Nitrozamini v hrani

227
suhe mesnine, salame, pršut, narezek, šunka

Konec aprila 2023 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) objavila ugotovitve iz ocene tveganja za zdravje potrošnikov o prisotnosti nitrozaminov (N-nitrozamini) v hrani oziroma v živilih. Izrazila je skrb, saj lahko izpostavljenost nitrozaminom, spojinam, ki se lahko tvorijo v hrani in v živilih med pripravo in predelavo, poveča tveganje za zdravje.

Nitrozamini so klasificirani kot procesna onesnaževala v živilih. V živilih večinoma nastajajo v reakciji med nitriti in amini (majhne proteinske molekule) med toplotno predelavo nad 100 stopinj Celzija. Čim višja je temperatura, tem bolj intenziven je proces.

Največ nitrozaminov so našli v mesnih in ribjih izdelkih, tudi prekajenih, v kakavu, pivu in drugih alkoholnih pijačah. Nekaj manj jih je v drugih živilih, tudi v tistih s predelano zelenjavo, žiti, mlečnimi izdelki, ter v fermentirani in začinjeni hrani.

Deset od tridesetih preučevanih nitrozaminov je rakotvornih (lahko povzročijo raka ob dolgotrajni izpostavljenosti) in genotoksičnih (lahko poškodujejo DNK).

Preberite več v prispevku ZPS.


Preberite tudi:
Tudi v draginji lahko prihranimo s pametnimi izbirami
Kako varni so silikonski pekači?
Jagodni čaji: so res iz jagod?

Prejšnji članek1. Festival nabiralništva v Sloveniji
Naslednji članekOkrogla miza: Sprememba volilnega sistema
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj