupine B?

Vitamini B so vodotopni, kar pomeni, da telo njihov presežek izloča z urinom. Neželeni stranski učinki so redki, vseeno pa moramo biti pozorni – visoki odmerki lahko povzročijo začasno slabost, nespečnost in nemir, vendar ti simptomi hitro izzvenijo. Izjema je vitamin B6 – dolgotrajno jemanje visokih odmerkov povzroči nevrološke težave.

Zaviralec homocisteina

Naturopati ter zdravniki biološke in celostne medicine na osnovi kopičenja homocisteina v celicah ocenjujejo tveganje za nastanek številnih kroničnih bolezni. Pravijo, da je ta podatek veliko pomembnejši za oceno tveganj kot pa raven krvnega sladkorja in holesterola ter krvni tlak. Znano je, da vitamina B6 in B12 ter folati znižujejo raven homocisteina in s tem sistemsko preprečujejo razvoj številnih degenerativnih bolezni.

Ali in koliko dodajati?

Običajna multivitaminska prehranska dopolnila navadno vsebujejo bolj malo vitaminov skupine B. Ker so ti vitamini za telo zelo pomembni, za želeni učinek potrebujemo višji odmerek. Večje količine vitamina B12 so priporočljive za vse, ki uživajo veliko alkohola, vegane, vegetarijance in ljudi, ki jemljejo zdravila za zaviranje kisline. Enako velja za osebe, starejše od 60 let, ter vse, ki imajo vnetje črevesja ali pogoste prebavne težave.


Kje vse se skrivajo vzroki za pomanjkanje energije in kako jih čim bolj učinkovito odpraviti, preberite v priročniku Kako do več energije – Zmanjšajte izgube.

Prejšnji članekČemaž – zeleno cepivo
Naslednji članekVeganski Pad Thai

2 KOMENTARJI

    • Pozdravljeni! V članku je navedeno: “Vitamin B9 oziroma folat vsebujejo številna živila, denimo meso, žita in agrumi.” V tem ne vidimo nobene napake. Tudi na uradnem portalu Prehrana.si lahko najdete zapis: “Dobri viri folata so zelenjava, pomaranče, stročnice, kruh in izdelki iz polnozrnate moke, krompir, meso, jetra, mleko in mlečni izdelki, nekatere vrste sira in jajca, ter živila obogatena s folno kislino.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj