Kolagen – da bo naša hiša trdna

Collagen model protein, chemical structure. 3D rendering. Essential component of skin, bone, hair, connective tissue, etc. Cartoon representation combined with semi-transparent surfaces.

Če opažate, da se vaša koža tanjša, da se lasje lomijo, mišične poškodbe pa počasneje celijo, to ni nujno znak staranja. Vašemu telesu morda le primanjkuje glavnega veziva – kolagena.

Kolagen je prevladujoča beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja četrtino vseh beljakovin. Igra vlogo lepila, ki veže, telo »drži skupaj«. Kolagen je strukturna komponenta, ki tvori vezivna tkiva, kot so kite in hrustanec, pomembno vlogo pa igra tudi v kosteh, laseh in koži (kjer predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin), nohtih, sklepih in celo v črevesju. Naša moč za dvigovanje bremen, hojo in izvajanje gibov je odvisna od kolagenskih niti, ki imajo obliko trojno prepletene vrvi, našim tkivom pa zagotavljajo natezno trdnost. Brez kolagena smo kakor kruh brez glutenskih vezi – začnemo se dobesedno drobiti.

Kolagen je najkompleksnejša beljakovina v našem telesu. Sestavljata ga predvsem aminokislini prolin in glicin, ki ju telo proizvaja samo, vendar mu izgradnja tako kompleksnih zaporedij, kot jih zahteva kolagen, z leti povzroča čedalje več težav. Ali povedano drugače: imamo sestavine, »ne ljubi« pa se nam izdelati dovolj kolagena za vse potrebe. Zato se z leti pride do primanjkljaja kolagena, ki se kaže v obliki gubic, krhkih nohtov, manj bleščečih las, prebavnih težav, izrazitejšega celulita in bolečin v sklepih.

To, da dandanes kolagen vsebujeta domala vsaka proteinska ploščica in lepotni pripravek (prodajajo celo ustekleničeno vodo s kolagenom), kaže, da si vsi želimo vitalnosti in mladostnega videza. Toda to še ne pomeni, da je vsak izdelek, na katerem piše, da vsebuje kolagen, tudi blagodejen za naše telo. Da bomo od dodajanja kolagena imeli kako korist, se je pametno poglobiti v podrobnosti.

Ali so prehranska dopolnila nujna?

Kolagenska bilanca je odvisna od tega, koliko ste ga še sposobni proizvajati – in kako hitro obnovo celic potrebujete. Preprosto povedano, manj, ko ga porabite, manj ga je treba dodajati.

Kolagen izgubljamo hitreje, če uživamo veliko rafiniranega sladkorja, če nam primanjkuje hranil, kot so beljakovine, vitamini in minerali, če kadimo, če smo v stresu ali pa se veliko izpostavljamo soncu, škodljivim sevanjem in onesnaženemu zraku.

Viri kolagena

Najboljši viri kolagena so kite in hrustanci. Zato na Vzhodu na tržnicah najprej zmanjka kit, kože in hrustanca, težje pa prodajo meso. Tudi naši predniki so poznali blagodejnost kostne juhe. Kuhati jo je treba ure in ure – prav zato, da se hrustanci raztopijo, v juho pa se izluži čim več kolagena, ki ga nato telo zlahka uporabi kot gradbeni material. Ker kolagen vsebujejo vsa tkiva, ga je seveda veliko tudi v mesu, ribah in jajcih, vendar ga mora telo v tem primeru najprej razgraditi, nato pa še sestaviti.

Pomembna so tudi hranila, ki pomagajo pri tvorbi kolagena, obenem pa obstoječe zaloge kolagena ščitijo pred poškodbami in propadanjem. To sta vitamina A in C, poleg njiju pa še železo, cink in baker. K sreči ta hranila vsebuje tudi rastlinska hrana. Dobri viri so korenje, sladki krompir, ohrovt, jagode, paprika, brokoli, kivi, kaki, bučna semena, presni kakav, indijski oreščki (cink), sončnična semena, čičerka (baker), špinača, leča in črni fižol (železo).

Omega 3 maščobne kisline zaloge kolagena ščitijo pred poškodbami, poleg tega uničujejo proste radikale in blažijo vnetja. Najboljši vir omega 3 maščobnih kislin so konopljina, čija in lanena semena, orehi, orehovo in konopljino olje ter mastne ribe. Ta hranila so obenem glavne sestavine tako imenovanih »veganskih kolagenov«. Ime kolagen je pri tovrstnih izdelkih zavajajoče, saj rastlinski kolagen sploh ne obstaja, torej ga ti izdelki ne vsebujejo. Vsebujejo pa rastlinska in mineralna hranila, iz katerih lahko telo proizvaja kolagen.

Kateri kolagen dodajati?

Niste vedeli, da obstaja več vrst kolagena? V različnih delih telesa ga je kar osemindvajset vrst. To je razumljivo, saj imata tkivo sklepnega hrustanca in črevesna sluznica zelo različne potrebe. Če odmislimo podrobnosti, obstaja pet glavnih vrst kolagena, tri od njih pa navadno vsebujejo tudi prehranski dodatki.

Tip I – to je najpomembnejša vrsta kolagena (približno 90 %), ki jo vsebujejo skoraj vsa telesna tkiva: kite, koža, kosti, hrustanec in vezivna tkiva.

Tip II – vsebuje ga predvsem hrustanec.

Tip III – pogosto ga je najti skupaj s kolagenom tipa I, vsebujejo pa ga mišice, organi, arterije in nekatera vezivna tkiva v jetrih, vranici …

Modna muha ali dokazana korist?

Obstajajo številne trditve, ki podpirajo prednosti uživanja kolagena, saj blaži gubice, prispeva k boljšemu zdravju sklepov ter pomaga pri hujšanju in celjenju črevesja. Kaj pa na to poreče znanost?

Učinki kolagena so dobro raziskani in dokazani prav na področju zdravja kože, las, nohtov, kosti, sklepov, mišic in sluznic.

Koža

Raziskave so pokazale, da različne oblike in odmerki kolagena izboljšajo prožnost kože, jo pomladijo ter preprečujejo znake njenega staranja. Poleg tega dosežejo, da ostaja čvrsta in hidrirana. Raziskave so še odkrile, da poveča gladkost kože, pa tudi celulit postane manj viden.

Lasje in nohti

Ko se proizvodnja kolagena upočasni, lasje in nohti postanejo krhki. Kolagen pomaga hidrirati tako lase kot nohte, pri čemer prispeva, da rastejo hitreje in so čvrstejši.

Zdravje kosti in sklepov

Kolagen dokazano omili vnetja, kar je v veliko pomoč pri revmatoidnem artritisu, osteoporozi in drugih vnetnih motnjah. Kolagen pomaga preprečevati razgradnjo sklepov. Raziskave so pokazale, da so imeli športniki, ki so jemali kolagen v obliki prehranskega dodatka, manj bolečin v sklepih kot tisti iz kontrolne skupine.

Gradnik črevesja

Številne raziskave so pokazale, da imajo osebe z vnetnimi črevesnimi boleznimi v črevesni sluznici manj kolagena. Kolagen vsebuje glicin, ki dokazano pomaga pri prepustnem črevesju in poškodbah sluznice tankega črevesja, zaradi katerih neprebavljeni delci hrane, odpadni produkti in bakterije skozi črevesje prehajajo v krvni obtok. Kolagen pomaga pri obnovi črevesne in želodčne sluznice, s čimer izboljša vsrkavanje hranil.

Gradnik mišic

Beljakovine so pomemben del prehrane, ki od vseh makrohranil vzbudijo največji občutek sitosti, kar pomeni, da smo po njihovem zaužitju siti. Dodajanje kolagena v kombinaciji z vadbo za moč pomaga tudi pri pridobivanju mišične mase.

Kakšne kakovosti so prehranski dodatki s kolagenom?

Kolagen je dandanes zelo priljubljen, zato ga številni ponudniki uporabljajo kot oglasno vabo. Toda v številnih izdelkih ga je v resnici bore malo, povrhu utegne biti izdelan iz najcenejših in manj učinkovitih virov. Če želite uživati biorazpoložljiv in telesu koristen kolagen, se poglobite v podrobnosti o tem, kako ga pridobijo.

Ker je kolagen zelo kompleksna molekula, mora telo vložiti precej napora, da ga »prikroji« svojim potrebam, zato se različne oblike različno resorbirajo. Najlažje prebavljiv je tako imenovani hidrolizirani kolagen, ki ga z encimskim postopkom razgradijo do ravni peptidov. Gre za obdelavo, ki bi je bil kolagen deležen, če bi naša prebavila idealno delovala in ga tudi sama najprej pretvorila v peptide, ki se zlahka vsrkajo, telo pa jih usmeri tja, kjer ga najbolj potrebuje.

Prednost hidroliziranega kolagena je v tem, da je brez vonja in okusa, dodajamo pa ga lahko v vroče in tudi hladne tekočine. Tak kolagen je dobro topljiv in ga je enostavno jemati.

Kapsule ali prah?

Kapsule so zelo priročne, saj kolagena ni treba odmerjati ali mešati s tekočino. Izdelke v obliki prahu je treba pravilno odmeriti in temeljito vmešati v izbrano tekočino.

Ali bi morali jemati kolagen?

Ocenite svoj življenjski ritem, raven stresa ter porabo in kakovost svoje prehrane. Nato v ogledalu preverite, ali telo kliče po poletni prenovi. Če ste za to leto načrtovali več dejavnosti, ki jih telo ni vajeno, bodo kite, hrustanci in mišice potrebovali več vaše podpore. Raje pomagajte telesu izdelati zdrav hrustanec, kot da boste morali pozornost namenjati temu, s katerimi sredstvi boste blažili bolečine v nategnjenih mišicah in obrabljenih sklepih. Enako velja za videz. Kolagen kožo in lase obnavlja od znotraj, zato doseže več kot kreme in sredstva za nego las.

Prejšnji članekZadruga Zemlja&Morje – najboljša ekološko pridelana hrana in morske dobrote
Naslednji članekKaj pa, če bi nakupovali skupaj?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj