Pomagajte zaščititi čebele in biotsko raznovrstnost po vsej Evropi!

315

Objavljamo poziv Evropske zveze iniciativ praktične antropozofije (ELIANT) k zbiranju podpisov za ohranitev čebel in majhnih kmetov.

Evropska državljanska pobuda “Reši čebele in kmete” želi zbrati milijon podpisov v podporo ohranjanju raznolikosti vrst in spodbujati ekološko usmerjeno kmetijsko politiko EU.

ELIANT to pobudo podpira skupaj s svojimi partnerskimi organizacijami. TUKAJ lahko podpišete – in si brezplačno prenesete podpisne liste ter gradivo za kampanjo. Z milijonom podpisov, zbranih v vsaj sedmih evropskih državah, kot civilna družba obvezujemo Komisijo, da naše zahteve upošteva v skladu z ustavno pogodbo EU. Podpisi morajo biti zbrani v enem letu.

Zahteve so:

  1. Zmanjšanje uporabe sintetičnih pesticidov do leta 2030 v kmetijstvu EU postopno za 80 % in do leta 2035 v celoti prepoved, da bi zaščitili čebele in raznolikost vrst.
  2. Preoblikovanje kmetijstva v gonilno silo za ponovno vzpostavitev biotske raznovrstnosti.
  3. Strokovno in finančno podpreti kmete pri njihovem prehodu k čebelarstvu prijaznim in ekološkim oblikam kmetijstva.

Nujno je treba ponovno dodeliti kmetijske subvencije

Skoraj 40 % celotnega proračuna EU – 300 milijard evrov – gre za velike industrijske kmetije. To pomeni, da 20 odstotkov vseh kmetij prejme 80 odstotkov subvencij. Sistematično zanemarjajo ravno majhne, srednje velike in organske kmetije, ki večinoma povečujejo biotsko raznovrstnost. V desetih letih se je moralo zapreti 4 milijone teh manjših kmetij v EU, površina in tržni delež velikih industrijskih kmetij pa sta se ustrezno povečala. To je povzročilo, da je število kmetij padlo s skoraj 15 milijonov na manj kot 11 milijonov. To pomeni, da smo po vsej EU izgubili 400.000 kmetij na leto, več kot 30.000 na mesec in več kot 1000 na dan!

Medtem, ko se majhne in srednje velike kmetije v EU zapirajo, se velike industrijske kmetije povečujejo po površini in tržnem deležu. Vzroki za izgubo vrst in zaprtje kmetij so vsaj deloma tesno povezani s trenutnim modelom industrijskega kmetijstva, ki ga oblikujejo uporaba pesticidov, pritisk svetovne konkurence in praksa monokulture.

Najlepša hvala za vaš podpis!

Prelistajte tudi novi priročnik Samooskrba v praksi – več pridelka, manj površine.

Prejšnji članekCepiva med doktrino in znanostjo
Naslednji članekZačimbe za energijo – afrodiziaki
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj