Kaj pa, če bi nakupovali skupaj?

Na stari tržnici v Šiški je vsako sredo med 15. in 18. uro precej živahno. Kupci prihajajo po sveže sadje, zelenjavo, mlečne izdelke ter druge lokalno in ekološko pridelane dobrote, ki jih v okviru projekta Nakupujmo skupaj predhodno naročijo po spletu.

Namen projekta je povezati slovenske kmete in kupce lokalnih pridelkov ter oblikovati homogeno skupnost, v kateri ljudje razumejo drug drugega.

Skupnostni nakupi – vzajemno razumevanje kot ključ do dolgoročne samooskrbe

Kaj je sploh Nakupujmo skupaj? Preprosto povedano: gre za tako imenovano tržnico po naročilu. Kupci si vnaprej rezervirajo ekološke in lokalne pridelke po znižani, skupinski ceni, na drugi strani pa kmetje/ponudniki po zaslugi vnaprejšnjih naročil natanko vedo, kaj in koliko morajo prinesti na tržnico.

Projekt namenja velik poudarek oblikovanju skupnosti, tako da udeleženi razumejo interese drug drugega. Zato v Nakupujmo skupaj ne želijo biti le posredniki, ampak si prizadevajo tudi za to, da se kmet in kupec srečata, spoznata in izmenjata izkušnje.

V skupnosti Nakupujmo skupaj poskušajo dosegati sprejemljive in poštene cene – tako za kmeta kot kupca. Nekateri sicer potarnajo, da je ponudba kljub nižji skupinski ceni še vedno predraga, saj v nekaterih supermarketih živila resnično prodajajo pod vsako ceno. To so navadno ljudje, ki nimajo svojega vrta, zato ne vedo iz prve roke, kaj pomeni pridelovati hrano zase in za družino, kaj šele za druge oziroma za prodajo.

Kako vse skupaj poteka?

Ljudje, ki sodelujejo pri skupinskem naročanju, delujejo kot skupina – posameznik se včlani v skupino, nato pa prejema obvestila o aktualni ponudbi ter naroči in prevzame, kar želi. Poleg tega ga povabijo, naj naročilo tudi komentira, s čimer sodeluje pri oblikovanju čedalje boljše ponudbe.

Ponudniki in kupci se srečajo vsako sredo, ob prevzemu pridelkov. Pridelki gredo neposredno iz pridelovalčevih v kupčeve roke, brez vsakega posrednika. Ob prevzemu lahko kupci poklepetajo s pridelovalci ter se prepričajo o poreklu in načinu pridelave. Ker ponudbo sestavljajo predvsem slovenski ekološki ponudniki, je njena vsebina odvisna od raznolikosti pridelkov, ki so v posameznem trenutku na voljo.

Trenutno skupnost Nakupujmo skupaj sestavlja več kot 60 ponudnikov iz vse Slovenije, njihova ponudba pa obsega pridelke in izdelke z ekološkim certifikatom in/ali s certifikatom Demeter ter pridelke v ekološki preusmeritvi oziroma brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Pestrost ponudbe je odvisna od razpoložljivosti pridelkov in letnega časa. tako trenutno prevladujejo spomladanski pridelki, kot so šparglji, jagode, različne vrste solate itn.

Informacije o projektu najdete na spletni strani:  www.nakupujmoskupaj.si.
Za nakupe se lahko registrirate na spletnem naslovu: ljubljana.nakupujmoskupaj.si.

Prejšnji članekKolagen – da bo naša hiša trdna
Naslednji članekDan lokalne hrane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj