Doping za celice?

4433

Ali obstajajo bližnjice do več energije, ki nam na koncu ne izstavijo računa z obrestmi?

Zahodnjaki imamo navado, da utrujenega konja bičamo, ko želimo, da bi bolj vlekel. Zato se ob pomanjkanju energije nalivamo s kavo ali uživamo druge oblike poživil, ki »ugasnejo lučko za utrujenost« in iz naših teles iztisnejo še zadnje atome moči.

Kratkoročno takšna strategije deluje, dolgoročno pa pelje v prehitro staranje, pešanje ledvic, inkontinenco, več živčnosti in še večjo kronično utrujenost.

Bolj modro je konja nahraniti, kot ga bičati, in enako velja tudi za naše opešane celice. Celično gorivo, o katerem smo v knjigi Kako do več energije izčrpno pisali, se imenuje ATP. Več ga je, hitreje se obrača naše notranje kolesje.

Energija = ATP

ATP ni možno zaužiti na žlico, posredno pa lahko pospešujemo tvorbo tega celičnega goriva s številnimi fermentiranimi pripravki, gibanjem, globljim dihanjem in nekaterimi prehranskimi dopolnili.

Ker vpliva določenega pripravka na dvig ATP v celicah ni tako preprosto meriti, se takšne meritve opravljajo šele v zadnjem obdobju in zato za številne naravne pripravke, za katere izkustveno vemo, da dvigajo nivo energije, ne vemo, ali to počnejo preko dviga celične energije ali kako drugače.

Energijo je vedno nevarno dvigovati na silo in le s pomočjo dolivanja goriva, kot je denimo sladkor. Veliko bolj modro je celico naučiti oz. ji pomagati, da sama proizvede več. To najlažje dosežemo, če dodajamo le snovi, ki omogočajo nemotene naravne procese. Večina ljudi pozna t. i. Q10 – koencim, ki prispeva k izboljšanju proizvodnje energije. Znanost je medtem napredovala in ugotovila, da imamo v celici še bolj osnovni koencim, t. i. Q1, od katerega je odvisno tudi, kako bo celica uporabila že znani Q10.

NADH = gorivo za ATP

Q1 oz. NADH je biološka oblika vodika, ki omogoča celici, da proizvede več energije, se obvaruje pred škodljivimi vplivi okolja ter živi dlje. O NADH je dr. Richard Passwater, biokemik in strokovnjak za antioksidante v ZDA, zapisal: »V telesu sicer ne obstaja zgolj ena »najpomembnejša spojina« ali celo »najpomembnejši antioksidant«, vendar pa se NADH temu kar najbolj približa.«

Raziskave na univerzi v Gradcu so pokazale, da pri izoliranih srčnih celicah, ki so jih inkubirali z NADH, prihaja do povečanja koncentracije ATP, zato izkazujejo večjo vitalnost in preživijo dlje. Ta učinek NADH na podaljševanje življenja celic (kar v praksi pomeni upočasnitev staranja) so potrdili tudi pri človeških rdečih krvničkah.

Še posebej učinkovit je NADH pri ohranjanju in regeneraciji živčnih celic.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Berlinu, je pokazala, da je NADH spodbudil sintezo interlevkina-6, ki je bila nekajkrat večja od običajnih koncentracij. Številne znanstvene publikacije nakazujejo zaščitni učinek, ki ga ima interlevkin-6 na živčne celice, ki so bile kakor koli poškodovane. Pri določenih nevrodegenerativnih boleznih, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter multipla skleroza, je koncentracija interlevkina-6 precej zmanjšana in bi bila tovrstna pomoč pri povrnitvi nivoja interlevkina-6 v normalno stanje dobrodošla.

NADH dokazano poviša tudi nivo dopamina v krvi. Pri poklicnih športnikih, ki so NADH uživali 4 tedne (5 mg na dan), se je vsebnost dopamina povečala v povprečju za 50 %. Vpliv na povečano tvorbo dopamina v celicah, ki jim je dodan NADH, so dokazali tudi poskusi na izoliranih živčnih celicah in podganah.

Ker nivo dopamina direktno vpliva tudi na zmožnosti koncentracije in ohranjanja pozornosti, so izboljšanja koncentracije merili tudi pri študentih ter osebah s kognitivnimi težavami in različnimi oblikami demence.

Kaj še lahko storimo za boljšo energijsko bilanco?

Kot smo že zapisali v priročniku Kako do več energije, je lažje prihraniti, kot na novo ustvariti. Veliko energije naše celice izgubljajo po nepotrebnem – ker so žejne, ker jim manjka spanca, ker preveč energije porabimo za zapleteno in neučinkovito presnovo …

Med naravnimi snovmi, za katere vemo, da učinkovito pospešujejo regenerativne procese, zavirajo staranje in krepijo kognitivne sposobnosti, sodi tudi vitamin E v naravnih oblikah. Najbolje v obliki olja pšeničnih kalčkov (dnevne potrebe pokrijemo z dvema žlicama na dan), plodov kaper (zadošča 10 g na dan) ali 3-4 žlic drugih hladno stisnjenih olj (npr. arganovo, orehovo …). Dnevne potrebe lahko pokrijemo tudi z zaužitjem 23 g sončničnih semen, mandljev ali lešnikov.


Vir navedenih študij: strokovna brošura NADH – koencim 1, prof. dr. George D. Birkmayer, dr. med.

Prejšnji članekJe sladka ozimnica lahko tudi zdrava?
Naslednji članekGovorite kurji jezik?
Katja Podergajs se je projektu Skupaj za zdravje človeka in narave pridružila leta 2008 kot avtorica prispevkov, lektorica in izvajalka delavnic priprave zdrave hrane. V tem času je nekaj let raziskovala možnosti samooskrbnega načina življenja, od leta 2017 pa je urednica spletnih medijev informacijskega središča Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj